onedio
Görüş Bildir
Uzayda Üretilen Retina Görme Engelini Tedavi Edilebilecek mi?
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) gerçekleştirilen deney ile yapay retinaların mikro yer çekiminde üretildiği zaman daha etkili olduğu ortaya çıktı. Bu sonuçlar yaygın olarak rastlanan görme engellerinin ortadan kaldırılması için umut olabilir.
DART'ın Çarpışma Hedefi Olan Dimorphos Artık 10 Bin Kilometre Boyunca Uzanan Bir Kuyruğa Sahip
Geçen hafta NASA'nın DART görevi, Dimorphos isimli asteroidin yüzeyine başarıyla çarptı. Görevin amacı ise yörüngesini değiştirerek bir asteroidi saptırabileceğimizi doğrulamaktı. Henüz bunun başarılıp başarılamadığını bilmek için çok erken olsa da, gökbilimciler olayla ilgili her türlü bilgiyi şimdiden elde etmeye başladılar. Biz de bu yazımızda çarpışmadan sonra Dimorphos üzerinde oluşan etkiden bahsediyoruz.
Tarih Boyunca İnsanları Etkileyen Deniz ve Okyanus Temasının Yıllar İçinde İlham Olduğu Şaheserler
Deniz dünyası uzun zamandır yazarlara, şairlere, fotoğrafçılara ve sanatçılara ilham kaynağı olmuştur. 'Ocean: Exploring the Marine World' adlı yeni bir kitap, son üç bin yılı kapsayan çok çeşitli bir çalışma koleksiyonunu bir araya getiriyor. Kitapta deniz canlılarının fantastik baskıları, eski film afişleri, sanatçıların tabloları ve heykellerinin yanı sıra haritalar, bilimsel çizimler ve inanılmaz su altı fotoğrafları yer alıyor. Biz de bu yazımızda bu kitapta yer alan bazı görsellere yer verdik.
NASA'nın Devasa Sapanı Uzay Yolculuğunun Yeni Anahtarı Olabilir
Tasarım olarak bir sapan gibi görünen Spinlaunch projesiyle şimdiye kadar 10 test gerçekleştirildi. Bu testlerde NASA'nın yörünge altına yerleştirmek istediği cisimler başarılı olarak fırlatıldı. NASA'nın bu devasa sapanının yakında gezegenimizin yörüngesine yerleştirilmek istenen uyduları fırlatmak için kullanılması hedefleniyor.
Gerçekte Evrende En Hızlı Şey Nedir? Güneş mi Işık mı? Bambaşka Bir Şey mi?
etiket
Dünya kendi çevresinde saatte 1670 km, Güneş kendi etrafında 105444 km ve Güneş, galaksisi çevresinde saniyede 220 km hızla bizi de sürüklüyor. Bu yücelik karşısında tek yapmamız gereken barışmak ve birbirini sevmek.Tahmin ettiğiniz gibi konu hız değil, sevgi. Evren son hızla giderken, elimizde kalacak olan tek şey sevgi. Peki gerçekte evrende en hızlı şey nedir?  Güneş mi, ışık mı? Daha süratli veya hızlı bir şey olabilir mi?
Reklam
Işıldayan Mantarlardan İhtişamlı Gökyüzüne Doğa Koruma Fotoğraf Yarışmasını Kazanan Görseller
Nature Conservancy, 2022 fotoğraf yarışmasının kazananlarını açıkladı ve görüntüler, hem doğanın inanılmaz güzelliğini hem de iklim krizinin bir sonucu olarak ne kadar tehlikede olduğumuzu nefes kesici bir şekilde hatırlatıyor. Bu yılki yarışma, altı farklı kategoride 196 farklı ülke ve bölgeden katılımla şimdiye kadarki en büyük küresel katılıma ulaştı. İşte yarışmanın kazanan görselleri.
Reklam
SpaceX ve NASA'nın Yapacağı Ortak Görev Hubble Uzay Teleskobunun Ömrünü Uzatabilir
NASA ve Elon Musk'ın SpaceX'i, Hubble uzay teleskobunu daha yüksek bir yörüngeye çıkarmak için yapılması muhtemel olan bir görev üzerinden anlaşmaya çalışıyorlar. İki organizasyon eylül ayının başlarında, SpaceX'in Dragon uzay aracının uzay teleskobuyla güvenli bir şekilde buluşmasının ve potansiyel olarak Hubble'ın ömrünü uzatan daha istikrarlı bir yörüngeye taşımasının mümkün olup olmadığını inceleyecek bir anlaşma imzaladı. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
Bulunan İki Cesetten Biri Vampir Diğeri Keş; Eylül Ayının En Önemli Arkeoloji Keşifleri
Tarihi daha doğru öğrenip anlamak o kadar önemli ki! Ye yeni yöntemlerle daha çok aydınlandığımız kesin. Bir diş ya da ufacık bir kalıntı o günlere dair çok önemli bilgiler verebiliyor bize. Ve yeni çalışmalar sayesinde aslında çok uzak geçmiş sandığımız tarihlerle aramızdaki görece mesafe git gide kapanıyor. İşte bu mesafeyi biraz daha kapatan Eylül 2022''nin en önemli 10 arkeoloji haberi!Kaynak: Arkeofili
Reklam
Uzaya Gönderilecek Uzay Araçlarının Neden Sadece Belli Dönemlerde Fırlatılabildiğini Açıklıyoruz
Bu ayın başlarında fırlatılması planlanan Artemis Ay görevi tekrardan ertelendi; Uzay Fırlatma Sistemi roketinin 3 Eylül'de Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden kalkış yapmasından sadece 40 dakika önce, sızıntı yapan bir yakıt hattı mühendislerin fırlatmayı ertelemesine neden oldu. Şimdi yeni bir fırlatma penceresi için beklememiz gerekiyor. Peki fırlatma penceresi nedir ve neden bir roket herhangi bir zamanda uzaya fırlatılamaz? Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
Son Dönemlerde Sıkça Duyduğumuz James Webb Uzay Teleskobu'nun Geçmişi Nasıl Görebildiğini Biliyor muydunuz?
12 Temmuz'da James Webb Uzay Teleskobu (JWST) yakaladığı ilk görüntüsünü yayınlayarak adeta tarih yazdı: Evrenin şimdiye kadar çekilmiş en derin fotoğrafı olarak lanse edilen, yıldız ve galaksi dolu bir fotoğraf bizlere gösterildi. Webb Uzay Teleskobu, kendisinden önce gelen herhangi bir gözlemevinden daha uzağa bakabilmesinin yanı sıra, başka bazı yeteneklere de sahip. Nasıl oluyor da Webb teleskobu evrende bu kadar geçmişe bakabiliyor? Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
Reklam
Eğer Bir Kara Deliğe Düşseydik Başımıza Neler Gelirdi?
Gökbilimciler tarafından çekilen kara delik fotoğrafı ile keşfe biraz daha yaklaşsak da kara delikler hakkında bilgimiz hâlâ oldukça sınırlı. Akıllara birçok soruyu getiren bu gizemli kütleçekim alanları hakkındaki sorularınızı ise içeriğimizde yanıtlıyoruz. Kara delikler hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için okumaya devam edin.👇
Reklam
Jüpiter Geceyi Aydınlatıyor, Meteor Yağıyor, Güneş Tutuluyor; Ekim Ayındaki Gök Olayları
Binlerce yıl önce yaşamış insanlar da gökyüzüne bakıyor ve merak ediyorlardı bizim gibi! Bazılarımız onlar gibi hala şöyle soruyor: Gökyüzüne bana gelecekteki hayatıma dair bir şeyler söyler mi? Bu içerik ile bu soruya pek cevap veremesek de kimimizin sadece gökyüzünü merak ettiğini ve gök olayları yıllığına göz attığını biliyoruz. Ve bu yüzden bu yıllığı ayağınıza getirerek Ekim 2022'de gökte ne görebileceğinizi söylüyoruz. Unutmayın, göğe bakmak için illaki teleskopa ihtiyacınız yok efendim, gözünüz ve göğünüz açık olsun!Kaynak: Ankara Üniversitesi Kreiken RasathanesiFotoğraflar: NASA
Dünyadaki Tüm Şehirleri Yok Etmek için Kaç Nükleer Bomba Gerekir ve Her Biri Aynı Anda Patlasa Ne Olur?
1945'te Hiroşima'da gerçekleşen nükleer saldırı dünyada gerçekleşen son saldırı olsa da, ülkelerin nükleer silahlanması için bir kapı açmış oldu. Önce Amerika, devamında Sovyet Rusya, İngiltere, Fransa derken şu an günümüzde ülkelerin sahip olduğu nükleer bomba sayısı 15 bine ulaşmış durumda. Peki bu bombaların hepsi aynı anda patlasaydı ne olurdu? Cevaba gelin birlikte bakalım.👇
Reklam