Juno Uzay Sondasının Çektiği Yeni Görüntülerle Birlikte Jüpiter'in Gerçek Renkleri Ortaya Çıktı
Bu yaz bir bilim insanı, 'Jüpiter gezegenimizin tam üstünde duruyor olsaydı onu nasıl görürdük' sorusunun cevabı için birkaç görüntü yayınladı. Ve bu görüntüler gerçekten muhteşemler. Daha geniş görüntüler, Jüpiter atmosferinin grilerini, kahverengilerini, beyazlarını ve kırmızılarını gösteriyor. Ancak bu görüntülerde, krem renginden mavimsi renge kadar atmosferin girdapları eşit derecede şaşırtıcı olsa da, daha az renkli bir bölge var. Biz de bu yazımızda Jüpiter'in gerçek renginden bahsediyoruz.
Yapılan Son Çalışmalara Göre Evrende Bulunan Gaz Devlerinde Elmas Yağmurları Yağıyor
Elmaslar, Dünya yüzeyinde çok nadir olduklarından değerlidirler. Hatta insan ırkının şu ana kadar yaptığı gözlemlere dayanarak, odun materyalinin elmastan çok daha nadir ve değerli olduğu tahmin edilmektedir. Daha geçen hafta, gökyüzünden yağan elmasların oldukça gerçek olduğu ortaya çıkarken, Dünya'nın çekirdeğinin manto ile birleştiği yerde bir 'elmas fabrikası' olabileceğini öğrendik. Bununla birlikte, daha evrensel bir bakış açısıyla elmas mineralinin çamur gibi evrende oldukça yaygın ve kolay bulunan bir madde olduğu yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
Dünya'ya En Yakın Olan Kara Deliğin Aslında İki Yıldızdan Oluşan Bir Sistem Olduğu Ortaya Çıktı
Şimdiye kadar 'Dünya'ya en yakın' olarak kabul edilen kara delik, 2020'de gezegenimizden sadece bin ışıkyılı uzaklıkta keşfedilmişti. Ancak bir grup bilim insanı, bunun aslında nadir görülen ve kısa ömürlü bir evrimsel aşamada olan iki yıldızlı bir sistemden oluştuğu sonucuna vardı. Uzmanların teorisine göre sistemdeki yıldızlardan biri, diğerinin atmosferini kendine doğru çekip emiyor, tıpkı bir vampir gibi. Biz de bu yazımızda bu vampir sistemden bahsediyoruz.
James Webb Teleskobu Tarantula Bulutsusu'nu Nefes Kesici Güzelliğiyle Fotoğrafladı
Samanyolu'nun en büyük galaktik yoldaşı olan Büyük Macellan Bulutu'nda, 30 Doradus veya daha yaygın olarak Tarantula Bulutsusu adı verilen iyi bilinen bir yıldız oluşum bölgesi vardır. Webb teleskobu bu bölgeyle ilgili ilk gözlemlerini gerçekleştirdi ve ortaya çıkan sonuçlar olağanüstü. Biz de bu yazıda Tarantula'nın görsellerine bakıyoruz.
Keşfedilen Mumyaların Aslında Vahşi Cinayetler Sonucu Öldürüldüğü Ortaya Çıktı
Alman arkeologlar tarafından incelenen Latin Amerika kökenli üç mumyanın bilgisayarlı tomografisi sonuçlarında iki vahşi cinayet ortaya çıktı. MS 900 ile 1300 yıllarına tarihlenen mumyaların Peru ve Şili’de keşfedildiği biliniyor. Mumyalardan ikisi erkek, birisi ise kadın olarak belirtildi. Yaklaşık 1000 yıl önce işlenen cinayetlerde bıçak izlerine rastlandı.
"Bir Cisim Yaklaşıyor Efendim" Repliği Gerçekmiş: Astronotların Uzayda Yaşadığı İlginç Deneyimleri Açıklıyoruz
Uzaya gitmek zor iş. Mekiği yukarı çıkarmakla da bitmiyor üstelik, o mekik bir de yörüngeye sokulacak. Hele Ay'a falan gitmeye çalışıyorsanız yandınız! Fakat yine de insanlık olarak hepsini yapmayı başardık. Ama bütün zorlukları işin mühendisliğinde sanmayın. Haydi diyelim çıkarıldı, iyi kötü bir yörüngeye yerleşildi. Astronotlar, bütün hayati tehlikeler yetmiyormuş gibi bir de uzaydaki garip sesler ve UFO’larla uğraşıyorlar. Bir cismin gerçekten yaklaştığı, inin cinin belki de gerçekten top oynadığı bu tuhaf astronot hikâyeleri tüylerinizi ürpertecek!
Milyarlarca Yıldır Dünyamızı Isıtan ve Aydınlatan Güneş'in Sonu Nasıl Olacak?
Güneş yaklaşık 4 buçuk milyar yıl önce oluştu ve şu anki durumunda, kabaca 4.5 – 5.5 milyar yıl daha hayatta kalmaya devam edecek. Her ne kadar bundan milyarlarca yıl sonrasında neler yaşanacağını kesin olarak bilmesek de, çevremizdeki yıldızların evrimlerine dair gözlemler astronomların Güneş'in yaşamının gelecekte nasıl evrileceğine dair çıkarımlar yapmalarını sağlıyor. Daha büyük kütleli yıldızlar hayatlarını bir süpernova patlamasıyla sonlandırabilir, ancak Güneş'i bekleyen olası senaryo bu değil. Biz de bu yazımızda Güneş'in sonundan bahsediyoruz.