Aziz Nesin’in klasikleşmiş oyunları arasında yer alan Çiçu, Türkyılmaz Sarıkaya'nın yönetmenliğinde ve Orhan Uzun'un oyunculuğuyla her cuma akşamı Dellarte Cafe - Altısanat Sahnesi'nde sahneleniyor. Ayrıntılar ⬇️
Spontane gelişen şeylerin verdiği zevki hiçbir şey vermiyor. 'Her şeyin kendiliğinden gelişeni güzel, planlananlar çok sıkıcı' lafı sizce de doğru değil mi? Spontane anların güzelliğinin ayrı olduğunu kanıtlayan ve her biri Rönesans'tan fırlamış gibi duran muhteşem kareleri sizler için derledik... 👇✨🤩
“Uçurumlar var, var uçurumlar diyorum ben insanla insan arasında, kendiyle kendi arasında, kendiyle başkası arasında.' demiş Nilgün Marmara, Kağıtlar'da. Türk Edebiyatında varoluşçu akımın ve feminizmin önemli temsilcilerinden Nilgün Marmara'nın 29 yıllık ömrüne sığdırmış olduğu edebiyat dolu hayat hikayesi ve eserlerini merak ediyorsanız yazının devamını okumanızı öneririm.İyi okumalar...
1485 yılında Sandro Botticelli tarafından yapılan Venüs'ün Doğuşu -orijinal adıyla 'Birth of Venus'-, dünyanın en ünlü ve sevilen tablolarından biri. Ancak neredeyse dört yüz yıl boyunca yok sayıldı diyebiliriz çünkü kimse bu tablonun iyi olduğunu düşünmüyordu. Peki ne değişti de bu tabloya bakış açıları da tamamen değişti? Gelin bu dünyaca ünlü tablonun hikayesini öğrenelim...
Merhabalar. Hepimiz fotoğraf çekerken flaşı kullanıyoruz. Günümüzde çok basit bir şekilde açıp kapatabildiğimiz bu şey 20. yüzyılın başlarında keşfedildiğinde fotoğrafçılık alanını önemli ölçüde etkiledi. Bu içerikte 'Papa Flash' olarak anılan Harold Doc Edgerton'ın fotoğrafçılığa yaptığı katkılardan bahsederek ünlü 'sanat eseri' kurşun sıkılan elmayı ve diğer fotoğraflarını size göstermek istedim.İyi okumalar dilerim.
Barok sanat akımı 16 ve 18. yüzyıllarda gelişen ve müzik, resim, edebiyat, mimari gibi birçok alanda kendine yer bulan bir akımdır. Barok akımı mimari alanda ilhamını tanrılar ve mitolojiden alır. Peki barok sanat akımı nedir, özellikleri nelerdir? Sizler için araştırdık. Detaylar için buyurun efendim...
Köln, Milano, Paris... Avrupa'nın ünlü şehirlerinde gezerken karşınıza çıkan ünlü mimari yapılarının birçoğunun 12 yüzyılın sonlarından 16. yüzyıla kadar Avrupa'yı etkileyen Gotik Mimari akımının ürünü olduğunu biliyor muydunuz? Gotik mimari nedir, gotik mimarinin en belirgin özelliklerini nedir ve dünya üzerinde örnekleri nelerdir? Merak ediyorsanız yazının devamını okumalısınız.İyi okumalar!
Polimer kilden birçok ismin küçük heykellerini yapan sanatçılatın videolarına denk gelmişsinizdir. Polimer kil ülkemizde daha çok takı, süsleme gibç alanlarda kullanılsa da bu sanat yavaş yavaş ülkemizde de yaygınlaşıyor.
Merhabalar. Geçtiğimiz şubat ayının başında Belçikalı yazar De Coster, son kitabını yazabilmek için kendini sanat müzesinde cam bir odaya kilitlemişti. Bir ay bu cam odada duran yazar nihayetinde gönüllü esaretini sonlandırdı. Peki yazar bu bir ayda neler yaşadı? Detaylar içerikte!
Leonardo da Vinci'nin eskiz defterlerinde bulunan eskizler, Einstein'ın 1907'deki ‘eşdeğerlik prensibi'nin temelini, fizikçiden yüzyıllar önce kavradığını gösteriyor. Da Vinci'nin onlarca yıldır unutulmuş eskizleri, bir kavanozdan dökülen kum benzeri parçacıkların oluşturduğu üçgenleri gösteriyor. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, bu düşen tanelerin, yer çekiminin Einstein'dan 400 yıldan daha uzun bir süre öncesinde ivmeyi gösteren deneyleri tasvir ettiğini savunuyor. Detaylar için...👇
Merhabalar. Kübizm, 20. yüzyıl başlarında İspanyol ressam Pablo Picasso ve Fransız ressam Georges Braque öncülüğünde ortaya çıktı ve sanat alanında dönüşümler yarattı. Bu akımla birlikte sanat dünyasında yeni ve farklı bakış açıları gelişti. Bu içerikte kübizm akımının 1900'lerin başlarında resimle başlayan yolculuğunu size aktardım.İyi okumalar dilerim.
Çini ya da diğer yaygın adıyla porselen, çıkış yerinden ve tarihinden bu yana dayanıklılığını ve ününü koruyor. Desenleriyle ve modernleşen dünyada da kendine yer edinmesiyle de göz doldurmaya devam ediyor. Peki bu ün ve dayanıklılık nereden geliyor diye merak ediyorsanız içeriğimize geçelim...🙌
Sony 2023 Dünya Fotoğraf Ödülleri'nin kazananlarını açıklandı. Yarışmaya gönderilen 200.000'den fazla fotoğraf arasından seçilen bu görüntüler, 55 katılımcı ülke arasından seçildi. Bu yıl ulusal ödüllerin yanı sıra yarışmaya bölgesel ödül de eklendi ve Türkiye de kazananlar arasında mevcut! Yerel ve kültürel geleneklerden manzaralardaki vahşi hayata kadar çok çeşitli konular her ülkede ödüllerin sahibi oldu. Fotoğraflar ister siyah beyaz ister zengin renklerde olsun, her görüntü fotoğrafçıların yaratıcılığını yansıtıyor. Kazananlar Sony dijital fotoğraflama ekipmanı alacak ve Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri sergisi ve kitabına dahil edilecekler.
Duchamp'ın Çeşme'si orijinal adıyla 'Fountain' isimli eseri, bildiğimiz ve sanat demeye alışık olduğumuz eserlerden çok uzak. Öyle ki 'Çeşme' isimli bu pisuvar, sanat tarihini değiştiren en önemli yapıtlardan biri. O sebeptendir ki, Marcel Duchamp için 'pisuvar' ile sanat tarihinde devrim yapan sanatçı denir.
19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında bir batıl inanç ortaya çıkmıştır. Bu batıl inanç bestecilerin 9. senfonilerini yazarken ölecekleri düşüncesidir. Bestecileri rahatsız eden ve klasik müzik tarihiyle yakın ilgisi olan bu batıl inancı gelin daha yakından inceleyelim!
Michelangelo'dan tutun Pablo Picasso'ya kadar sanata yön vermiş birçok sanatçı var. Sanat alanına yapmış oldukları katkılar şöyle dursun bazı tabloların, eserlerin ve heykellerin aslında arka planında çok farklı hikayeler de bulunmakta. Peki bu dünyaca ünlü eserlerin arka planında neler yaşandığının hiç merak etmiş miydiniz? Ettiyseniz sizleri şöyle alalım... 👇
Avignonlu Kızlar ya da orijinal adıyla 'Les Demoiselles d'Avignon' Pablo Picasso'nun yağlı boya tablolarından biri belki de en önemlisidir. Çünkü bu eser, Kübizm akımını ve modern sanatın doğuşunu simgelemektedir. Peki genç İspanyol ressam Picasso, 'Avignonlu Kızlar'ı yaratırken kimlerden ve hangi eserlerden etkilenmiş biliyor musunuz?
Victor Hugo denince akla ilk dünyaca ünlü romanları geliyor: Sefiller ve Notre Dame'ın Kamburu. Peki Victor Hugo'nun aynı zamanda çok yetenekli bir ressam olduğunu biliyor muydunuz? Yazdığı romanlarda gördüğümüz gerçekçilikten çok uzak olan bu sanat eserleri, zamanın çok ötesinde yapıtlar. Dünyaca ünlü yazar Victor Hugo'nun ölümüne kadar gizlenmiş olan bu yeteneğini, sürrealist resimlerini ve neden ölümüne kadar bir sır gibi saklandığını tek tek inceleyeceğiz.
Sanat hayatları boyunca pek çok dizi, film ve tiyatrolarda başarılı oyunculuklarını sergileyen Türk oyuncular en iyilerin ödüllendirildiği birden fazla uluslararası ödül törenlerinde ödül almaya layık görülmüştür.Gelin bu ünlülerin hangi törenlerde ödül kazandıklarına birlikte bakalım.
Tüm Türkiye Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki yıkıcı depremin açtığı yaraları sarmak için seferber oldu. Binlerce kişiyi yaşamdan kopartan felaketten sonra dünyanın dört bir yanından ülkemize yardım eli uzandı. Uluslararası yardım çağrımızı yanıtsız bırakmayan ülkelerden biri de Güney Kore. Afet bölgesinde insan üstü bir emek harcayan Güney Koreli ekipler, Türk ekiplerine destek oluyor. Güney Koreli çizer Myeong-Minho, Instagram hesabından yaptığı duygulandıran paylaşımda Kore Savaşı'nda yaşananları hatırlattı.