Yazar Turan Dursun Öldürüldü, Kral Edward Atatürk'ü Ziyaret Etti; Saatli Maarif Takvimi: 4 Eylül
4 Eylül 2022'den herkese günaydın, iyi günler, iyi akşamlar ve iyi geceler! Tarih tekerrürden ibaret değilse de geçmiş bize gelecek için çok önemli şeyler anlatır. Bu yüzden takvimimizi elimizden geldiğince geçmişin önemli olayları ile donatmaya çalışırken bir taraftan da hoşunuza gidebilecek maddeleri eklemeye gayret ediyoruz. Bu takvim etkileşimli olduğu için sizlerin yorumları ve katkıları da bizim için ayrıca değerli. Sakin ve sessiz bir dinlence günü olsun. Çalışan emekçilere ise kolaylıklar. Yarın görüşürüz dostlar!
Saraybosna Kuşatması'nda Zenginlerin Parayla Sivil ve Çocuklara Ateş Açtığı İnsan Safarisi Kanınızı Donduracak
1991-2001 yılları arasında Yugoslavya'nın dağılmasına neden olan iç savaşın izleri halen daha taze. Bağımsızlığına kavuşmak isteyen slav halkları ve merkezi otoriteyi korumayı amaçlayan Sırpların çarpışması modern tarihin en büyük katliamlarına sahne oldu. Bu savaşların bir parçası olan Saraybosna Kuşatması ile ilgili yeni gerçekler ortaya çıkıyor. 4 yıl süren kuşatmada bazı Batılı ve Rus zenginlerin para karşılığında sivilleri vurması yıllardır konuşulan bir konuydu. Slovenyalı yönetmen Miran Zupaniç'in 'Saraybosna Safarisi' belgeselinde bu söylentilerin gerçek olduğunu ortaya çıkarması gündeme bomba gibi düştü.
Savcılar İçin 'Cumhuriyet Savcısı' Unvanının Kullanılma Nedeni Ufkunuzu Açacak
Yargı, bürokrasi gibi belli bir zümreye değil de ülkeye hizmet etmesi gereken kurumları tarafsızlığı yıllardır tartışılan bir olgu. Özellikle uzun soluklu yönetimlerde yargının ve bürokrasinin siyasallaşması, hükümetin ve hükmeden odakların aparatı haline gelmesi yıllardır tartışılan konular. Sedat Peker'in paylaştıklarıyla ülkemizde de bu olgu hiç olmadığı kadar konuşulur hale geldi. Etik olarak siyasi kararlar vermemesi gereken yargının da en önemli ayaklarından biri cumhuriyet savcıları. Peki neden diğer unvanlarda olmayan cumhuriyet ifadesi savcılara verilmiş? Biraz geriye gitmemiz gerek.
Gazi "Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz'dir, İleri!" Emrini Verdi; Atatürk'ün Günlükleri: 29 Ağustos - 4 Eylül
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.' derken onu daha iyi anlayabilmek için eylemlerini, söylemlerini anlamamız gerektiğini ifade eder. İşte bu yüzden biz de onun günlüklerinden yola çıkarak onu daha iyi anlayalım istedik. Bakalım Büyük Kurtarıcı geçmişte, 29 Ağustos - 4 Eylül arasında neler yapmıştı?Kaynak: Atatürk Araştırma MerkeziKronolojik Fotoğraflar: İşte Atatürk
Antik Roma'da Tıp Hakkında Öğrendiğiniz Anda Sizi Şaşkına Çevirecek Birbirinden İlginç 8 Gerçek
Antik Roma'da doktorlar iksirler üretip rüyaları hastalık teşhislerinde kullanırken önemli tıbbi gelişmeler kaydettiler. Tıp, bilimsel bilgiyi doğaüstü ve dini inançlarla birleştiriyordu. Romalı doktorlar, özellikle MÖ 219'dan sonra, Yunan doktor Hipokrat ve ekibinin birçok uygulamasını ve felsefesini benimsediler. Spartalı Archagathus'un gelişi ile şehrin ilk Yunan doktoru belli oldu.Antik Romalılar hastalıkları önlemek için muska da takarlardı ve tapınaklarda iyileştirici güçlere sahip tanrılara adaklar sunarlardı. Bu iki yaklaşımın karışımı, Roma İmparatorluğu'nda sağlık ve tıp hakkında birçok şaşırtıcı olaya yol açtı. Detaylar içeriğimizde...👇