1 Litre Su İle Evin Enerji İhtiyacını Karşılıyor
1 Litre Su İle Evin Enerji İhtiyacını Karşılıyor
Niğde Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Selamet, yerli hidrojen üreteci geliştirdi.
Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Selamet, üreteç ile hidrojenin depolanıp herhangi bir sektörde enerji ihtiyacının karşılayabileceğini söyledi. Niğde Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Selamet, 2011 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Tekno Girişim sermayesi desteğiyle hidrojen üreteci geliştirdi. 100 bin TL destekle küçük bir kafes büyüklüğündeki ilk yerli hidrojen üretecini geliştirdiklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Selamet, dünyanın gelişmiş ülkelerinde alternatif enerji kaynakları arasında görülmesi nedeniyle hidrojenin giderek daha önemli hale geldiğini vurguladı.
Selamet yaptığı açıklamada, 'Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının açmış olduğu Tekno Girişim Sermayesi desteği programına başvurduk ve bir evin enerji ihtiyacını yenilenebilir metotlarla karşılayabilmek için bir teknik geliştirmeye çalıştık. Bu teknikte bir evin bir günlük enerji ihtiyacını 2 kilovat saat olarak kabul ettik ve bu enerjiyi hidrojenle karşılayabilmeyi kabul ettik. Bu enerjiyi karşılayacak hidrojeni üreten bir sistem gerçekleştirdik. Sistemimiz dakikada 2 litre hidrojen üreten ve yüzde 99,9 saflıkta hidrojen üreten bir sistem. Sistemimizin önemli özelliklerinden biri küçük olması ve yüksek performans göstermesi. Burada PEM teknolojisini kullanıyoruz ve bu teknolojiyle yaklaşık yüzde 85 verimle elektriği hidrojene çevirebiliyoruz' dedi.
1 LİTRE SU İLE BİR EVİN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILIYOR
Türkiye'de güneş potansiyelinin yüksek olduğunu söyleyen Selamet, 'Türkiye'nin güneş potansiyeli çok yüksek. Evlerde güneş enerjisini ve PV'leri kurduğumuzu düşünürsek ve bu PV'lerden elde edeceğimiz enerjiyi hidrojene çevirip depolayabiliriz. Niğde'de güneşlenme potansiyeli 7 saat ama biz 5 saat olarak kabul ettiğimiz takdirde böyle bir sistemle bir evin enerji ihtiyacını karşılayacak hidrojen üretebilecek bir sistemimiz var. Cihazımız saf su ile çalışıyor, saf suyu hidrojene çeviriyor 1 litrelik su yeterli olabiliyor. Sistemimiz tamamen yerli üretim. Buradaki çalışma arkadaşlarımızla beraber ürettik. Dünyada bu konuda önde gelen ülkeler bu sistemi evde kullanılır hale getirdiler. Japonya'da insanlar evlerinde elektrik ve su ihtiyacını bu sistemlerle karşılayabiliyor. Türkiye'de biz çalışmalarımızla bu sistemin gerisinde kalmadığımızı gösteriyoruz' diye konuştu.
FABRİKALARIN ENERJİ İHTİYACI KARŞILANABİLİYOR
Geliştirdikleri hidrojen jeneratörünün dakikada maksimum 2 litre yüzde 99.99 saflıkla hidrojen üretebildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Selamet, bu hidrojenin, bir evin ihtiyacını, hatta hidrojenle çalışan araçların enerjisini karşılayabileceğini, bunun yanı sıra enerji sektörü başta olmak üzere kimya, metal, yiyecek sektörlerinde kullanabileceğini belirtirken, projede çalışma arkadaşları Nebi Yelegen, Sait Ergöktaş ve Recai Sinekli ile birlikte çalıştıklarını söyledi.
veteknoloji