Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
10 İşçinin Can Verdiği Asansör Faciasında TOKİ ve Bakanlığa Takipsizlik

10 İşçinin Can Verdiği Asansör Faciasında TOKİ ve Bakanlığa Takipsizlik

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Mecidiyeköy’de bulunan Torunlar Center’da meydana gelen ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin davanın 5. duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

25 sanığın yargılandığı davada, tutuksuz sanıkların yurt dışı yasağının kaldırılması talebi reddedildi. Duruşmaya ölen işçilerin aileleri katıldı. Duruşmada, Hıdır Ali Genç’in kardeşi Dilan Genç ile şahitler dinlendi.

Bu arada duruşmada, Çalışma Bakanlığı ve TOKİ yetkilileri hakkında ayrı olarak yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildiği de ortaya çıktı. Avukatların önümüzdeki günlerde bu karara itiraz edeceği bildirildi.

Aileler şahidin sözlerine tepki gösterdi

Asansör üreticisi Geda Major ile İşveren arasındaki maillerde ve bazı sanıkların ifadesinde asansörde sabah arıza olduğu belirtilmişken, şahitlerden Mehmet Hanifi Giray’ın asansörün sabah arızalı olmadığını söylemesi ölen işçilerin aileleri ve yakınları tarafından tepkiyle karşılandı. 

Mehmet Hanifi Giray’ın olayın yaşandığı gün Şişli emniyet Müdürlüğünde ifade vermeye Torunlar Center avukatı Hasan Girit ile geldiğini söyleyen işçiler, o gün orada olan HDP Milletvekili Levent Tüzel ile CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın olaya şahit olduklarını belirttiler. 

Diğer şahit Ercan Klaguz ise Giray’ın aksine asansörün sık sık arıza yaptığını o gün de arızalı olduğunu belirtti. 

Klaguz, ifadelerinde iş güvencesi olmayan koşullarda çalışıldığını, operatörlere eğitim verilmediğini, bazı zamanlar kapı açık çalışıldığını belirterek Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin tespit ettiği 21 maddelik eksiklerin de giderilmediğini ifade etti. 

Dava 16 Ekim 2015 tarihine ertelenirken sanık avukatlarının yurt dışı yasağının kaldırılması talebi, müdahil avukatların itirazı üzerine reddedildi.

'Mahkemelerin de sorumluluğu var'

Duruşmayı Evrensel'e değerlendiren Avukat Yıldız İmrek, “Bu olay iş kazası değil iş cinayetidir. Bu cinayetin sosyal bir yanı var. Bir çok Avrupa ülkesinde iş kazası sonucu ölüm yaşanmıyor. Adil bir yargılama ve etkili bir ceza sistemi iş cinayetlerinde caydırıcı olacaktır bu nedenle mahkemelerin de bu cinayetleri önleme konusunda sorumlulukları var” dedi.

Evrensel

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam