Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
5 Maddede Sosyal Hizmet Uzmanının Rolleri
Sosyal hizmet uzmanlarının mesleki bilgi, beceri, değer ve etik ilkeler çerçevesinde çalıştığını bilmeyeniniz yoktur. Var mı? Yoktur yok, eminim.
Neyse konumuz şimdi bu değil. Zaman zaman bu profesyonellerin mesleki işlevleri ve buna karşılık gelen rolleri hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olunmadığı için bir karmaşa, bir belirsizlik, nasıl desem bir çelişki doğmaktadır. İşte ben Süper Sosyal Hizmet Uzmanı, kafanızdaki tüm bu kargaşayı en temel 5 rolle yok etmeye geldim. Tişikkirlir!
1. "Savunuculuk" en baba rollerden birisidir!
2. Çok Pis "Bağlantı Kurucu"dur!
Sosyal Hizmet Uzmanı, danışanının durumunu vaka yönetimi yoluyla değerlendirdikten sonra kaynaklar ve danışanı arasında bağlantı kurar. Planlı değişim süreci çerçevesinde yol alır. Adeta Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Unkapanı Köprüsü gibidir. Pardon Boğaziçi Köprüsü olacak o!
3. "Kolaylaştırıcı" olduklarını söylemeye gerek bile yok!
Sosyal hizmet uzmanı danışmanlık işlevi görerek gerek resmi örgütsel gelişmeyi destekler, gerekse kolaylaştırıcı rolü üstlenerek bireylerin ve grupların kaynaklara ulaşım yolunu açar. Yani kanka nasıl söylesem, adeta kışın Doğu'da hastayı tam vaktinde köyden hastaneye ulaştıran kar ambulansı!
4. "Danışmanım" olur musun?
Tatlım, tatlım bi saniye! Psikososyal değerlendirme yaparak bireysel ve toplumsal dengeyi korumaya yönelik bakım, rehabilitasyon ve sosyal tedavi sağlayan kimdi? Tabii ki sosyal hizmet uzmanı. Sorunu duymamış olayım, çok ayıp.
5. Birisi "Değişim Ajanı" mı dedi?
Değişim Ajanı! Waauw, amma havalı!
Tamam tamam sosyal hizmet uzmanının elinde sihirli değnek yok, kabul; ama bilimsel bilgi ve beceri var. Sosyal sorunların ve politikaların analizlerini yapar, bireylerin ve toplumun ilgisini çeker ve mikro boyuttan, makro boyuta dek olumlu yönde değişim yaratır ve bu değişimi korur.
Yorum Yazın
şu savunuculuk bazen başa iş açmıyor da değil hani :D