Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
10 Numara Yağ Enerji Bakanlığı’nın Gündeminde Yok
Otobüslerde kullanılan 10 numara yağ nedeniyle birçok yangın yaşanmasına rağmen Enerji Bakanlığı, “tespit edilirse kaçak petrolden işlem yapılır” demekle yetindi.
Geçtiğimiz yaz aylarında birçok otobüsün yeni olmasına rağmen seyir halindeyken yanması nedeniyle ülke gündeminin birinci sırasına kadar yükselen 10 numara yağın akaryakıt olarak kullanılması ile ilgili CHP’nin soru önergesine Enerji Bakanı Taner Yıldız 3 satırlık içeriksiz bir yanıt vermeyi tercih etti.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, şehirlerarası otobüs terminallerinde otobüslerin 10 numara yağı depolarına doldurduklarının görüntülenmesi ve birçok otobüs yangının yaşanması üzerine konuyu TBMM gündemine getirmişti.
Tespit edilirse işlem yapıyorlarmış!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ise gönderdiği “yanıtta” sadece mevzuatı anımsatarak, “söz konusu madeni yağların inceltici katılarak akaryakıta dönüştürüldüğünün tespit edilmesi durumunda ‘kaçak petrol’ olarak değerlendirilerek failleri hakkında ilgili makamlarca yasal işlem yapılmaktadır” şeklinde matbu yanıt vermesi dikkat çekti.
10 numara için büyük kaza mı bekleniyor?
Bu matbu yanıta tepki gösteren Umut Oran ise Bakan Yıldız’ı eleştirerek, “Madenlerde yaşanan durum ortada denetim yok önlem almak yok. Ölümleri açıklama bakanlığına dönüştüler daha halen ‘tespit edersek işlem yapılıyor’ diyorlar. Burada da büyük kazaların yaşanmalarını mı bekliyorlar? Yolda niye egzoz emisyonundan kontrol yapmıyorsun bunun kontrolü çok basit diyoruz ‘tık’ yok. Ulaştırma ve İçişleri Bakanlığı ise halen bu sorulara yanıt verecek” diye konuştu.
Trafo yağı da kullanılmaya başlandı
CHP’li Umut Oran, Enerji Bakanına yönelttiği soru önergesinde, “Türkiye’de dünyanın en pahalı akaryakıtının satılması nedeniyle özellikle şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları, motorin yerine çok daha ucuz olan 10 Numara yağ veya son zamanlarda da trafo yağını yakıt olarak kullanmaya başladı. Çok daha yanıcı, parlayıcı özelliğinden dolayı 10 numara yağ kullandığı için giderek daha fazla otobüste seyir halindeyken yangın çıkmakta çok sayıda vatandaşımızın yaşamını yitirmektedir” ifadesine yer vermişti.
Çok basit önemler alınabilir!
Önergede Enerji Bakanı’na yöneltilen sorular şöyle:
Otobüs yolcularının hayatlarının tehlikeye atılmasını önlemek amacıyla şehirlerarası otobüs terminallerinde da akaryakıt kontrolü neden yapılmamaktadır?
Akaryakıt istasyonlarında satılan ve ulusal marker katılmış motorindeki kükürt oranı 10 ppm olduğu için devlet karayolları ve otoyolların uygun bölümlerinde otobüslerin depolarından numune alınarak akaryakıt kontrolü yapılması sağlanamaz mı? Benzeri kontrol çok basit biçimde otobüsün egzoz emisyonunun kükürt oranı kontrolüyle de yapılamaz mı?
10 numara yağın akaryakıt olarak toplu taşıma araçlarında kullanımının önüne geçilebilmesi amacıyla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve EPDK ile irtibata geçecek misiniz? Bu konuda diğer bakanlık ve resmi kurum/kuruluşlarla yaptığınız bir çalışma, yazışma oldu mu, varsa bunun sonucu ne olmuştur?