Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
100 Litre Farkın Bedelini mi Ödüyoruz? İşte THK'nın Yangın Söndürme Uçağı İhalesine Girememe Sebebi
Türkiye'nin dört bir yanından alevler yükselirken, THK uçaklarının hangarda bekletilmesi tepki çekiyor.
Türkiye'nin pek çok noktasında dünden beri peş peşe orman yangınları yaşanıyor. Binlerce dönüm alanı küle çeviren ve yerleşim yerlerine de uzanan yangınlarda can kayıpları haberleri de geliyor.
Yangına müdahelede etkili olan havadan müdahalede yeteriz kalındığı eleştirileri ise akıllara hangarda bekletilen Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarını getirdi.
100 litre farkla ihale dışı bırakıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü, 9 Mart’ta beş adet yangın söndürme uçağı kiralamak için ihale düzenlemişti. İhale kapsamında kiralanacak üç uçağın 10 ton su taşıma kapasiteli iki uçağın ise 5 ton su taşıma kapasiteli olması gerektiği kaydedilmişti.
Orman Genel Müdülüğü’nün yayımladığı ihale dokümanında, uçakların 1 Haziran ile 31 Ekim 2021 tarihleri arasında kullanılmak üzere kiralanacağı ve her bir uçak için günlük 1 saat 30 dakikalık uçuş garantisi verildiği belirtilmişti. Her bir uçak için kiralama süresini kapsayan 1 Haziran ile 31 Ekim 2021 (153 gün) tarihleri arasında da toplam 229 saat 30 dakikalık uçuş garantisi verildiği ifade edilmişti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı AKP'li Cenab Aşçı'nın 2019 yılında kayyum olarak atandığı Türk Hava Kurumu'nun uçakları ise 4 bin 900 litre kapasiteli olduğu içim ihale dışı bırakılmıştı.
" THK uçaklarımız inatla niçin bekletiliyor?"
BirGün'ün aktardığı bilgiye göre, THK’nin eski Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman da bir basın açıklaması yaparak THK kayyum heyetine tepki gösterdi. Duman, “Türk Hava Kurumu yangın uçakları üç yıldır devre dışı bırakılıyor. Ormanlar yanıyor, THK kayyum Heyeti ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vicdanı rahat mı? Manavgat orman yangınını söndürme kabiliyeti açısından helikopterlerin değil THK yangın söndürme uçaklarının işidir. THK uçaklarımız inatla niçin bekletiliyor?” ifadelerini kullandı. Duman, açıklamasında, THK’yi yöneten kayyum heyetine yönelik de şu ifadeleri kullandı:
“THK yangın söndürme uçaklarımız siz göreve geldiğinizden bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı ihalelerine alınmıyor. Yıllardır başarıdan başarıya koşan uçaklarımızın su taşıma kapasitesi 4 bin 900 litre iken Orman Bakanlığı ihaleye 5 bin Litre üzerinden çıkarak 100 litrelik fark yüzünden uçaklarımızı ihale dışı bıraktı. Siz ne yaptınız? Neden bu duruma karşı bir tek satır beyanınız ve açıklamanız yok? Milli servet durumundaki bu uçakların, uçmasalar bile zamana bağlı değişmesi gereken parçaları ve dolayısıyla giderleri vardır. Bunlarla ilgileniyor musunuz? Yoksa zamanın çöplüğüne mi terk ettiniz bu varlıklarımızı?
"Bu milli servete yazık değil mi?"
Kendi uçaklarımız ile almadığınız ihaleyi bir özel şirketle ortaklaşa ve yine THK’nın ülkemizde başka kimsede bulunmayan imkânlarını kullanarak Rus uçakları için aldığınız konuşuluyor. Bu vahim haber doğru mudur? Kendi uçaklarımıza ıskartaya ayırıp neden böyle bir şey yaptınız? Milletin kurban derisi bağışlarıyla satın alınan bu milli servete yazık değil mi? Kısaca THK da ne yapmak istiyorsunuz, ne iş yapıyorsunuz bir açıklayın.”
Yorum Yazın
Onlar 5000 litre olsaydı da 5001 litre şartı koyardık.
haini dışarıda arama
Arkadaş adamların zarar vermedikleri, üstünden kamuyu zarara uğratmadıkları, peşkeş çekmedikleri 1 tanecik kurum, ihale, iş yok.