11 Kişiye Mezar Olmuştu: Başaran Holding'in Jeti Havada Parçalanmaya Başlamış
Geçtiğimiz ay İran'da 11 kişinin hayatını kaybettiği kaza hakkındaki ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Kazayla ilgili İranlı yetkililerle birlikte çalışmalarını sürdüren Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu’nun hazırlayacağı raporda sona gelindi. CVR ile FDR kayıtlarını inceleyen uzmanlar teknik bir arıza üzerinde duruyor.
İran hava sahasında pilotlar, 12 bin metreden 12 bin 600 metreye tırmanmak için izin istedi.
Kokpit.aero'nun haberine göre, İranlı yetkililer kaza sırasında uçağın kontrolünün sol tarafta Kaptan Pilot Beril Gebeş'te olduğunu tespit etti. İran hava sahasında pilotlar, 36 bin feetten (12 bin metre) 38 bin feet’e (12 bin 600 metre) tırmanmak için izin aldı.
Tırmanma sırasında uçağın hız göstergesinde ibre yükselmeye başladı. Ancak bu sadece kaptan pilotun oturduğu sol taraftaki göstergedeydi.
Sağ tarafta oturan İkinci Pilot Melike Kuvvet’in hız göstergesinin normal çalıştığı tespit edildi. Normalde tırmanışta süratin sabit olması veya düşmesi gerekiyor. Hızla ilgili yükselmeyle birlikte iki pilot ne olduğunu anlamaya çalıştı. Süratin artmasını önlemek için Beril Gebeş lövyeyi çekmeye başladı. Kara kutu analizine göre 51 kez uçağın lövyesi çekilerek tırmanma kumandası verildi.
Uçağın sürati gerçekte düşüyordu ancak pilotlar bunu fark edemedi, kokpitte panik yaşandı.
Bir süre sonra Challenger 604 anormal duruma girerek ekseni etrafında dönmeye ve hızla irtifa kaybetmeye başladı. İkinci pilot, durumu çözmeye çalıştı. Kokpitte ciddi bir panik yaşandığı ses kayıtlarına da yansıdı. Yönetimsel bir kriz yaşandı.
Hız limitini aşan uçak parçalanmaya başladı.
Hız limitini aşan uçakta 20 bin feet yani 6 bin 600 metre yükseklikte yapısal parçalanmalar meydana gelmeye başladı. Uçağın motor parçaları koptu. Kuyruk bölümü gövdeden ayrıldı. Daha sonra da uçak dağlık alana düşerek yandı.
Uçağın hızını algılayan 'pitotüpün' neden çalışmadığı araştırılıyor.
Uçakta sürat bilgisi, pitotüp olarak adlandırılan sistemden alınıyor. Dışarıdan gelen hava hızı ölçülerek hız göstergesine yansıtılıyor. Ancak pitotüpün tıkanması, buzlanması veya arızalanması nedeniyle sağlıklı hız ölçümü yapılamıyor. Bu durumda pilotların vereceği yanlış karar, anormal duruma girilmesi ve kazaya neden olabiliyor.
Ancak uçağın rotası üzerinde buzlanma yapan bulutların olmaması akıllara ‘bir arıza mı yaşandı’ sorusunu getirdi.
Uzmanların ortaya attığı bir başka konu da yolcularını bekleyen uçağın pitotüpü kapatılıp emniyet alınmamışsa içine kaçması muhtemel kum taneleri. Tüm bu olasılıklar nihai rapor ile ortaya çıkacak.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Sırf bu yorumu yapabilmek için üye oldum. Yahu hiç tanımadığı insanların ölmüş olmasına sevinen emojili beyinsizler, gidin tedavi olun. Zenginlerdi ölsünler ... Devamını Gör
O gülücük emojisine tıklayan parmağınız yanar inşallah
Üzülerek soyluyorum ama pilotlar malesef cok amatorce davranmıslar bu durum karsisinda. Sol pitot tube bozulmus olsun sagdaki belli ki calisiyormus.Ayrıca bi... Devamını Gör