onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
112'ye Yapılan İhbarların Yüzde 68'i Asılsız Çıktı: 'Şu Okul Nerede, Söyleyebilir misiniz?'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

112'ye Yapılan İhbarların Yüzde 68'i Asılsız Çıktı: 'Şu Okul Nerede, Söyleyebilir misiniz?'

İstanbul 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 2022 yılında çağrı merkezine 17 milyon 353 bin 424 çağrı ulaştı. Aramaların yüzde 68.12'si asılsız çıktı. İstanbul 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Feyza Emin, ''Elektrik, su, doğalgaz faturalarını nerede yatırabiliriz, kesildi' o tarzda veya askere gidecek 'Kaç günüm kaldı nereye sorabilirim', Milli Eğitim Bakanlığıyla alakalı 'Şu okul nerededir, bana söyleyebilir misiniz?'. Bugün bir çağrı geldi, komşusuyla tartışıyor 'Ne yapabilirim nereye başvurabilirim' Bir de termometresi evde kırılmış nereye atabilirim. Bu tarzda bunlar da asılsız çağrıya giriyor' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Saniyelerle boğuşuluyor'

'Saniyelerle boğuşuluyor'

İstanbul 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 2022 yılında çağrı merkezine 17 milyon 353 bin 424 çağrı ulaştı. Bunlardan 5 milyon 531 bin 423'ü vakaya dönüştü, vakaya dönüşmeyen çağrı sayısı 11 milyon 822 bin 1 oldu. Aramaların yüzde 31.88’i vakaya dönüşürken, yüzde 68.12'si asılsız çıktı.

İstanbul 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Feyza Emin, 2022'de acil çağrı merkezlerinin hayli yoğun çalıştığını belirtti.

112 Acil Çağrı Merkezi'nde İçişleri Bakanlığı çatısı altında 7 kurumun görev yaptığını ifade eden Emin, ihbarlar doğrultusunda gerekmesi halinde bir veya birden fazla kurumun koordinesinin sağlanabildiğini kaydetti.

Çağrıların büyük bir bölümünün asılsız ihbarlardan oluştuğunun altını çizen Feyza Emin, şöyle konuştu:

'Asılsız çağrılarda bir mükerrer çağrılar var, bir de anonsta kapanan yani daha anonsu dinlerken kapanan çağrılar var. Bunlar muhtemelen deneme amaçlı. Onlar da asılsız çağrı olarak nitelendiriliyor. Yabancı uyruklu vatandaşlarımız sadece telefonları çalışıyor mu çalışmıyor mu sim kartı taktıklarında, çocuk aramaları, yaşlı vatandaşlarımızın arayıp biraz sohbet etmek istemeleri, telefon sapıkları bir de aslında önem arz etmeyen ama kendilerince defalarca aynı şeyi aramaları. Onun dışında 'Elektrik, su, doğalgaz faturalarını nerede yatırabiliriz, kesildi' o tarzda veya askere gidecek 'Kaç günüm kaldı nereye sorabilirim', Milli Eğitim Bakanlığıyla alakalı 'Şu okul nerededir, bana söyleyebilir misiniz?' ya da sağlıkla alakalı 'Randevu alma hattı olarak nereye başvurabilirim'... Bugün bir çağrı geldi, komşusuyla tartışıyor 'Ne yapabilirim nereye başvurabilirim' Bir de termometresi evde kırılmış nereye atabilirim. Bu tarzda bunlar da asılsız çağrıya giriyor.'

'Lütfen olur olmaz gereksiz bilgi için aramasınlar'

'Lütfen olur olmaz gereksiz bilgi için aramasınlar'

Çağrı merkezinde 1500 personelin görev yaptığını ifade eden Emin, 24 saat esasına göre kesintisiz olarak vatandaşa hizmet verildiğini belirtti.

Asılsız aramalar nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi'nin gereksiz meşgul edildiğini dile getiren Feyza Emin, bu durumun saniyelerin bile önem arz ettiği durumlarda gecikmelere neden olabildiğini anlattı. Vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya çağıran Emin, 'Biraz sağduyu gerekiyor. Çünkü bu, vatandaşın can ve mal kaybına yol açıyor. Birkaç saniyede belki ambulans, emniyet oraya yetişememiş durumda oluyor. Yani saniyelerle boğuşuluyor' diye konuştu.

Feyza Emin, asılsız çağrıların yüksek olması nedeniyle çağrı alan personelin motivesinin düşmemesi için İçişleri Bakanlığı birlikteliğiyle zaman zaman çeşitli eğitimlerin verildiğini vurguladı. Gereksiz çağrıların ek bir iş yükü oluşturduğunu aktaran Emin, vatandaşlara daha iyi hizmet verilebilmesi için kullanılan sistemlerin de düzenli olarak güncellendiğini anlattı.

Vatandaşların 112'yi acil durumlar için araması gerektiğini vurgulayan Feyza Emin, 'Lütfen olur olmaz gereksiz bilgi danışma gibi şeylerde veya hattı çalışıyor mu çalışmıyor mu bunu deneme amaçlı aramasınlar' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Erciyes Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldum. Kayseri'de gördüğüm eğitim sonrası Ankara'da bulunan Uğur Mumcu Vakfı'nda Uğur Mumcu Vakfı Araştırmacı Gazetecilik eğitimimi tamamladım. Aldığım eğitimlerin ardından Türkiye'nin en köklü gazetelerinden birinin İstihbarat Servisi'nde haber editörlüğü ve muhabirlik yaptım. Buradaki görevimin ardından çeşitli haber portallarında özel haber ve röportajlar ürettim. 2022’den bu yana Onedio bünyesinde çalışıyor ve deneyimlerimi okuyucularımızla paylaşarak, sizleri gündem ve ilginç içeriklerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
2
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın