Görüş Bildir
Haberler
16 Yıl Sonra Dünya ile İlk Temas

16 Yıl Sonra Dünya ile İlk Temas

Ulaş
01.06.2014 - 17:40

16 Yıl Sonra Dünya İle İlk Temas

NASA'nın 36 yıl önce Uzay'a ateşlediği ve yıllardır görev dışı olan ISEE-3 uydusu, Dünya ile yeniden temas kurdu. Uydunun kontrol haklarını alan şirket, sinyal almaya başladığı ISEE-3'ü Dünya'nın yörüngesine getirmeye çalışacak.

NASA tarafından 1978 yılında Güneş fırtınalarını incelemesi için atmosfer dışına ateşlenen ISEE-3 (Uluslararası Güneş-Dünya Kaşifi-3) uydusu, devre dışı kalmasından tam 16 yıl sonra Dünya ile yeniden temas kurdu.

Spacecollege sitesi üzerinden açıklama yapan bir grup amatör gökbilimci, hafta içinde ISEE-3 ile iki yönlü sinyal bağlantısı gerçekleştirmeyi başardıklarını duyurdu. Açıklamada, Salı günü bağlantı kurulan uydunun motorlarının yeniden faaliyete geçirilmeye çalışıldığı ve başarılı olunursa, gönderilecek komutlarla uydunun Dünya yörüngesine yakın bir noktaya getirileceği belirtildi.

NASA, görev dışı kalan uydu için bir plan ve bütçe ayrılmadığını açıklamış ve ISEE-3'ün haklarını Skycorp adı verilen bir firmaya teslim etmişti. Skycorp'un desteğiyle başlayan çalışmalarda uyduyla yeniden temas sağlandı. Skycorp'un başlattığı ISEE-3 Reboot Project kapsamında, uydunun saniyede 512 bit hızında Almanya ve ABD'deki yer üsleriyle bağlantı kurduğunu açıkladı.

Şirket, ikinci aşamada uydunun genel durumunu gözden geçireceklerini ve motorlarını ateşlemek için uygulanması gereken yöntemleri değerlendireceklerini duyurdu. Uzmanlar, ISEE-3'ün motorlarının tekrar çalışıp çalışmayacağından emin değil. Eğer motorlar çalışmazsa, uydunun en az 200 yıl Dünya yörüngesinden uzak kalması bekleniyor.

ISEE-3, Güneş fırtınalarının Dünya'nın manyetik alanına yaptığı etkiyi incelemek için fırlatılmıştı. Gök cisimlerinin Dünya ve Güneş'e doğrudan konumlandığı noktaların Güneş’e en yakın olanı L1’e gönderilen ISEE-3, görev süresi uzatıldıktan sonra iki kuyrukluyıldızı izlemek için kullanıldı ve adı Uluslararası Kuyrukluyıldız Kaşifi (ICE) olarak değiştirildi. ICE, 1986'da Halley Kuyrukluyıldızı'nı gözlemlemişti.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/16-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam