18. Yüzyılda Osmanlı'ya Matbaayı, Teleskobu Öğreten Büyükelçi: Yirmisekiz Mehmed Çelebi
18. Yüzyılda Osmanlı'ya Matbaayı, Teleskobu Öğreten Büyükelçi: Yirmisekiz Mehmed Çelebi
Osmanlı neden yıkıldı? Çünkü birçok alanda Batı'dan geri kalmıştı...
Kaynak: İslam Ansiklopedisi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sayın Sefir'imizin doğum tarihini tam olarak bilemesek de Paris'e elçi olarak gönderildiğinde 50 yaşlarında imiş, o halde 1670'de doğmuş olmalı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ve bu görüşmelerden sonra oluşan siyasi atmosfer gereğince Paris'e elçi göndermek lazım gelir. Böylece vezir tarafından "Paris Sefiri" olarak atanan Çelebi Mehmed, oğlu Mehmed Said ile 7 Ekim 1720'de kalabalık bir maiyetle İstanbul'dan ayrılır.
21 Mart 1721'de ise 12 yaşındaki Kral XV. Louis tarafından Tuileries Sarayı'nda kabul edilir Çelebi Mehmed. Bu ilk görüşme tam anlamıyla Paris'te olay olur.
Paris'te kaldığı 11 ay boyunca kendisine olağanüstü saygı gösterilen Çelebi Mehmed, kralla ava çıkıyor operaya gidiyordu.
Said Efendi demişken... Sonraları III. Osman'a sadrazamlık yapacak olan Said Efendi'nin bu gezide babasından çok ayrı hareket ettiği söylenir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu arada Yirmisekiz Mehmed Çelebi, Versailles Sarayı'nı ziyaret eder. Ve buraya hayranlık duyarak ağzından şu sözler dökülür: "Dünya müminlerin hapishanesi, kâfirlerin cennetidir."
Şöyle bahseder Paris'ten Çelebi: Burada acayip ve garip binalar, saraylar bahçeler var. Binalar üçer, dörder kat yapılmış ve yedi kat yapılmış haneler de pek çok.
Elçilik görevini tamamlayan Çelebi Mehmed 8 Ekim 1721'de İstanbul'a döner. 1724'te başmuhasebeci olur; ancak Patrona Halil Ayaklanması sonucu Lefkoşa'ya sürülür ve 1731'de orada ölür.
Çelebi, Fransa'dayken Ramazan ayı gelir çatar. Meraklı Fransızlar bir Müslüman'ın iftar açmasını ve namaz kılmasını izlemek için Çelebi'den izin isterler. Çelebi şaşırır ancak kabul eder ve bu durumu Sefaretname'de şöyle anlatır:
Bir diğer "garip ve üzücü" durum ise 17. yüzyılın başında icat edilen ve Bilimsel Devrim'in temel araçlarından biri olan teleskobun 18. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Osmanlı tarafından bilinmemesidir. Çelebi, Rasathane'yi ziyaretini şöyle anlatır:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Sonra da Takiyuddin'in rasathanesini "meleklerin bacaklarını izliyorlar" diye yıkmaları...