Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
20 Yaşından Sonra Beyin Sağlığınızı Korumanızı Sağlayan Uygulaması Zor Ama Etkili 3 Taktik
Hızlı bir şekilde düşünme ve tepki verme kabiliyeti 20’li yaşlarda zirvede ve yokuş aşağı yönelme eğiliminde. Peki, bu durumu aksine çevirip iyi yönde değiştirip geliştirmek mümkün mü?
Yüz tanıma yeteneği 30’lu yaşların başlarından sonra azalmaya başlarken, bilgiyi işleme koyma hızı 18 yaşından sonra düşmeye başlar.
Neyseki sadece bu bilgilere sahip olmak bile bir adım önde olduğunuz anlamına gelir.
Yaşlanmanın doğal etkilerine rağmen, zihinsel düşüşü engellemek ve bilişsel yeteneklerinizi sürdürmek için yapabileceğiniz bazı pratik yöntemler var.
Texas A&M Üniversitesi’ndeki sinir bilimi konusunda kıdemli bir profesör W. R. Klemm, “Beyin diğer vücut organlarıyla aynı yaşta değil ve farklı insanlarda farklı yaşlarda.” dedi.
İşte beyninizi zinde tutmak için yapabileceğiniz uygulaması zor ama etkili 3 taktik:
1. Beyninizi yeni bilgiler ve fiziksel deneyimlerle güçlendirin.
Harvard Health Publications’a göre, beyninize egzersiz yaptırmak için illa üniversiteye gitmek zorunda değilsiniz. Örneğin bulmaca gibi oyunlar oynamak, fotoğraf gibi yeni bir hobi edinmek beyninizi aktif ve sağlıklı tutan yeni sinirsel bağlantılar oluşturabilir.
Fiziksel yönden sağlıklı olmanın da ayrı bir önemi vardır. Klemm bu konuda şöyle diyor: “Beynin yaşlanmasını yavaşlatmak, zihinsel olarak aktif olmakla ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemekle mümkün.”
2. “Sorunları tolere edebilme” konusunda daha iyi olun.
Her zaman stres altındaysanız zihinsel enerjinizi tüketiyorsunuz ve beyninizin işlevini olumsuz yönde etkiliyorsunuz demektir. Peki, çevrenizdeki sorunları nasıl tolere edebilirsiniz?
Klemm, kendini meditasyon teknikleri konusunda eğiterek tüm gereksiz düşüncelere karşı kendini kapattığını söylüyor. Meditasyonun da konsantre olma kabiliyetini arttırdığını vurguluyor. Oysa meditasyon, stresi azaltmak için yapabileceğiniz birkaç akıllıca hareketten sadece biridir.
Bununla birlikte bilişsel yeteneklerinizi düşüren sadece stres faktörü değildir.
Beyni anlamsız detayları hatırlamak için zorlamak da yeni şeyler öğrenmeyi zorlaştırabilir. Bu yüzden kendinize işkence etmeyi bırakıp bazı şeyleri akışına bırakın. Ayrıca ilgili nesneleri bir arada tutmak ve listeler kullanarak not almak hayatınızda neyin daha önemli olduğunu hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Beyninizin aynı anda üstesinden gelebileceği bilgi miktarı da sınırlıdır bu yüzden yerinde bir bellek sistemine sahip olmak kapasitenizi arttırabilir. Klemm bu konuda “loci yöntemi” ni kullanarak bilgiyi normalden daha çabuk ve daha kalıcı şekilde kodlamayı öneriyor.
3. Hayata daha pozitif bakın.
2015 yılında Journal of Geriatrics’te yayınlanan bir makaleye göre beynin işlevinin yaşlandığınızda daha da kötüye gideceğine inanarak kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete yol açabilirsiniz. Bu yüzden stresli veya üzgün hissetmek yerine daha pozitif düşünerek bilişsel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ancak depresyon gibi daha ciddi zihinsel sağlık sorunlarından muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almanız sizin açınızdan çok daha iyi olacaktır.
20’li yaşlarınızı çoktan geçtiyseniz de yaşlanmanın etkileriyle savaşmak için hiçbir zaman geç değildir.
💜💄
Yorum Yazın
"Hoyoto pozotof bokon" bakamıyorum kardeşim beceremiyorum hep en kötüyü düşünmekten,ülke gündemiydi,hayatla boğuşmaktı derken ciğerim soluyor nasıl bakacaz o... Devamını Gör
1) "Yüz tanıma yeteneği" şeklinde başlayan cümlede anlatım bozukluğu var. Bahsedeceğiniz iki şey de olumsuz olduğu için -ken/-kan ekli bağlaç kullanımı doğru... Devamını Gör