2030'da Küresel Düzeyde Sellerin Etkisi Üç Kat Artacak
Gelecek 15 yıl içinde dünya çapında taşkın ve sellerden etkilenecek insanların sayısının yaklaşık üç kat artacağı bildirildi.
Dünya Kaynakları Enstitüsü'nce (WRI) yapılan incelemede, bu yükselişe iklim değişikliği ile nüfus artışının neden olduğu vurgulandı.
Günümüzde dünya çapında nehir taşmalarına ilişkin tehlikeleri değerlendiren ve geleceğe ilişkin tahminlerde bulunan Enstitü'ye göre, her yıl 20 milyon dolayında insan taşkın ve sellerden etkileniyor; bunun maliyeti de 100 milyar dolara yaklaşıyor.
Yapılan yeni değerlendirmelere göre, 15 yıl içinde sellerden etkilenenlerin sayısı 55 milyona ulaşacak; bunun dünya ekonomisine maliyeti de 518 milyar dolara çıkacak.
Sellerin artışı büyük ölçüde dünya iklimindeki değişiklik ve sosyoekonomik gelişmeyle ilişkili görülüyor.
Dünya Bankası yapılan tahminlerin hükümetlere taşkınların azaltılması ve savunma stratejileri hazırlanması konusunda yardımcı olacağını kaydetti.
Kızılhaç Örgütü, geçen yıl karşılarına çıkan doğal felaketlerin yarısına yakınının seller yüzünden meydana geldiğini belirtiyor.
Taşkın ve sellerden etkilenen insan sayısına göre 164 ülkedeki durumu derleyen Enstitü, her yıl sel felaketlerinden etkilenen toplam nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin, az gelişmiş veya gelişmekte olan 15 ülkede yaşadığını ortaya koydu.
Listenin ilk beş sırasında Hindistan (4,84 milyon), Bangladeş (3,48 milyon), Çin (3,28 milyon), Vietnam (930 bin) ve Pakistan (710 bin) yer alıyor.
Gelişmiş ülkeler arasında sellerden en fazla etkilenen ülke ise, her yıl ortalama 167 bin kişiyle ABD.