Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
20'li Yaşlarında Herkesin Sahip Olması Gereken 18 Sağlıklı Alışkanlık

20'li Yaşlarında Herkesin Sahip Olması Gereken 18 Sağlıklı Alışkanlık

cakyz
25.10.2014 - 21:10 Son Güncelleme: 26.10.2014 - 18:57

Bu alışkanlıklar her yaştan insan için sağlıklı tabii ki. Fakat 20'li yaşlarda kendinizi bu alışkanlıklara sahip olmaya zorlamak, ilerleyen yıllarda çok daha sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlayacaktır. Bu alışkanlıklara sahip olduğunuzda, bedeniniz ve ruhunuz size teşekkür edecek.

Kaynak: http://www.buzzfeed.com/carolynkylstr...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Günde en az 7, en fazla 8 saat uyuyun.

1. Günde en az 7, en fazla 8 saat uyuyun.

Uzun dönemli incelemeler gösteriyor ki, günlük 7 saatten daha az uyuyan insanlar daha erken yaşlarda ölüyor. Aynı zamanda, günde 9 saatten daha fazla uyuyan insanların da bir takım sorunları oluyor. Amerika Uyku Akademisi doktorlarından Timothy Morgenthaler'e göre, günlük 7 ile 8 arası uyku ideal.

2. Dışarı çıkın, doğayı görün.

İnsanların doğa ile bütünleşebilmesi, hem fiziksel hem de zihinsel faydaları da beraberinde getiriyor. Eğer doğal bir çevrede yaşama şansınız varsa, yapabileceğiniz en iyi şey kendinizi buna adapte etmek olur. Örneğin, Epidemiology & Community Health dergisinde 2009 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, yeşil bir alan yakınında yaşayan insanlar, şehrin içinde yaşayan insanlara kıyasla çok daha sağlıklı oluyor. Doğa ile iç içe yaşarsanız, daha az kaygı bozukluğuna sahip olursunuz ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimaliniz azalır.

3. Güvenli seks yapın. Unutmayın: Korunmak çok ama çok önemli.

3. Güvenli seks yapın. Unutmayın: Korunmak çok ama çok önemli.

Elbette çocuk sahibi olmaya karar vermek sizin seçiminiz. Fakat, Guttmacher Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, istemsizce çocuk sahibi olan aileler, çocuk yapmaya bilinçli olarak karar veren ailele göre çok daha mutsuz ve problemli. Bu nedenle, eğer çocuk yapmak gibi bir niyetiniz yok ise, mutlaka ama mutlaka korunun. Eğer istemsizce çocuk sahibi olursanız, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar hayatınızı mahvedebilir.

4. Sevdiğiniz insanlarla bol bol zaman geçirin.

Sevdiğimiz insanlar ne için varlar ki? Bu konuda yürütülmüş onlarca inceleme var. Hepsinin ortak noktası şu: Güçlü sosyal ilişkileri olan insanlar, diğer insanlara göre çok daha az sağlık problemi yaşıyor. Bilimsel olmayan bir bakış açısından konuyu incelersek; sevgi ve arkadaşlık hayatımızdaki her şeyi çok daha iyi ve katlanabilir yapıyor. Bu nedenlerden dolayı, sevdiğiniz insanlar ile bol bol vakit geçirmek oldukça önemli ve sağlıklı.

5. Sigara içmeyin. Eğer içiyorsanız, bırakın gitsin şu meredi.

Son yıllarda yürütülen onlarca çalışma, sigaranın zararları konusunda toplumsal bilinci oldukça arttırdı. New England Journal of Medicine'de yayınlanan son araştırmaya göre, uzun yıllar boyuna sigara içen insanlar, hayatlarının 10 yılını bu alışkanlığa feda ediyorlar. Ama sigara içenlere güzel bir haber var: Eğer 35 yaşınıza gelmeden önce sigarayı bırakırsanız, sigaranın yarattığı ölümcül riskleri en aza indirmiş oluyorsunuz. Bu durumda 'o zaman 35 yaşıma gelince bırakırım' demek tabii ki çok yanlış. Ne kadar erken bırakırsanız, sağlıklı bir insan olma yolunda o denli büyük bir adım atmış olacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Eğer imkanınız varsa, yemeğinizi evde kendiniz pişirin.

6. Eğer imkanınız varsa, yemeğinizi evde kendiniz pişirin.

Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, yemeklerini evde kendileri pişiren Tayvan halkı, genellikle dışarda yemek yiyenlere göre çok daha uzun yaşıyor. Bu bulgunun arkasında yatan aslında şu: Yemeğinizi kendiniz pişirdiğinizde, aslında ne yediğiniz üzerinde çok daha güçlü bir hakimiyete sahip oluyorsunuz. Yemeğinize sağlıklı şeyler ekleyebilir, yemek miktarını ayarlayabilir, ve taze besinleri tercih edebilirsiniz.

7. Yediğiniz meyve ve sebze miktarını arttırın.

7. Yediğiniz meyve ve sebze miktarını arttırın.

Harvard Üniversitesi tarafından yürütülen bir diğer çalışma, düzenli olarak meyve ve sebze tüketen insanların, daha az kalp damar rahatsızlıklarına yakalandığını ortaya koyuyor. Unutmayın: 'Yeşil' harika bir renk ve yeşil renkteki her şey çok sağlıklı.

8. Asitli içecekler tüketmeyin.

8. Asitli içecekler tüketmeyin.

Asitli içecekleri tüketmemeniz için yüzlerce neden sayılabilir. Amerika Kalp Hastalıkları Örgütü tarafından yayınlanan Circulation dergisinin yaptığı ve 6000'den fazla insanın katıldığı bir araştırmaya göre, günde en az bir kez asitli içecek tüketen insanlarda aşağıdaki rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor:

- Metabolik sendrom sorunları

- Daha geniş bel çevresi

- Obezite 

- Bozulmuş açlık glukozu

- Yüksek kan basıncı

ve daha fazlası...

9. Daha çok su için. Su hayattır.

9. Daha çok su için. Su hayattır.

Su sanki büyülü bir madde. Böbrek taşlarını önlüyor, cildinizi tazeliyor ve güzelleştiriyor, ve düzenli kaka yapmanızı (hehhe) sağlıyor. Eğer spor yapıyorsanız, su sizin için olmazsa olmaz, çünkü kaslarınız enerji için suya ihtiyaç duyuyor. Daha birçok nedenden dolayı, bol bol su için. Daha çok için.

10. Daha az oturun.

10. Daha az oturun.

Çağımızda 'oturmak' belki de bir hastalık olarak kabul edilmeli. Ciddi ciddi, bu konuyu tartışan insanlar var. Ofis çalışanları: resimdeki dizaynı kendinize uygulama şansınız varsa, şiddetle tavsiye ediyorum. Gün içinde oturarak geçirdiğiniz süreyi azaltmak için kendinize bir plan yapabilirsiniz. Örneğin, günün sekiz saatini oturarak geçirdiğiniz bir işte çalışıyorsanız, her saat, 7.5 dakika sizi ayakta tutacak bir şeyler bulun. Böylece, gün içerisinde oturarak geçirdiğiniz süreyi 1 saat azaltabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Her gün, belirli bir süre boyunca, kalp ritminizi arttıracak egzersizler yapın.

Konu uzmanlarına göre, günde 30 dakikalık bir aerobik egzersizi yapmak şart. Gerçekten sağlıklı bir insan olmak istiyorsanız, haftanın iki günü, kas geliştirme egzersizleri yapmak da şart. Daha sağlıklı bir kalpten, daha düşük osteoporoz ve şeker hastalığı riskine kadar, düzenli olarak egzersiz yapmanın onlarca faydası var. Ek olarak, spor yapmak sizi daha mutlu bir insan yapar. E o zaman?

12. Düzenli olarak doktora gidin ve genel sağlık kontrolü yaptırın.

12. Düzenli olarak doktora gidin ve genel sağlık kontrolü yaptırın.

Sağlığınıza şimdi yatırım yapmak, gelecekte karşılaşacağınız onlarca sorunun önüne geçecektir. Bu şu demek oluyor: Doktorunuza elinizde geldiğince sık ve düzenli olarak gidin. Tüm bedeninizi, dişlerinizi ve gözlerinizi kontrol ettirin.

13. Antibiyotikleri, yalnızca onlara gerçekten ihtiyacınız olduğunda alın.

Örneğin, yalnızca bir soğuk algınlığı ve grip evresi geçiriyorsanız, antibiyotik kullanmayın. Bunun yerine bol bol meyve yiyin ve dinlenin. Antibiyotikler yalnızca bakteriyel hastalıkları tedavi etmek için kullanılmalıdır. Ayrıca, ne kadar çok antibiyotik alırsanız, metabolizmanız antibiyotiklere karşı o kadar güçlü olur. Bu da demek ki, bir süre sonra antibiyotikler hiçbir işe yaramaz.

14. Memnun olun, yaşamı sevin.

14. Memnun olun, yaşamı sevin.

Memnun bir insan olmak sizi daha mutlu ve çekici bir insan yapar. Bununla beraber, Applied Psychology: Health and Wellbeing dergisi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, hayata karşı memnuniyet göstermek, sizi uzun vadede daha iyi bir insan haline getiriyor.

15. Bol bol seks yapın (eğer imkanınız varsa :)

15. Bol bol seks yapın (eğer imkanınız varsa :)

Fakat seks yalnızca orgazm olmak demek değildir. Seksin insan sağlığı için oldukça faydalı olduğunu gösteren tonlarca araştırma var. Örneğin, sık sık seks yapan insanlar, diğerlerine göre daha az stresli oluyor, daha az başağrısı yaşıyor, bağışıklık sistemleri daha güçlü oluyor, ve daha birçok diğer fayda....

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

16. Eğer alkol tüketiyorsanız, limitinizi bilin.

16. Eğer alkol tüketiyorsanız, limitinizi bilin.

Alkol tüketmenin bir takım faydaları var. Örneğin alkol, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Fakat madalyonun öbür yüzünde, alkolün insan sağlığına zararları da bulunuyor. Örneğin alkol, meme kanseri riskini arttırıyor. Ayrıca, son dönemde yürütülen bir çalışmaya göre, 20 ile 64 yaş arasındaki insanlarda, her 10 ölümden 1 tanesi yüksek miktarda alkol tüketiminden kaynaklanıyor. Peki ne yapalım? İçelim mi, yoksa içmeyelim mi? Aslında cevap çok basit: Eğer alkol tüketmek istiyorsanız, limitinizi bilin. Peki 'limit' derken neyi kastediyoruz? Şöyle ki, her yaştan kadınlar için günde bir içecek ve 64 yaşından küçük erkekler için günde iki içecek 'limit' sözcüğünün anlamı aslında. Ek olarak, hamilelik sırasında kesinlikle alkol tüketmeyin!

17. Her gün güneş kremi kullanın.

17. Her gün güneş kremi kullanın.

Evet, kış aylarında bile, ve evet, hava kapalıyken bile. Size bunu söylediğim için ilerde bana teşekkür edeceksiniz. Güneş kremi kullanımı, kara tümör (en ölümcül cilt kanseri) riskini azaltıyor. Ayrıca, güneş kremi kullanımının, cildinizin yaşlanmasını önlediği de, birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır.

18. Eğer sapır saçma bir ilişkiniz varsa, derhal ondan kurtulun.

Çünkü hayat kısa, ve hakettiğiniz kişiyle birlikte olmalısınız. Bununla birlikte, kötü bir ilişkiye sahip olmak, sağlığınız üzerinde oldukça negatif etkiler doğuruyor. Health Psychology  dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, mutlu bir evlilik yapan kadınlar, kötü evlilik yapan kadınlara göre, kalp ve damarlara ilişkin daha az rahatsızlık yaşıyor. Unutmayın; mutlu olmayı hakediyorsunuz ve bunu engelleyen her ne/kim varsa, ondan kurtulabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
256
50
44
23
15
13
9
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam