Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
21. Yüzyılda Devam Eden Köleliğin 11 Çarpıcı Gerçeği

21. Yüzyılda Devam Eden Köleliğin 11 Çarpıcı Gerçeği

Sinem Poyraz
18.05.2015 - 18:16 Son Güncelleme: 18.05.2015 - 19:50

Kölelik ve köle ticareti 19. yüzyılda kanunlarla yasaklanmış olsa da kölelik bugün farklı biçimlerde varlığını sürdürüyor. Dünya genelinde kölelik şartlarıyla çalıştırılan 30 milyon insan olduğu tahmin ediliyor ve kölelerin çalıştırıldığı ülkelerin başında Hindistan, Çin, Pakistan, Nijerya, Etiyopya ve Rusya geliyor. Günümüzde köleliğin durumunu ortaya seriyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Kölelik derken ne kast ediyorduk?

1. Kölelik derken ne kast ediyorduk?

Kölelik, kavramsal olarak bir insanın başka birinin malı-mülkü gibi kullanılıyor olması anlamındadır. Tarihte kölelik, savaşta esir düşenler, ağır suç işleyenler, borcunu ödemeyenler ve korsanlar tarafından kaçırılanlar olarak köle pazarında satılan insanlardır.

2. Kölelik ne zaman "sözde" yasaklandı?

2. Kölelik ne zaman "sözde" yasaklandı?

Köleliğin yasaklanmasına dair ilk kanunlar, 1807'de İngiltere ve ABD'de çıkarılmış. Diğer Avrupa devletleri de bu kanunları izleyerek köleliği yasaklamış. Osmanlı da İngiltere'den sonra köleliği ilk yasaklayan devletler arasında. 1847'de Sultan Abdülmecid'in çıkardığı bir fermanla kölelik kaldırılmış.

3. Gerçek görüntülerle 21. Yüzyıl

3. Gerçek görüntülerle 21. Yüzyıl

Köleliğin yasaklanıp bittiğini iddia edenleri yalanlayacak gerçekleri görmek için ufak bir Google araması yetiyor. Dünyanın her yerinde ve özellikle Afrika'da kölelik hala yoğun bir şekilde devam ediyor. Uluslararası Çalışma Örgütü, günüzmüde dünya üzerinde 30 milyona yakın köle olduğuna verilerinde yer veriyor.

4. Maden işçisi değil maden köleleri!

4. Maden işçisi değil maden köleleri!

Dünyada birçok örneği bulunan maden işçileri, geçtiğimiz sene Türkiye'de de Soma maden katliamı ile gündeme geldi. Çalışma şartları her daim 'hayatta kalma mücadelesi'  şeklinde olan maden işçileri, altınıyla ünlü Gana'da da kölelik sistemiyle çalıştırılmakta. Özellikle çocuk maden işçisi sayısının çok yüksek olduğu Gana'daki kölelik sistemine karşı dünyanın farklı yerlerinden aktivist insanlar, herkesi bu konuda harekete geçmeye davet ediyor.

5. Dünya kupasının ardında neler var?

5. Dünya kupasının ardında neler var?

2022 yılında Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak olan Katar’daki inşaatlarda çalıştırılan göçmen işçilerin durumu köleliği göz önüne seriyor. Yaklaşık 2 milyonluk Katar nüfusunun neredeyse yüzde 90’ını göçmen işçiler oluşturuyor. İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin haberine göre, göçmen işçiler 50 derece sıcağın altında, günde 17 saate varan sürelerle çalıştırılıyor, susuz bırakılıyor, pasaportlarına el konuluyor, kaçmamaları için aylarca ücretleri ödenmiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Çıplak elleriyle madenlerdeki kadınlar

6. Çıplak elleriyle madenlerdeki kadınlar

Özellikle Hindistan'da süren kaçak maden işçiliği, insanların doğdukları andan ölümlerine kadar insanlık dışı şartlarda çalıştırıldığı bir alan. Maden tepelerine tırmanan kadınlar, çıplak elleriyle kömürü kazıyıp sepetlerle aşağıya taşıyor. Madenlerin çevresinde ve içindeki kirlilik oranı, çıplak elleriyle çalışan bu insanların sağlığında kalıcı hasarlar bırakıyor.

7. Kadın ticareti, fuhuş değildir!

7. Kadın ticareti, fuhuş değildir!

Kadın ticareti, kadınların özgür iradelerince fuhuş yapıyor olma kararından farklıdır. Zorla alıkoyulan kadınlar ve kız çocukları, kendi rızaları dışında ölümle tehdit edilerek cinsel amaçlı pazarlanıyor. Özellikle son aylarda gündeme gelen IŞİD zulmüne maruz kalan Ezidi kadınlar ve kız çocukları, hala seks kölesi olarak çalıştırılıyor ve başkalarına satılıyorlar.

8. Rakamlar inanılır gibi değil.

8. Rakamlar inanılır gibi değil.

Uluslararası çalışma örgütüne göre dünyada yaklaşık 1 milyon 200 bin kadın ve kız çocuğu zorla alıkonulup para karşılığı kaçakçılar ve fuhuş çeteleri tarafından satılıyor. Tecavüz ve işkenceye her dakika maruz kalan kadınların sayısı gün geçtikçe artıyor. 

Konu hakkında gerçek bir hikayeden esinlenen film önerisi: http://www.imdb.com/title/tt0896872/

9. Mülteci gemileri bir film karesi değil.

9. Mülteci gemileri bir film karesi değil.

İnsan kaçakçılığından farklı bir kavram olan göçmen kaçakçılığında, göçmen ve suç örgütü arasındaki ilişki sınıf geçildikten sonra sona ererken, insan kaçakçılığında zorla alıkonma devam etmektedir. Günümüzün en önemli sorunların biri olan yasa dışı göçmen kaçakçılığı, birçok insanın kaçakçılık esnasında batan gemilerde hayatını kaybetmesi ile sonuçlanıyor.

10. Taylandlı çocuk işçiler gerçeği

10. Taylandlı çocuk işçiler gerçeği

Tayland'da yaşları 5 ila 14 arasında değişen çocuk işçi sayısı, nüfusun %13'ünü oluşturuyor. Sadece tarım ve yiyecek alanında değil, bundan daha vahim durumlarda çalıştırılan çocukların içinde olduğu sektörler: seks köleliği, insan ticareti, deniz ürünleri alanlarında zorla alıkonarak çalıştırılma ve benzerleri.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Noel'in kırmızısı Çinliyi öldürüyor!

11. Noel'in kırmızısı Çinliyi öldürüyor!

Çin'in Yiwu şehri, tüm dünyanın noel süslerinin %60'ını üreten 600 fabrikaya sahip. Bu fabrikalarda günde 12 saat çalıştırılan insanlar, noelin tam olarak anlamını bile bilmeyen çoğu göçmen işçiler. İnsani şartlarda çalıştırılmayan işçiler, günde 5000 kez kırmızı boya işlemi gerçekleştiriyor. Hayatta kalıp boya solumamak için 10 maske eskiten işçilerin sağlığı her daim tehdit altında. Köleliğin yasaklanışının üzerinden uzun yıllar geçtiği ise tamamen bir yalandan ibaret.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
167
74
46
31
16
11
10
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam