onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
📌 Seçim Maratonu Başladı, Cumhurbaşkanı Adayları Sahaya İndi: Peki 24 Haziran’da Neyi, Nasıl Oylayacağız?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

📌 Seçim Maratonu Başladı, Cumhurbaşkanı Adayları Sahaya İndi: Peki 24 Haziran’da Neyi, Nasıl Oylayacağız?

Doğruluk Payı
28.05.2018 - 16:23 Son Güncelleme: 29.05.2018 - 09:04

24 Haziran seçimlerine geri sayım sürerken cumhurbaşkanı adayları da sahaya indi. Her aday yapacağı çalışmaları halka anlatırken akıllara bazı sorular da gelebilir. Gelin aklınızdaki bu soruların cevaplarına birlikte bakalım...

24 Haziran'da neyi oylayacağız?

24 Haziran'da neyi oylayacağız?

24 Haziran 2018’de seçmenler, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için iki ayrı oy kullanacak. Bu seçim dönemi aynı zamanda 16 Nisan 2017 referandumuyla kabul edilen ve bugüne kadar kısmen uygulamaya koyulan yeni anayasanın tamamen yürürlüğe girmesine vesile olacak.

Nasıl oy kullanacağız?

Nasıl oy kullanacağız?

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için iki ayrı oy pusulası ve sandık kurulacak. Milletvekilliği seçimi oy pusulalarında, parti ittifakları özel olarak belirtilecek. Örneğin 'Cumhur İttifakı' ibaresinin altında AK Parti ve MHP’nin logoları ayrı ayrı bulunacak. Seçmen tercih ettiği partinin kısmına mühür basacak, ancak oyların sayımı esnasında iki partinin aldığı oy toplanarak ittifakın hanesine yazılacak.

Başkan adaylığı için gereklilikler nedir?

Başkan adaylığı için gereklilikler nedir?

Cumhurbaşkanı adayının 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olması gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları ve en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler aday gösterebiliyor. Ayrıca bireysel kriterleri karşılayan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, seçmenlerden alacağı 100 bin imza ile bağımsız adaylığını açıklayabiliyor.

Seçimlerin ilk turunda %50’yi bulan aday olmazsa ne olacak?

Seçimlerin ilk turunda %50’yi bulan aday olmazsa ne olacak?

İlk turda Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirisi oyların %50’sinden fazlasını alamazsa, 8 Temmuz 2018’de ikinci tur seçimleri olacak. İkinci tura normal şartlarda birinci turda en çok oyu alan ilk iki aday katılacak. İkinci tura katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Diğer tüm adayların ikinci oylamaya katılamadığı ve ikinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.

Yeni dönemde Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı makamlarına ne olacak?

Yeni dönemde Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı makamlarına ne olacak?

Önümüzdeki dönemde Başbakanlık makamı yürürlükten kalkarken, Cumhurbaşkanı yürütme erkinin başına geçecek. Seçimleri kazanan aday, 5 yıllığına Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenecek. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı en fazla iki defa, yani 10 yıl için görev yapabilecek. Yetkileri büyük ölçüde artacak olan Cumhurbaşkanı bakanları atayabilecek ve yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarma yetkisine sahip olacak. TBMM’nin ise Bakanlar Kurulu’nu denetleme yetkisi elinden alınacak.

Peki Meclis'e ne olacak?

Peki Meclis'e ne olacak?

Seçim gündemi ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanı’nın kim olacağı konusuna odaklansa da, yeni şekillenecek olan parlamentonun yapısı da önemini koruyor. Yeni dönemde TBMM’deki milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkacak. TBMM’de üye tam sayısının salt çoğunluğu (301 milletvekili) sağlanarak Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma önergesi verilebilecek. Önergenin Mecliste görüşülmesini takip eden bir ay içerisinde yapılacak gizli oylamada üye tam sayısının beşte üçü ile (361 milletvekili) Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılmasına karar verilecek. Mevcut sistemde önerge verilmesi için TBMM üye tamsayısının üçte biri (184 milletvekili) gerekirken, soruşturmanın başlaması için üye tam sayısının dörtte üçünün (375 milletvekili) desteği gerekiyordu.

Yeni sistemde seçimler nasıl olacak?

Yeni sistemde seçimler nasıl olacak?

Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimlerinin aynı anda yapılacağı yeni sistemde hem meclisin hem de Cumhurbaşkanının seçimleri yenileme yetkisi olacak. Meclis tarafında seçimlerin yenilenebilmesi için meclis üye tam sayısının beşte üçünün (360 milletvekili) desteği gerekecek. 16 Nisan 2017 referandumu sonucunda kabul edilen yeni anayasanın getireceği değişiklikler ile ilgili karşılaştırmalı bir çalışmaya Türkiye Barolar Birliği internet sitesi üzerinden ulaşılabilir.

24 Haziran seçiminde neler ilk olacak?

24 Haziran seçiminde neler ilk olacak?

Bu seçimde partiler ilk kez yasal ittifak yapabilecek. ittifak kuracak olan siyasi partilerin, seçim takviminin açıklanmasını takip eden 7 gün içinde, yani 6 Mayıs Pazar günü 17:00’a kadar ittifak protokollerini YSK’ye iletmeleri gerekiyor. Ayrıca bu seçimlerle birlikte ilk kez seçilme yaşı 18’e düşürülmüş oluyor. 18 yaşında milletvekili seçilebilen erkek adaylar zorunlu askerlik görevinden de muaf tutulacak.

Son olarak seçim takvimi nasıl?

Son olarak seçim takvimi nasıl?
DogrulukPayi.com herhangi bir partiyle ilişkisi olmayan tamamiyle bağımsız bir İzlemedeyiz Derneği girişimdir.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
127
51
31
10
6
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pickle Rick

"Cumhurbaşkanı adayının 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olması gerekiyor." Ar yu diploma?

FT_LaXus

diploma is loading %-0011245534532

diloni

yuksek ogrenim yapmis himm.... bu sey degil mi ya dudhehfhrjfjff suan icin gecerli olmayan bir yeterlilik chdhchdhffbdbcd

unknown

Başkanlık sistemini isteyenler sağ olsun sanki başkan değil tanrı seçiyoruz