Görüş Bildir
Haberler
3 Boyutlu Yazıcı ile Yoksullara Çamurdan Ev

3 Boyutlu Yazıcı ile Yoksullara Çamurdan Ev

Normal is Good
19.10.2014 - 00:54 Son Güncelleme: 21.10.2014 - 23:57

3 Boyutlu Yazıcı ile Yoksullara Çamurdan Ev

Dünya üzerinde yaklaşık 1 milyar insan ya evsiz ya da ev denemeyecek kadar kötü yerlerde yaşıyorlar. 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile bu insanların bir kısmı hızlı bir şekilde ev sahibi olabilecekler.

3 boyutlu yazıcılar basit ve hızlı bir şekilde ev üretebilecek olsa da, kullanacağı ham maddenin sağlanması ve büyük boyutlu bu yazıcıların evin yapılacağı bölgeye taşınması, maliyetleri belirgin bir şekilde arttır ve projenin makul bir proje olmasını engelliyordu.

İtalyan 3 boyutlu yazıcı firması WASP, ürettiği kolay taşınabilir yazıcı ile çamurdan (evet yanlış duymadınız çamurdan!) ve doğal liflerden ev inşa edebilecek. Böylelikle evin üretilmesinde kullanılacak ham maddeler, evin üretileceği bölgeden karşılanmış olacak.

Aslında çamurdan ev inşa etmek yeni bir şey değil. İnsanoğlu 9 bin yıldır çamurdan ve doğal birleştirici malzemelerden ev inşa ediyor. Ancak bu yeni teknik çok fazla avantajı da beraberinde getiriyor. Örneğin çamurun sıkıştırılması ile yüzey alanın genişlemesi ve bunun sebebi olarak da eskiden olduğu gibi uzun süreler beklenmesine gerek kalmadan, hızlı kuruyarak inşaata daha kısa sürede başlanabilmesi büyük bir avantaj. Buna ek olarak üçgen şekilli tuğlalar üretilerek taşıma kapasitesinin geleneksel metot ile üretilen tuğlalara oranla bir hayli arttırılması ve bunu yaparken de daha az malzeme kullanılıyor oluşu da sayılması gereken artılarından. Bu şekilde tavan yüksekliği 3 metreyi bulan ferah evler inşa edilebiliyor.

WASP firması bu yenilikçi teknolojisini ve projesini tüm dünyaya tanıtmak amacı ile 2014 Ekim ayında büyük bir etkinlik düzenledi. Zaman ve mekan darlığından ötürü, üç boyutlu yazıcı ile bir evi tam olarak bitirememiş olsalar da, etkinlikte teknolojilerinin nasıl çalıştığını ispatladılar.

Üretilen 3 boyutlu bu yeni yazıcı minimalist bir tasarıma sahip. Püskürtme başlığı bir tripod yardımıyla desteklenmekte ve bu başlıktan çamur ve yün gibi doğal lif karışımı püskürtülüyor. Kullanılan bu yöntem, estetik açıdan daha ilgi çekici evlerin inşa edilmesini ve mimari olarak ilginç şekillerin üretilmesine olanak sağlıyor.

WASP (World’s Advanced Saving Project) yani direkt Türkçe’ye çevrilmiş haliyle Dünya Gelişmiş Kurtarma Projesi, teknoloji ve sanatı birleştirerek, dünyada yoksulluk çeken insanlara ev sağlamak amacıyla kurulmuş bir şirket. Bir şirketin para kazanamayacağı böyle bir projeye yatırım yapıyor olması garip gelebilir. Ancak bu fedakar girişim aslında kendisini, çok çeşitli model ve özellikte ürettiği 3 boyutlu yazıcıların ticari satışlarından gelen para ile fonluyor.

Kaynak: http://www.normalisgood.net/3-boyutlu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın