Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
3 'Nöbetçi Yayın Yönetmeni' Tutuklandı
Özgür Gündem Gazetesi'nde 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliğini yapan Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu tutuklandı. Tutuklamalara gazeteciler ve meslek örgütleri tepki gösterirken Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar da Özgür Gündem'in 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'ni devralacağını açıkladı. Dündar Twitter üzerinden yaptığı açıklamada 'Madem dayanışma suç, yarın Özgür Gündem'e nöbete gidiyorum' dedi.
“Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyasına katılan 44 kişiden 37’si hakkında gazetede 'örgüt propagandası' yaptıkları iddiasıyla soruşturma açılmıştı.
Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen 44 kişiden 37’si hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan soruşturma başlatılmıştı.
Soruşturma kapsamında bugün Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu, Cengiz Boysoy, İhsan Eliaçık ve Beyza Üstün Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısına ifade verdi.
İfadelerinin ardından Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 3 ismin tutuklanmasına karar verildi.
Savunmalarında ne dediler?
Al Jazeera adliye muhabiri Selahattin Günday Twitter hesabından savunmalara ilişkin paylaşımlarda bulundu.
Günday'ın paylaşımlarına göre gazeteci Erol Önderoğlu savunmasında şu ifadeleri kullandı:
'28 Şubat sürecinde tutuklanan muhafazakar, sol ve Kürt tüm medya çalışanlarına destek vermeye çalıştım. Bir ülkede Akit, Milli Gazete'nin varlık nedeni varsa Cumhuriyet, Evrensel, Özgür Gündem gazetesinin varlık nedeni olmalıdır. Bir ülkede olabilecek en büyük tehlike medyanın tek sesli bandoya dönüşmesidir'
Prof. Şebnem Korur ise savunmasında: 'Gazetecilerin haklarını korumak, dayanışma içinde olmak için genel yayın yönetmenliğini üstlendim' dedi.
Günday, en kısa savunmayı Ahmet Nesin'in yaptığını belirterek Nesin'in 'Ben yazılarda terör propagandası görmedim' dediğini aktardı.
Tutuklama kararının öncesinde Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Korur Fincancı için yapılan açıklamada, “Sadece ülkemiz için değil tüm dünya için hayatını işkencenin önlenmesi ve insan haklarının son bulmasına adayan sevgili başkanımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yı tutuklama girişiminin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?' denilmişti.
TİHV açıklamasında ,'Özellikle son dönem hepimizin tanıklığında yaşananlar göz önüne alındığında bu tutuklama talebinin hukuki temelden yoksun, bir şekilde asıl amacın işkence ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi mücadelesinin dolaylı yollarla engellenmeye çalışması anlamına gelmektedir' ifadelerine yer verilmiş ve tutuklama talebi işleminin derhal sonlandırılması talep edilmişti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler'den Erol Önderoğlu'na destek mesajı
Sınır Tanımayan Gazeteciler | RSF tarafından Twitter'dan paylaşılan mesajda 'RSF, hakkında açılan soruşturma için savcılıkta olan temsilcisi Erol Önderoğlu'na tüm desteğini sunar' denildi.
'38 yıl sonra ben de yargılanmak için buradayım'
İfadeye çağrılan Ahmet Nesin bianet’e yaptığı açıklamada '1978'de gazeteciliğe başladım; hem de adliye muhabiri olarak. 38 yıl sonra ben de yargılanmak için buradayım' dedi. Nesin Türkiye'de 78'den önce de gazetecilerin yargılandığını, bugün de yargılanmaya devam edildiklerini sözlerine ekledi.
TGC'den tutuklamalara tepki: Gazetecilik ve dayanışma hapsedilmiştir
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da bir açıklama yaparak; 'Tek tip gazeteciliğin ülkede geçerli kılınmaya çalışıldığını ve kamuoyunun haber alma özgürlüğünün yok sayıldığını' belirterek tutuklamalara tepki gösterdi.
TGC'nin açıklamaları şöyle: “Bu karar Türkiye'de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından ülkeyi çok daha karanlık bir geleceğin beklediğinin göstergesidir. Bu koşullarda, halkın haber alma hakkının savunulması, bağımsız ve eleştirel gazetecilik yapılabilmesi artık mümkün görülmemektedir.
Gazeteciliği terör örgütü propagandası ile örtüştüren zihniyetin yayın organlarını iş yapamaz duruma getirdiği, özgür haberciliği yok etmek istediği ortadadır. Israrla salt iktidara yanaşan tek tip yayıncılık ve tek tip gazeteciliğin ülkede geçerli kılınmaya çalışılması, kamuoyunun haber alma özgürlüğünü de yok saymaktadır.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazeteci-yazar Ahmet Nesin ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı, Evrensel Gazetesi yazarı Şebnem Korur Fincancı'nın mesleki amaçla bir gazeteye yaptıkları dayanışma ziyaretinin tutuklanmayla sonlanması kaygı vericidir. Bu kararla gazetecilik ve dayanışma hapsedilmiştir.
İktidarı, demokratik ülkelerde örneği görülmeyen, evrensel gazetecilik ilkeleriyle asla uyuşmayan bu tutumdan halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için vazgeçmesini istiyoruz. Tüm baskılara rağmen tek tip gazeteci olmayacağımızı, tek tip yayıncılık yapmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.'
Açıklamada ilk olarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Basın İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren konuştu. Bugünü kara bir gün olarak tanımladıklarını belirten Eren, 'Biz bugün bu yedi arkadaşımız için adliyeye geldik. İfade verilecek sonra çıkıp gidilecek zannediyorduk. Ama sürprizle karşılaştık. 3 arkadaşımızı ayırdılar ve tutuklamaya sevk edildiler. Biz yine de mahkemeden bırakılacaklarını düşünüyorduk. Ama ne yazık ki bu üç aydın, gazeteci için tutuklama kararı çıktı' diye konuştu.
Yorum Yazın
yakıp yıkılan kürdistan veya zafer önder aponun özgürlüğünde gibi manşetler atan bir gazetenin editörlerini tutuklamak hafif kalmış ömrünün sununa kadar hücr... Devamını Gör
Ne yazdıklarını bilmiyorum ancak ''özgür basın'' adı altında terör örgütü propagandası yapılmamalı.
PKK GAZETESİ AMK NE UZATIYOSUNUZ İDAM EDİLSİNLER İDAM OROSPU ÇOCUKLARI
Sanırım kimse vatanını sevmiyor. Ben konu altındaki twitlerden bunu çıkarıyorum. Neyi savunduğunu bilmen gerekiyor önce. Sırf iktidara muhalif olucam diye te... Devamını Gör