36. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri Belirlendi
İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl yönetmen Barış Pirhasan, oyuncular Macit Koper ve Selma Güneri, görüntü yönetmeni Çetin Tunca’ya takdim edilecek. Sinemaya gönül vermiş eğitmen ve sinefil Mithat Alam ise Sinema Emek Ödülü ile onurlandırılacak. Sinema Onur Ödülleri, 5 Nisan Çarşamba gecesi yapılacak 36. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek.
Yeşilçam’ın en üretken yönetmenlerinden Barış Pirhasan
80’li yıllarda Atıf Yılmaz, Ömer Kavur, Şerif Gören gibi sinemamızın usta yönetmenleriyle beraber çalışan, 'Aaahh Belinda', 'Adı Vasfiye', 'Körebe', 'Amansız Yol', “Kadının Adı Yok”, 'Asiye Nasıl Kurtulur' gibi dönemin yenilikçi filmlerinde senarist olarak imzası bulunan, aynı zamanda Türkiye sinemasının en özgün filmlerinden 'Usta Beni Öldürsene'nin yönetmeni Barış Pirhasan, sinema kariyerinin yanı sıra genç yaştan itibaren birçok şiir de kaleme aldı.
Altın Portakal'lı Selma Güneri
60’lı yılların ortalarından itibaren Yeşilçam'ın en üretken olduğu dönemlerde, sayısız filmde rol alan ve Erdoğan Tokatlı'nın sinemamızın klasikleri arasında yer alan “Son Kuşlar”daki (1966) doğal ve incelikli oyunuyla unutulmaz bir etki yaratan, öncesinde “Ben Öldükçe Yaşarım” filmiyle de iki kez Altın Portakal Ödülü’nü kazanan Selma Güneri, “Mum Kokulu Kadınlar” gibi yapıtlarla yeni kuşaklara da ulaştı.
Macit Koper'in yarım asırlık kariyeri
Yarım asra yaklaşan kariyerinde tiyatronun yanı sıra Ömer Kavur ve Atıf Yılmaz gibi sinemamızın en önemli yönetmenleriyle birlikte çalışan, “Aaahh Belinda” gibi sayısız özgün filmde rol alan, “Rumuz Goncagül” gibi değerli filmlere de senarist olarak imza atan, sinemamızın kilometre taşlarından biri olan “Anayurt Oteli”nde yarattığı benzersiz Zerbercet karakteriyle iz bırakan Macit Koper, Türk Sineması’nın unutulmaz kişiliklerinden biri oldu. Koper, tiyatro ve sinema oyunculuğu, senaristlik ve tiyatro yönetmenliği alanlarında ulusal ve uluslararası birçok ödül kazandı.
Usta görüntü yönetmeni Çetin Tunca
Yeşilçam'ın altın döneminden günümüze uzanan, 127 film ve birçok TV dizisini içeren filmografisiyle sinemamızın görsel diline önemli bir katkısı olan, yıllar yılı farklı kuşaklardan sayısız seyircinin hayranlığını kazanmış Atıf Yılmaz başyapıtı 'Selvi Boylum Al Yazmalım'ın unutulmaz görüntülerine de imzasını atmış, iki Altın Portakal'lı usta görüntü yönetmeni Çetin Tunca, kariyerine sığdırdığı filmlerin yanı sıra bugün halen Türk Sineması’nın duayenleri arasında yer alan Halit Refiğ, Memduh Ün ve Feyzi Tuna gibi yönetmenlerin hayatlarını konu alan biyografik çalışmalara da imza attı.
Eğitmen ve sinefil Mithat Alam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK