Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
40 Binden Fazla Özgeçmiş İnceleyen İş Kadınından, CV’lerde Yapmamanız Gereken 8 Kritik Hata
İş görüşmeleri için hazırlayıp gönderdiğimiz CV'lerin büyük bir kısmı, bazen sadece hazırlarken yaptığımız dikkatsizce hatalar yüzünden, doğru dürüst okunmadan çöpe gidiyor.
Tina Nicolai, 2010 yılında kurduğu özgeçmiş platformu Résumé Writers' Ink vasıtasıyla bugüne dek 40.000'in üzerinde CV'yi inceleme fırsatı bulmuş. Özgeçmiş okumak ve elemek konusunda bu denli tecrübe edinmiş birinin tavsiyelerinden faydalanmak kuşkusuz hepimiz için akıllıca olabilir. Independent'ın haberinden derledik; bakalım en sık yapılan, en sinir bozucu CV hazırlama hataları nelermiş?
1. Üstün körü hazırlık ve imla hataları
2. Ön yazıyı fazla uzun tutmak
3. Fazlasıyla klişeleşmiş kişisel sıfatlamalar
Takım oyuncusu, çözüm odaklı, stratejik düşünen
Bu ve buna benzer, artık gerçekten fazlasıyla klişeleşmiş kişisel sıfatların Nicolai'a göre bugünün koşullarında ayırt edici bir cazibesi yok. Örneğin gerçekten çözüm odaklı bir takım oyuncusuysanız, başarılarınızdan bahsederken bu özelliğinizi içeriğe yedirmeniz hem daha zekice, hem de daha mantıklı.
4. Geçmiş deneyimlerden "sorumlu olmak" biçiminde bahsetmek
Nicolai'ye göre bu, aslında bir önceki işinizin 'görev tanımı'; ve sizin orada ne başardığınızı hiç anlatmıyor. Kendisi bunu bir çeşit tembellik göstergesi olarak yorumlamış. Eski işinizin sizden ne beklediğine değil, o beklentileri ne derece karşılayabildiğinize dair cümle kurgularınız olmalı.
5. Gereksiz resmiyet ve tumturaklı ifadeler
Nicolai, belirli bir ciddiyet düzeyinden ötesinin okuyan için fazlasıyla itici olduğunu vurgulamış. Gereksiz süslü ifadeler ve robotik bir resmiyetin, aday hakkında elle tutulur bir olumlu ipucu vermediği için tercih edilmemesi gerektiğini söylüyor.
6. Standart şablonları olduğu gibi kullanıp farklılaştırmamak
İnternette yer alan sayısız şablon ile CV hazırlamak hayli kolay; ama Nicolai'a göre bu standart şablonlara kendinizden bir şey katmadığınız müddetçe, koca bir CV yığını arasında fark edilir olmanız hiç kolay değil.
Kendisi bu şablonları takım elbiselere benzetmiş. 'Bir takımı giyer, ve onukendi karakterinizi yansıtacak aksesuar ve renk detaylarıyla süslersiniz.' diyor. CV'lere de aynı şekilde, kişisel markamızın önemli bir göstergesi olduğu bilinciyle özen göstermemizi öneriyor. 👇
7. Neredeyse hiç boşluk bırakmayarak CV'yi tek sayfaya sığdırmaya çalışmak
Bu da Nicolai'ye göre sık yapılan sinir bozucu hatalardan biri. 'Tek sayfaya sığdırmak adına okunaksız hale getirmek, okunmamasıyla sonuçlanır'.
Aynı şekilde tuhaf kaçacak kadar fazla boşluk kullanıp gereksizce sayfa sayısını artırmak da öyle. Kısacası boşluk bırakımı konusunda orta yolu bulup makul ve gözü yormayan bir biçimi benimsemek CV'leri hiç okunmadan kenara atılmaktan kurtarabilir.
8. Son olarak iletişim bilgilerine satırlarca yer harcayıp sayfa kullanım alanını ziyan etmek
Gerçekten gerekli bilgileri yeteri kadar kompakt bir alana sığdıramayışımızın en önemli nedenlerinden biri, Nicolai'ye göre kişisel ve iletişim bilgilerimiz kısmına çok fazla alan ayırmak. Açık adresimiz, sosyal medya hesaplarımız ve çeşitli telefon numaralarını alt alta listelemek yerine bu kısımda yerden tasarruf edecek çözümler bulmak, deneyimler gibi daha önemli kısımları öne çıkarmaya yardım eder.
Yorum Yazın
en iyi en marjinal en donanimli cv yi de hazirlasan hak eden degil torpilliler tanidiklar kapar işi...
editörün yazım yanlışlarına değinilen ilk maddede "üstün körü" yazarak yazım yanlışı yapması ayrı tatlı olmuş :)