Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
2 Günlük İşçi 'Asansör Sorumlusu' Yapılmış

2 Günlük İşçi 'Asansör Sorumlusu' Yapılmış

adem kara
08.09.2014 - 12:52
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Mecidiyeköy’de Torunlar İnşaat’a ait rezidans inşaatında 10 işçiye mezar olan asansörün sorumlularından Emrah Acar iki aydır asansörün arızalı olduğunu şirket yetkililerine söylediğini ancak önlem alınmadığını söyledi. VATAN gazetesinden Çağdaş Ulus'a konuşan Acar, 5 günlük işçi olan ve kazada hayatını kaybeden Hıdır Ali Genç'in inşaatta çalışmaya başladıktan 2 gün sonra asansör sorumlusu olarak tayin edildiğini ifade etti. 

Mecidiyeköy’de yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın arazisine Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından, yapılan rezidans inşaatında işçileri taşıyan asansör önceki akşam 32. kattan yere çakıldı. 10 işçi yaşamını yitirdi. İnşaatta asansör sorumlusu olarak çalışanlardan biri olan Emrah Acar, şunları anlattı: “Asansör raylı sistemle çalışıyordu. 37 katlı binanın 31’inci katına geldiğinde asansörün otomatik olarak fren sistemiyle durması gerekiyordu. Ancak 2 aydır ‘switch’ denilen durdurma mekanizması çalışmadığı için asansör raydan çıkıp 32. kata fırlamış. 32. katta bulunan tahtayı parçaladıktan sonra da hızla eksi 4’e çakılmış. Bu nedenlede feci şekilde can verdiler.”

Vardiyayı devrettim ve...

Acar’ın anlattığına göre işe başlayalı beş gün olan ve kazada yaşamını yitiren Hıdır Ali Genç’i üç gün önce ‘asansör sorumlusu’ yaptılar: “Ben akşamları eve giderken yerime o bakıyordu. Önceki akşam da 17.30’da vardiyayı devrettim. Siz de bilirsiniz ki 3 günlük adamın bu asansörden sorumlu tutulması normal değil. Biz iki aydır bu asansörün raydan çıktığını bildiğimiz için asansör raydan çıktığı zaman ‘acil stop’ düğmesine basarak asansörü sağa sola çarpıtarak durdurmayı başarıyorduk. Hıdır’ı da acil stop düğmesine  basması için uyarmıştım. Sanırım basamamış. Gerçi bassa bile yine durmamış olabilir. İki aydır asansörün durmasını sağlayan mekanizmanın çalışmadığını yetkililere söyledim. Dinlenilseydi bu facia yaşanmazdı.” 

Makina Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan ise şantiyedeki cihazların eğitimli nezaretçiler tarafından kullanılması ve günlük bakımının yapılması gerekir” dedi. 

Asansör bir ay önce de düştü’

ŞANTİYEDE görevli işçilerin anlatımlarında en dikkat çekici olan düşen asansörün sık sık bozulmuş olmasıydı. İşte işçilerin anlattıkları:

- Kazadan önce de asansör arıza yaptı. Kilitlendi. Sürekli kilitleniyor zaten. Servis gelmiyor. Elektrikçiler geliyor ve kilidi açıyor. Asansör çalışmaya başlıyor. Bir ay önce de düşmüştü. 

- Bu kazanın olacağı belliydi zaten. İnsanları içine yüklerle yığıp gönderiyorlar. Hiçbir kontrol yok. Sürekli arızalanıyordu. Bir baret veriyorlar o kadar. Başka önlem yok.

-  Kazanın meydana geldiği binada 2 tane asansör var. Bunların ikisi de sürekli arızalanan asansörler. Biz bunlarla ilgili daha önceden de şirkete uyarıda bulunduk. Bundan iki hafta önce içerisinde işçi bulunan asansör 20. kattan aşağıya düştü. Ama asansörde hız kesici paraşüt olduğu için durdu. O olayda işçiler yara almadan kurtuldu. 

- Orada birebir yaşayan benim. Adım Hüseyin Yıldız. Daha önce o animak (yük asansörü) B4 dediğimiz yere çakıldı. Alçaktan çakıldığı için içindeki arkadaşlarımıza bir şey olmadı. Biz bunu dile getirdik. Her gün arıza. Şeflerimize söylüyoruz. Animak her gün arıza yapabilir mi diye.  Bunu bizzat ben kendim dile getirdim. İlla birkaç kişinin ölmesi mi lazım önlem alınması için.

İddianame: Hiçbir önlem alınmamış

On işçiye mezar olan inşaatta    9 Nisan’da da dersane parası için Van’dan İstanbul’a gelen 19 yaşındaki Erdoğan Polat, isimli montaj işçisi yaşamını yitirmişti. Bu olayla ilgili Torunlar GYO şirketininde aralarında bulunduğu 3 şirket yetkilisi 4 kişi hakkında ‘Taksirle adam öldürmek’ suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. İddianamede yer alan bilirkişi raporuna şirketlerin sorumluluğu şöyle:

- 2. alt işveren konumunda bulunan Etkin Hareketli Platform şirketi, sistemin kurulmasını yapan firma olarak 1. derecede sorumlu. Eksikler şöyle: “Bu işi yapanlar eğtilmedi, işleri takip edecek yetkili bir teknik eleman yoktu. Dış cephede hareket edecek sepetin hareket etmesini sağlayan can halatları takılı değildi.

- 1. alt işveren Çuhadaroğlu Aliminyum Sanayi Ticaret A.Ş’nin şantiye şefi Burak Yüksel de tali kusurlu olarak yer adı. Rapora göre firmanın üstlenmiş olduğu işleri organize edecek eleman olup olmadığını kontrol edilmedi ve bu işler taşeron işçilerin insiyatifine bırakıldı. 

- Torunlar GYO’nun kamp amiri Fuat Tuzcuoğlu da işlerin mevzuata hükümlerine uygun yapılıp yapmadığını kontrol etmediği için tali kusurlu sayıldı.

- Raporda, yaşamını yitiren Polat da sepetin can halatını bağlanmadan sepete bindiği için tali kusurlu bulundu.

Twitter’da uyarmışlardı

İstanbul Tabip Odası da 15 Mayıs’ta Twitter hesabına projenin fotoğrafını koyarak, “Bu günden sesleniyoruz maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz” diye yazmıştı. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr.Samet Mengüç, 4 ay önce attıkları twitte Soma duyarlılığına ilgi çekmek ve bu iş kazalarını görünür kılmak amacında olduklarını belirterek, “Bu firmalarda haftasonları, gece gündüz 24 saat işçiler çok yoğun şekilde çalıştırılıyor. Bu tür olayların bu nedenle kaçınılmaz olarak yaşanacağına dikkat çektik.” dedi. 

Çağdaş Ulus | Vatan

Kaynak: http://www.gazetevatan.com/goz-gore-g...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam