onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
5 Maddede Nasıl Devlet Olunur?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

5 Maddede Nasıl Devlet Olunur?

Kelime manası olarak, “Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal örgütlü bir ulusun ya da uluslar topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık” devlet olarak tanımlanıyor. Son olaylarla birlikte Afganistan’ı saymazsak dünyada Birleşmiş Milletler üyesi olan 192 ülke var. Birleşmiş milletler gözlemci olarak bulunan ya da tanınmayan ülkeleri eklediğimizde “bu dünyada ben de bir devletim” diyenlerin sayısı 250’ye yakın. Peki nasıl devlet olunur? Devleti devlet yapan şey nedir? İşte devlet olma yolundaki kritik süreçler…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83. yıl dönümü. Tüm hayatını Türk milletine adayan ve Anadolu’nun kurtuluş mücadelesini başlatarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk, büyük bir saygı ve özlemle anılıyor. Tüm imkansızlıklara rağmen Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve son nefesine kadar Türkiye Cumhuriyeti için çalışan Atatürk, ilelebet kalplerde yaşamaya devam edecek. Peki, bir devlet nasıl kurulur? Devlet olmak için nelerin yapılması lazım? İşte 5 maddede nasıl devlet olurun açıklaması...

1- Yurt

1- Yurt

Bir oluşuma devlet diyebilmeniz için ilk kural sınırları belli bir kara parçasına sahip olması. Bu Rusya gibi 17 milyon kilometre kareyi aşan devasa bir toprak parçası da olabilir Vatikan gibi 5 kilometre karelik küçük bir arazi de.

Burada önemli olan sınırlarınızın olabilmesi ve her isteyenin elini kolunu sallayarak sınırlarınızı geçememesi.

2 – Yerleşik Toplum

2 – Yerleşik Toplum

Devletler insanlar için. Bir devletim olsun istiyorsanız topraklarınız üzerinde yaşayan yerleşik bir nüfusunuz olmalı. Bu nüfus İzlanda’daki gibi çoğunluğu birbiriyle akraba olan insanlardan da oluşabilir, Afganistan’daki gibi kalan sağlar bizimdir felsefesiyle de oluşabilir. 

Burada önemli ve sürdürülebilir olan “birlikte yaşama” duygusunu toplumunuzda oluşturabilmeniz.

3 – Anayasa

3 – Anayasa

Devlet kurmak bir düzen oluşturmaktır. Bu düzen topraklarınız üzerinden yaşayan halkın güvenlik, ekonomi, adalet gibi ihtiyaçlarını karşılamak zorunda.

Aklınıza gelen ya da gelmeyen her ülkenin öyle ya da böyle bir anayasası var.İsterseniz bu kuralları kendi başınıza yazabilir, dini bir metne dayandırabilir ya da bir meclis oluşturup meşru bir zeminde yapabilirsiniz. Bu nasıl bir ülke hayal ettiğinize bağlı.

4- Hükümet

4- Hükümet

Devlet siyasal bir birliktir ve seçilmiş hükümetlerle yönetilir.

Tüzeldir ama tüzel olması devleti şirket gibi yöneteceğiz anlamına gelmez. Şirketleri kar büyütür devletleri insanlar. Şirketi güçlü yapan yüksek kar ve verimliliktir. Devleti güçlü yapan ise mutlu, umutlu ve ülkesine güven duyan vatandaşları.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5- Liderlik

5- Liderlik

Devlet kurmak için bu 4 temel şartı yerine getirdiyseniz, bir dilekçe yazıp Birleşmiş Milletler’e başvuru yapabilir ve uluslararası tanınırlık için çalışmalara başlayabilirsiniz.

Fakat devlet var devlet var. 2 milyona yakın vatandaşı açlıktan ölürken liderlerinin özel içkileri için uçak kaldıran Kuzey Kore de bir devlet, refah ve eşitlik seviyesinde listenin başlarında olan İsveç de. 

Birleşmiş milletler başvurunuza olumlu dönse bile eğer imrenilen hayranlıkla bakılan ya da kıskanılan bir devlet olmak istiyorsanız bazı fikirlere ve bu fikirleri hayata geçirecek bir kurucu lidere ihtiyacınız var. 

Bu öyle bir lider olmalı ki az sürede köklü ve olağanüstü işler başarabilsin. 

Umutsuzluğa düşmüş, gururu kırılmış insanlara dönüp ya istiklal ya ölüm diyebilsin.

Ülkesini umudun, değişimin, yeniliğin merkezi yapabilsin  Öyle bir lider olmalı ki en büyük mirası cumhuriyet olabilsin. 

Vefatının 83. yıldönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve özlemle anıyoruz.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü’nde okuduktan sonra her zaman daha fazla ilgi duyduğum habercilik sektöründe çalıştım. Gazete ve internet sitelerinin çeşitli departmanlarında görev aldıktan sonra 2021 yılında beri Onedio’nun bünyesinde bulunmaktayım. Doğru ve yorumsuz şekilde Türkiye ve dünyadan haberleri sizlere ulaştırmak için buradayım.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
3
3
2
2
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın