onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
6 Asırlık Hikâye: Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Olan Karahöyük Ekmeği

6 Asırlık Hikâye: Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Olan Karahöyük Ekmeği

Emre Ordu
02.09.2017 - 18:36 Son Güncelleme: 03.09.2017 - 15:52

Yaklaşık 600 yıllık mazisi olan ve Denizli'nin Acıpayam ilçesinde üretilen Karahöyük ekmeği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ekmek artık tek bir fırında, tek bir usta tarafından üretiliyor. Ekmeği üreten fırıncı Mahir Sağ, 5 farklı unun nohut mayasıyla karıştırılmasıyla elde edilen Karahöyük ekmeğinin ülkenin ve dünyanın farklı noktalarından alıcıları olduğunu söylüyor. Eğer birileri Mahir Usta'dan bu lezzetin yapımını öğrenip üretimi sürdürmezse, Karahöyük ekmeği sadece hafızalarda kalacak...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde yaşayan Sağ ailesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferi sırasında ordunun azığı olarak kullanılan Karahöyük ekmeğinin unutulmaması için çalışıyor.

Karahöyük Mahallesi'nde geleneksel yöntemlerle üretilen Karahöyük ekmeği, bir gün önceden hazırlanan maya ile yaz aylarında tam buğday unu, mısır unu, nohut unu ve kepeksiz un, kış aylarında ise mayalanmanın kolaylaşması için bu unlara arpa unu ilave edilerek hazırlanıyor. Karahöyük ekmeğini özel kılan ve ayrı bir lezzet katan sır ise nohuttan yapılan mayası.

Karahöyük ekmeğine iyice kızarması için fırça ile yoğurt suyu sürülmesi de diğer bir özellik olarak öne çıkıyor.

"Geçim kaygısıyla herkes göçtü, bir ben kaldım"

"Geçim kaygısıyla herkes göçtü, bir ben kaldım"

Karahöyük ekmeği üreten ve bu lezzetin unutulmaması için çaba gösteren Mahir Sağ, günde bin 200 adet ürettikleri ekmeğin son ustası olduğunu söyledi.

Geleneği yaşatmak için 2003 yılından bu yana işlettikleri fırında Karahöyük ekmeği ürettiklerini belirten Sağ, annesi ve eşinin de kendisine yardımcı olduğunu anlattı.

Sağ, '500-600 yıllık bir mazisi olan bir ekmek, kültür ekmeği. Yani eski insanlar çok iyi biliyor bunu. Eskiden Karahöyük pazarı meşhurdu. Pazarın dağılmasıyla birlikte geçim kaygısı arttı, herkes büyükşehire göçtü. Sadece ben kaldım. Önceden 15-16 tane köyde fırın varmış' dedi.

"Güney Kore’ye ekmek gönderdim"

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Ekmeği almak için Balıkesir'den, Aydın'dan, Bursa'dan gelenler olduğunu ifade eden Sağ, ekmeğin devamlı müşterileri bulunduğunu söyledi.

Yaz aylarında Almanya, Belçika ve Fransa'daki gurbetçilere ekmek gönderdiğini kaydeden Sağ, 'Amerikalı müşterim var, Yeşilyuvalı kendisi. Bir de Amerikan vatandaşı İncirlik’te görev yapan Amerikan askeri var, her yıl Fethiye’ye tatile geliyor, eşi Türk. Her geldiğinde buradan ekmek alıp geçiyor. Güney Kore’ye ekmek gönderdim.' şeklinde konuştu.

Mahir Sağ, 'Bu ekmeği bilenler beni sosyal medya hesabımdan buluyorlar. Ben bu ekmek için sayfa açtım ve 15 bin kişinin üzerinde takipçim var. Ben bu işi sürdürdüğüm için çok mutluyum.' ifadelerini kullandı.

Karahöyük Mahallesi'nde yaşayan İbrahim Kırk, 68 yaşında olduğunu ve bu ekmeği çocukluğundan bu yana aldığını söyledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
178
74
20
13
11
11
3
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Alp Eren A.kaya

Nice üniversite mezunu issiz olan ülkemizde niye biriside gidip böyle adamların yanında çırak olmaz diye düşündüğüm olaydır. Keşke insanlar devlet işi mantı... Devamını Gör

hizmali kiz

universite okudum dirsek curuttum neden firincilik vb isler yapim diyende var, haksizda degiller lakin kaybolan bir ustalik var ortada. Keske birisi uyansa v... Devamını Gör

Global Evolution

Aman ne kadar büyük kayıp. Yaz tarifini bi yere işine gelen yapar.

hizmali kiz

emek veriliyor, tarifini yazsa siz yapabilirmisiniz? Ustalik var isin ucunda sonucta

barakbaba

Genel kanıya göre muhafazakar bir toplumuz ama hiçbir şeyi muhafaza edememişizdir.Arkadaşın da dediği gibi yaz bir kenara sakla,biz halk ekmeğe takılıyoruz.!

Ayna Efendi

türkiyede muhafazakarlık sadece etiket içi boştur, neyi muhafaza ettikleri belli değil, osmanlı torunluğu diye kavram icat ettiler ama aynı kişiler osmanlı e... Devamını Gör