Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Memur Yasası Değişiyor, Sendikalar Tepkili

Memur Yasası Değişiyor, Sendikalar Tepkili

Ulaş
17.11.2015 - 00:08 Son Güncelleme: 17.11.2015 - 14:19

Hükümet 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Yeni kanunla birlikte memurların işten atılmasının kolaylaşacağı belirtilirken, sendikalar iş güvencesinin yok edileceğini söyleyerek düzenlemeye tepki gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Vatan'da yer alan haberine göre; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu yerine, yeni bir yasa gelecek ve memurluk sistemi baştan sona değişecek.

50 yıllık 657 sayılı Devlet memurları Kanunu artık tarih olacak. Bunun yerine yeni yasa gelecek ve memurluk sistemi baştan sona değişecek. Bu konuda bir süredir devam eden çalışmalarda sona yaklaşılıyor.

İzin süreleri artacak

İzin süreleri artacak

Yeni kanun ile artık hafta sonları yıllık izin süresinden sayılmayacak. Böylece izin hesabında iş günü esası getirilecek. Kamu çalışanlarının yıllık izin süresi,SGK'ya prim ödemek suretiyle geçen hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (on yıl dahil) 20 iş günü, 10 yıldan fazla olanlar için 30 iş günü olacak.

Hizmet grupları yeniden belirlenecek

Hizmet grupları yeniden belirlenecek

Kamu çalışanları için hizmet grupları yeniden belirleniyor. Teknik hizmetler sınıfı, sağlık hizmetleri sınıfı, din hizmetleri sınıfı gibi kavramlar tarihe karışıyor. Bunlar meslek çalışanı adı altında toplanacak. Örneğin hemşire artık meslek çalışanı olacak. Bunların ücretleri iş riski ve görev tanımına göre eşit işe eşit ücret şeklinde yeniden belirlenecek. Memurluk kavramı yerine kamu çalışanı statüsü gelecek. Halen memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni gibi kadrolarda görev yapanlar 'büro çalışanı' adı altında toplanacak. Yardımcı hizmetlerde çalışanlar ise 'destek hizmetleri çalışanı' diye ayrıma tabi tutulacak.

Engelli çalışan sayısı artacak

Engelli çalışan sayısı artacak

Kamuda engelli çalışma oranı % 3'den % 4'e çıkarılacak . Kamu kuruluşlarında çalışan sayısının yüzde 4'ü engelli olacak. Bu oranın farklı uygulanacağı meslek ve görevler ile kuruluşlar Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırılacak.

Yüksek performansa yüksek maaş

Yüksek performansa yüksek maaş

Performansı yüksek memur daha fazla maaş alabilecek. Halen çalışan memurlardan emsallerine göre fazla çalışan personel diğer emselinden fazla maaş alabilecek. Memurun yıllık performans değerlendirme sonuçlarına göre ücreti Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek belli bir performans ödeneğinden karşılanacak. Bu ödeme yıl sonunda yapılacak.

Esnek çalışma

Hamileler, engelliler ve Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek iş ve hizmetlerdeki memurlar kurum amirinin izni ile esnek çalışabilecek. Çocuğu olan memur istemesi halinde 1 yaşına kadar esnek çalışabilecek.

Örgüte destek veren gidecek

Terör örgütlerine destek veren memurlar, kolaylıkla disiplin cezasıyla işten atılacak. Bunun dışında devlet memurları ile ilgili ağırlaştırıcı düzenleme olmayacak. Disiplin cezaları yeniden tanımlanacak.

Kadro ve gösterge geliyor

2016 yılında gerçekleşecek bazı yenilikler de şöyle: 1) Kamuda 4/C kavramı bitecek. Maliye Bakanlığı kaynaklarına göre 4/C'liler 4/B'li olacak. 2) Öğretmenin, polisin, uzman erbaşların, astsubayların, genel müdür yardımcılarının, üniversite genel sekreterlerinin ve şube müdürlerinin ek göstergelerinde iyileştirme yapılacak. 3) Üniversite mezunu işçiler öğrenim durumlarına uygun kadrolara geçirilecek. 4) 2016 ve 2017 yılını kapsayan toplu sözleşmede tutanak altına alınan memurların özlük hakları ile ilgili değişiklikler yerine getirilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sendikalar değişikliğe tepkili

Sendikalar ise Hükümetin Devlet Memurları Kanunu’nu değiştirerek işten çıkarmayı kolaylaştırmak istemesine tepki gösterdi. KESK Başkanı Özgen, bunun esnek çalışma ve örgütsüzlüğe neden olacağını belirtti.

KESK: Esnek çalışma ve örgütsüzlük getirecek

KESK: Esnek çalışma ve örgütsüzlük getirecek

Bianet’e konuşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Lami Özgen, 2007’den beri hükümetin çeşitli bahanelerle iş güvencesini ortadan kaldırarak esnek çalışmaya geçmek istediğini belirtti. 

“Bu yasal değişiklikle kamu çalışanlarının iş güvencesi yok edilmek isteniyor. Bu 200 yılda alınmış bir haktır. Torba yasalarla zaten performansa dayalı sistem belli iş kollarında hayata geçirildi, şu anda hükümetin göz diktiği ve ortadan kaldırmak istediği tamamen iş güvencesidir.

'İş güvencesini ortadan kaldırarak onun üzerine hakim kılınacak olan esnek çalışma birbirinin bütünüdür. Esnak çalışmayla düşük ücretle, birkaç kişiyi 8 saat yerine 12 saat çalıştırmak istiyorlar.

'Değişik statüleri bir araya getireceğim söylemi üzerinden de aslında kaldırılmak istenen ş güvencesidir. Bu çalışanların lehine değil aleyhine bir durum.

'Hükümete biat etmeyen bütün kesimler hiçbir idari soruşturmaya tabi olmadan işten çıkarılmak isteniyor. Kim biat etmiyorsa otomatikman terörist ilan edilip, iş akdi fesh edilecek ve itiraz edebileceği bir merci olmayacak.

'KESK üyelerine son 4 yıldır bu konuda alabildiğine soruşturmalar açıldı. Son olarak Ankara katliamını protesto etmek için iki gün greve çıkan birçok üyemize soruşturma açıldı. Yeni yapılmak istenen düzenlemeyle bu kişiler doğrudan işten atılacak. Bunun yanında örgütlenme azalacak, iş güvencesi olmayan kamu çalışanları örgütlenemeyecek.'

Memur Sen: İş güvencesi kırmızı çizgi

Memur Sen: İş güvencesi kırmızı çizgi

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur Sen) de konuyla ilgili yaptığı açıklamada iş güvencesini kırmızı çizgileri olduğu belirtilerek şöyle dendi:

'3. Dönem Toplu Sözleşmesiyle,  4/C'lilerin, 4/B'lilerin ve üniversite mezunu işçilerin kadroya alınması yönünde çalışma başlamışken, 1 Kasım seçimlerinde asli işlerde istihdam edilen taşeronların kadroya alınması sözü verilmişken ve seçim beyannamesinde kamu görevlilerinin iş güvencesiyle ilgili bir tespite ve teklife yer verilmemişken kamu görevlilerinin iş güvencesini tartışmaya açmak, çelişkidir, abesle iştigaldir, enerji kaybıdır, zaman israfıdır.'

Kamu Sen: Anayasayı değiştirmeden yapılamaz

Kamu Sen: Anayasayı değiştirmeden yapılamaz

Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk imzasıyla yapılan yazılı açıklamada ise şöyle dendi:

“Burada esas hedef, memurlar için iş güvencesiz bir çalışma hayatını oluşturmaktır. Tabii ki, bunu yapmak çok da kolay değil, Anayasa'nın 128. Maddesini de değiştirmek gerekir, bunu yapabilecek güç, şu an, tek başına hiçbir siyasi partide bulunmamaktadır.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
152
63
31
26
14
9
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam