2 Haziran 2013′te sokak ortasında ölesiyle dövüldükten sonra komaya giren ve 10 Temmuz 2013′te hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın cinayetiyle ilgili ana davada dördü esnaf, dördü polis sekiz kişi yargılanıyor. Polis Mevlüt Saldoğan’la birlikte fırıncı İsmail Koyuncu ve akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever, Ebubekir Harlar ilk duruşma öncesinde tutuklanmış, diğer polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut’un tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.
12 Mayıs’ta görülen ikinci duruşmada mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar verirken, savcı ve avukatların tutuklanmasını talep ettiği ve Ali İsmail Korkmaz’ı dövenler arasında olduğuna dair kanıtlar bulunan polis Yalçın Akbulut ve diğer sanıkların ise tutuksuz yargılanmasının devam etmesine karar verildi.
Davanın 14 Temmuz’da Kayseri’de görülen 3’üncü duruşmasında, TİB’den gelen kayıtlarla hazırlanan bilirkişi raporunda sanıkların birbirleriyle yaptıkları görüşmeler tek tek sayıldı. Okunan HTS bilirkişi raporuna göre tüm sanıkların ortak telefon görüşmesi mevcut.
Sanık avukatları bu duruşmada da kamera görüntülerindeki kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını, Korkmaz’ın ölüm sebebinin ise‘merdivenden düşme’ olduğu iddiasını sürdürdü.
Tutuksuz yargılanan sanıklar Şaban Gökpınar, Yalçın Akbulut ve Hüseyin Engin’in tutuklanması talebini reddeden mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.
TÜBİTAK raporu nihayet dava dosyasına girdi
Sanık avukatlarının görüntülere de yansıyan; o gece dövdükleri kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını iddia etmesi üzerine görüntüler TÜBİTAK’a gönderilmiş ve dövülen şahsın Alİ İsmail Korkmaz olup olmadığının tespit edilmesi istenmişti.
12 Ağustos tarihinde dava dosyasına girebilen TÜBİTAK raporunda, Ali İsmail’i döven kişilerin yargılanan sanıklar olduğu tespit edilirken, olay yerindeki kameralara ‘dışarıdan’ müdahale edildiği belirtildi.
Ali İsmail Korkmaz’ın dövülme anına ait görüntüler fırın sahibi ve bilirkişi Serkan Uğurluoğlu’nun da görüntüleri tarafından silinmiş fakat Jandarma Kriminal Dairesi’nin çalışmaları sonucunda kurtarılmıştı.
Skandallar bitmiyor
İkinci duruşmadan bu yana davayla ilgili skandallar da devam ederken, Dr. Hasan Gölcü’nün dosyasının kapatılmasının yanı sıra Ali İsmail Korkmaz’a son tekmeyi atan sanık polis Mevlüt Saldoğan’ın tekme attığı ayağı için ‘sağ ayak bileğinde çatlak’iddiasıyla rapor aldığı ve eylemcilerden şikayetçi olduğu ortaya çıktı.
Mevlüt Saldoğan’la ilgili gelişmeler bunlarla da bitmezken, ayrıca sanık polisin telefonundan AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir’le de görüşme yapıldığı ortaya çıktı. Özdemir, “Olayın ardından polis değil, kızı bana ulaştı” dese de TİB kayıtlarına göre ilk aramayı yapan tarafın Saldoğan değil, AKP milletvekili olduğu belirtilmişti.
Sanıklar görüntülerde olduğunu kabul etti
Davanın Kayseri’de görülen 4’üncü duruşmasında, TÜBİTAK’ın iyileştirdiği ve incelediği darp anına dair kamera kayıtları izlenildi. Sanıklara heyet, tek tek görüntülerdeki kişilerin onlar olup olmadığını sordu. Sanıklar, oldukça net olan görüntülerde yer aldıklarını Hüseyin Engin dışında kabul etmek zorunda kaldı.
Savcının mütalaa için ek süre isteği dava 26 Kasım’a ertelenerek kabul edildi. Öte yandan ailenin avukatlarının ısrarla dile getirdiği Yalçın Akbulut’un tutuklu yargılanması talebi kabul edilmedi, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halleri devam edecek.
Savcı mütalaasını verdi
26 Kasım 2014'te yapılan 5. duruşmada savcı mütalaasını açıkladı. Mütalada tutuklu polis hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık için beraat, tutuksuz polis için 12 yıl hapis ve diğer sanıklar hakkında yaralama suçundan hapis cezası istendi.
Tutuklu polis Mevlüt Saldoğan için Türk Ceza Kanunu (TCK) 81/1, 53/1 maddeleri gereğince 'Kasten İnsan Öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istedi.
Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar için 'Kasten yaralama' suçunu düzenleyen 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' başlıklı TCK 86/1 maddesi tanımlamasıyla 87/4, 53/1 maddeleri uyarınca için nitelikli yaralama suçundan sekizer yıl hapsini istedi.
Tutuksuz polis sanık Yalçın Akbulut için 'Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama' suçundan 12 yıl istedi.
Tutuksuz polis sanıklar Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin hakkında ise 'üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden' beraatlerini talep etti.
Karar bekleniyordu, sanık gelmedi
26 Aralık'ta yapılan 6. Duruşmada karar çıkması bekleniyordu. Ancak sanık Mevlüt Saldoğan ameliyat olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Davanın üçüncü kez değişen savcısı önceki savcının mütalaasını tekrarladı.
Diğer sanıklar ifadelerini verdi. Mahkeme, Saldoğan'ın gelecek duruşmada hazır edilmesine, hastanede ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlenmesine karar verdi. Sanık polis Yalçın Akbulut'un tutuklanma talebini reddetti.
Karar Açıklandı: O Son Tekmenin Bedeli 10 Yıl...
Ali İsmail Korkmaz davasında mahkeme heyeti sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'a 'ölüme sebebiyet vermek' suçundan 13 yıl hapis cezası verirken bunu 10 yıl 10 ay hapse çevirdi.
Polis memuru Yalçın Akbulut'a ise önce 12 yıl hapis cezası verilirken 10 yıla indirildi.
Diğer sanıklar fırıncı İsmail ve Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever'e verilen 8'er yıl hapis cezaları 6'şar yıl 8'er ay hapis cezasına indirildi.
Ebubekir Harlar adlı sanığa ise 8 yıl hapis cezası verilirken suç yardım düzeyinde kaldığından 3 yıl 4 aya indirildi. Bu sanığın tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesi kararlaştırıldı.
Tutuksuz yargılanan sanık polis memurları; Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin ise, kanıt yetersizliğinden beraat etti.
Burak Şahin | Diken ve Bianet