Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
A101 Çalışanlarının İsyanı Sosyal Medyanın Gündeminde: 'Köle Olmak İstemiyoruz...'
Market zinciri A101, yaptığı yeni düzenleme ile risk durumu haritasına göre çalışma saatlerini yeniden belirledi. Düşük riskli illerde saat 07.30'da işbaşı kararı alan A101'e çalışanları sosyal medyadan tepki gösterdi.
Market işçileri, dayatılan uzun çalışma saatlerine karşın fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini, haklarını aramak istediklerinde baskı gördüklerini, izin ve molalarını dahi kullanamadıklarını belirterek emek sömürüsü yapıldığını söylüyor.
'Evimden 06.00’da çıkmak zorundayım. 12 saat çalışıp çocuklarımın yüzünü bile doğru düzgün göremeden yatmak zorundayım. Bu işçilik değil kölelik'
Sema Akyüz adındaki bir A101 çalışanı bugün Twitter'da bu paylaşımları yaptı. Sabah 7'de mağazayı açmak zorunda olduklarını belirten Akyüz, çoğu zaman gece saatlerine kadar çalıştıklarını ancak fazla mesai ücretlerini alamadıklarını söyledi. 👇
‘Bu işçilik değil kölelik’
‘İşe geç kalırsak duymadığımız laf kalmıyor’
"Akşam 20.00’de çıktığımı hiç hatırlamıyorum"
Sendika: Uzun çalışma saatleri dayatılıyor, fazla mesai ücretleri ödenmiyor
Rapora göre salgın sürecinde marketlerdeki çalışma koşulları daha da ağırlaştırıldı.
Raporda şu ifadelere yer verildi: “Başta A101, BİM ve Şok olmak üzere zincir marketlerin birçoğu özellikle pandemi sürecinde eleman sayısını düşürdü. En yoğun marketlerde çoğunlukla 4 işçi çalıştırıldı. Cirosu düşük olan marketlerin birçoğunda ise 2 ya da 3 işçi çalıştı, kimi marketlerde işçi sayısı teke düşürüldü.”
İşçilerin iş yükünün artırıldığı belirtilen raporda “işçiler aynı anda birden fazla işe bakmak zorunda bırakıldı. Kasa, reyonlarda ürün yerleştirme, depo düzenlenmesi, mal sayımı, sevkiyatı bekleme gibi birçok farklı alandaki iş, az sayıda işçinin üzerine yıkıldı” ifadeleri yer aldı.
Ayrıca müşteri sayısının arttığı saatlerde işçilere müdürleri tarafından hızlı çalış baskısı yapıldığı aktarıldı.
Fazla mesailer ödenmiyor
Rapora göre zincir marketlerde vardiya sistemi de geçerli olmadı. İşçiler marketin açılışından kapanışına kadar çalıştırılırken, market kapandıktan sonra da raf sayımı, ürün dizimi gibi işleri yapmak zorunda kaldı. Bu nedenle tam zamanlı çalıştırılan işçilere raf dizimi ve ürün sayımı olduğu günlerde 15 saate varan sürelerle çalıştırıldı. Raporda iş kanununa göre işçilerin haftalık 45 saat üzerinde çalıştırılmayacağı hatırlatarak şu ifadelere yer verildi:
“İşçiler vardiya sisteminde dahi yasal çalışma sürelerinin üzerinde çalıştırılıyor. Şok ve A101 marketler, işçilerin puantajlarına fazla mesai yaptıkları hiçbir saati yazmıyor. İşçi 12 saat çalışsa da 8 saat puantaj işleniyor. İşçilerin 8 saat çalıştığına dair imzası kimi zaman zorla alınıyor. 12 saat çalışan işçilere 8 saatlik mesaiye göre mola veriliyor.”
Ayrıca rapora göre raporlu ve çalışamaz durumda olan işçilerin raporu kabul edilmezken maaşları kesilen işçiler oldu. Koronavirüs temaslı işçilerin durumu ise görmezden gelindi. İşçiler ya işe çağrıldı ya da ücretlerinden kesildi.
Yorum Yazın
Ben de eski bir a 101 çalışanı olarak söylüyorum part time çalıştığım halde çalışmaya bir yıl bile dayanamamıştım. Kasada robot gibi durmadan çalış , saniye ... Devamını Gör
o kadar sektör var k bu şekilde ülkemin haline bak işçi hakkı diye birşey yok varsa yoksa köle gibi çalıştırıyorlar
ne zaman bu marketlere gitsem çalışanlar arı gibi çalışıyor zaten hep genç insanlar ve kadın ağırlıklı ülkede marabadan bol ne var gerçi