onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
ABD Bitmeden Çin Başladı: Ekonomide Yeni Risk!

ABD Bitmeden Çin Başladı: Ekonomide Yeni Risk!

Çin'de küresel ekonomi için iki önemli risk baş gösterdi.

Çin ekonomisinin yavaşlaması tüm dünyayı yavaşlatabilir. 

'Sıfır Kovid' politikaları tedarik darboğazlarını 2020'den de daha kötü hale getirebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

'Sıfır Kovid' politikası önemli bir risk!

'Sıfır Kovid' politikası önemli bir risk!

Çin ekonomisinin yavaşlaması ve Omicron vakalarındaki artışa bağlı olarak sıfır Kovid politikalarını sürdürmesi, küresel ekonomi için de önemli riskler oluşturuyor. Dünyanın en büyük tüketicilerinden Çin’de talebin yavaşlaması küresel ticaret hacminin de yavaşlamasına neden olabilir. Ayrıca Kış Olimpiyatları öncesinde Omicron’un toplum içinde yayılmasını önlemek amacıyla halen uygulanmakta olan “sıfır Kovid” politikaları 2022’de gevşemesi beklenen tedarik darboğazlarının bu yıl da kalıcı hale gelmesine neden olabilir.

Önlemler, büyümeyi 'küçülttü'

Önlemler, büyümeyi 'küçülttü'

Dünya'dan Hilal Sarı haberine göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de konut sektöründe zayıf talep kaynaklı yaşanan yavaşlama, borçlanmaya getirilen kısıtlamalar ve katı Kovid-19 önlemleri 2021’in 4. çeyreğinde büyümeyi 1,5 yılın en düşük düzeyine indirmiş olabilir. 

Bugün açıklanacak resmi GSYH büyüme verileri öncesinde Reuters ekonomistleriyle yapılan ankette, Çin ekonomisinin ekim-aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 büyüdüğü öngörüldü. Çin’in bir önceki çeyrekte yıllık büyümesi ise yüzde 4,9 olmuştu. Ancak buna rağmen Çin 2021 yılının tamamında yüzde 8 büyüme ile 10 yılın en hızlı büyümelerinden birini kaydetmiş olacak. Reuters ekonomistleri 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre büyümenin ise yüzde 1,1’e yükselmiş olacağını tahmin ediyor. 3. çeyrekte 2. çeyreğe göre yüzde 0,2 büyüme kaydedilmişti.

Güçlü dış talep darbeyi yumuşattı

Güçlü dış talep darbeyi yumuşattı

2021 yılında güçlü küresel talep, Çin’in Batı’yla olan politik gerilimlerine rağmen dış ticaretine dokunamadı ve Çin 2021’de rekor dış ticaret fazlası verdi. Macquarie Çin Başekonomisti Larry Hu “Küresel talep muhtemelen bu yılki büyümenin itici gücüydü. İç pazarda konut sektöründeki yavaşlama ve çok zayıf tüketimin bertaraf edilmesini sağladı” diyor. Geçtiğimiz cuma günü açıklanan resmi verilere göre Çin’in dış ticaret fazlası 2021’de 2020’ye göre yüzde 26 artışla 676 milyar dolara yükseldi. İhracat 2021 yılının tamamında yüzde 30 artışla 3,36 trilyon dolar olurken, sadece aralıkta ihracat yıllık bazda yüzde 21 arttı ve 2021’in tüm aylarında ihracattaki artış iki haneli oldu. Pandemi döneminde küresel gelirin hizmetlerden tekrar mal tüketimine kayması Çin’in küresel ticaretteki önemini artırmış oldu.

Kovid önlemleri büyük şirketleri zorluyor

Kovid önlemleri büyük şirketleri zorluyor

2022’ye girerken Çin’de faaliyet gösteren çokuluslu şirketler şimdiden sıfır Kovid politikaları nedeniyle önemli sorunlar yaşıyor. Volkswagen ve Toyota Tianjin fabrikalarını geçen hafta kapatmak zorunda kaldı. Xian’daki çip üreticisi Samsung’da birçok çalışan karantinalar nedeniyle iş başı yapamıyor. Pekin’deki tek bir Omicron vakası için bir mahalle karantinada ve 2.430 kişiye test yapıldı.

Uzun karantinalar büyük bir hasar verebilir

Uzun karantinalar büyük bir hasar verebilir

Çin’in yeni Omicron dalgasını kontrol etmek için uygulayacağı kısıtlamalar bazı uzmanlara göre tedarik zincirlerindeki sorunları 2020’den de kötü bir hale getirebilir. ABD merkezli tedarik zinciri danışmanlığı şirketi Seraph’ın CEO’su Ambrose Conroy. “Çin Yeni Yıl tatili, Pekin Kış Olimpiyatları ve Kovid-19 vakalarındaki artış bir araya gelince mükemmel bir fırtınayla karşılaşabiliriz” diye uyarıyor. Conroy şirketlerin kısa vadeli bir karantina için 2020’ye göre daha hazırlıklı olduğunu belirtiyor ve ekliyor “Ancak daha geniş ve uzun karantinalar büyük bir hasar verebilir”. Çin’de şu anda 13 milyon nüfuslu Xian kentindeki karantina 3. haftasına girdi. Pekin’den sadece 100 km uzakta olan 14 milyon nüfuslu liman kenti Tianjin’de de zorunlu Kovid-19 testleri yapılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Tedarik zincirlerindeki gerilim 2020'den daha kötü hale getirebilir

Tedarik zincirlerindeki gerilim 2020'den daha kötü hale getirebilir

Dünyanın en büyük iPhone fabrikasının yer aldığı Shenzen’de faaliyet gösteren Tayvanlı bir üretici Financial Times’a verdiği demeçte “Eğer Çin’in güneyindeki üretim üslerinde bir karantina olursa işler 2020’den de kötü hale gelir” diyor. 

Danışmanlık şirketi McKinsey’den Didier Chenneveau ise “Bu sefer daha da endişeliyim çünkü dünya genelinde tüm tedarik zincirleri zaten çok gerilmiş durumda. Taşımacılık tarafında hala uzun gecikmeler var ve parça/ hammadde darboğazları da devam ediyor” değerlendirmesini yapıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın