Abdullah Gül’e Verdiğiniz Sözü Neden Tutmadınız?
Torba Kanun içerisine eklenen ve internette gezinen vatandaşların tüm kaydının, trafiğinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından tutulmasını sağlayan son değişiklik TBMM gündemine taşındı.
“Torba’dan çıkan göz” Davutoğlu’na soruldu:
Cumhurbaşkanı’nın yolsuzluk haberleri de “kamu güvenliği” gerekçesiyle engellenecek mi?
Torba Kanun içerisine eklenen ve internette gezinen vatandaşların tüm kaydının, trafiğinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından tutulmasını sağlayan son değişiklik TBMM gündemine taşındı. Sene başında benzeri düzenlemeden 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e hükümetin verdiği sözle vazgeçildiğini anımsatan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Abdullah Gül’e verdiğiniz sözü neden tutmadınız? Cumhurbaşkanı’nın yolsuzluk haberleri de ‘kamu güvenliği’ gerekçesiyle engellenecek mi?” diye sordu.
Tüm internet trafiği 24 saat izlenecek
CHP’li Umut Oran, Başbakan Davutoğlu’na yönelttiği soru önergesinde, “Bu hafta yürürlüğe giren 6552 sayılı torba kanunun 126-127. maddeleriyle 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da, tüm vatandaşların internet trafiğinin izlenip, kaydedilmesine yönelik önemli değişiklikler yapıldı” dedi.
Gül’e yasa sözünü Erdoğan mı vermişti?
Tüm internet kullanılıcılarının sınırsızca izlenmesini sağlayan bu düzenlemenin 6 Şubat 2014 tarihli 6518 sayılı Kanunla da yapılmak istendiğini ancak 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün müdahalesi üzerine kendisine söz verilerek tasarıdan çıkartıldığını anımsatan Umut Oran, “Şimdi aynı düzenleme 7 ay sonra neden yeniden getirildi? ABDULLAH GÜL’E HANGİ SÖZ VERİLMİŞTİ, ONA VERİLEN SÖZ NEDEN TUTULMADI? GÜL’E O DÖNEM GÜVENCEYİ VEREN MAKAM/KİŞİ KİMDİR? KENDİSİNE BU SÖZÜ SELEFİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN MI VERMİŞTİ?” diye sordu.
TİB Başkanı yetkisi dünyada var mı?
5651 sayılı Yasa uyarınca vatandaşın internet trafik bilgisinin ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması için hakim kararıyla istenebilecekken, yapılan değişiklikle bu yetkinin doğrudan TİB Başkanı’nın inisiyatifine bırakıldığını anımsatan Umut Oran, Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:
- Bu yetkinin artık TİB personelinin inisiyatifiyle kendiliğinden yapılması bireysel hak ve özgülükleri zedelemeyecek mi? Bu durum Anayasa ve AİHS ile güvence altına alınan ifade ve iletişim özgürlüğünün kısıtlanmasına yol açmayacak mı?
- Avrupa’da veya gelişmiş ülkelerde benzeri biçimde bir bürokratın inisiyatifiyle tüm vatandaşların internet kaydının tutulması mümkün müdür? Hangi ülkede bu şekilde bir memurun kararıyla alenen vatandaşın tüm internet kaydı tutulabilmektedir?
“Milli güvenlik, kamu düzeni” şemsiyesi çok geniş değil mi?
-Millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi gerekçesiyle artık TİB Başkanı’nın talimatıyla sadece 4 saat içinde ilgili web sayfasına erişim engellenebilecek. Söz konusu “milli güvenlik ve kamu düzeni” ifadesi çok geniş bir kavram değil mi? Bunun içine hangi durum ve vakaların gireceğine TİB Başkanı doğrudan kendisi nasıl karar verecek?
Cumhurbaşkanı’nın yolsuzluk iddiası da mı yayınlanamayacak?
- Cumhurbaşkanı, başbakan veya bir bakan hakkındaki yolsuzluk iddiasının belgeleriyle haberleştirildiği bir gazete sayfasına/haber sitesine erişim de bu kapsamda engellenebilecek mi?
- AKP ile ilgili bir yolsuzluk, usulsüzlük olayına dair bir haber de bu kapsamda mı değerlendirilecek?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!