onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Açılmadan Çatlayan Melen Barajı'nın Yüklenici Firması: 'DSİ Sorunun Önüne Duvar Örmüştür'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Açılmadan Çatlayan Melen Barajı'nın Yüklenici Firması: 'DSİ Sorunun Önüne Duvar Örmüştür'

Eray İspir
16.12.2021 - 13:29

İnşaatı şehir efsanesine dönen ve defalarca ihaleye verilen İstanbul’un su sorununu çözecek Melen Barajı'nın ilk yüklenici firması ile Devlet Su İşleri Müdürlüğü mahkemelik oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sözcü'den Hayati Arıgan'ın haberine göre Şirket Melen Barajı gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığını belirtti.

Sözcü'den Hayati Arıgan'ın haberine göre Melen Barajı'nın yapımını üstlene yüklenici firmalar Ecetur ve Yöntaş firmaları, Devlet Su İşleri Müdürlüğü’ne eser sözleşmesinden kaynaklanan tasfiye kesin hesabın çıkarılması, belirsiz alacak ve teminat mektuplarının iadesine ilişkin dava açtı.

Gövdesinde çatlaklar oluştuğu için bir türlü tamamlanamayan Melen Barajı inşaatı ile Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava dosyasında yer alan belgelere göre şu iddialara yer verildi.

2012’de inşaat sözleşmesine başlandı

2012’de inşaat sözleşmesine başlandı

Melen Barajı inşaat işi sözleşmesi 17 Aralık 2012'de DSİ ile Ecetur A.Ş. ve Yöntaş A.Ş. Adi Ortaklığı ile imzalandı. Baraj mühendisliğinde deneyim sahibi şirket, baraj temelinin jeolojik özelliklerinin çok iyi tespit edilmesi ve üzerine inşa edilecek baraj gövde beton imalatını taşıyacak özelliklere haiz olup olmadığının tespiti ile baraj gövde imalatında kullanılacak malzemenin temin edileceği ocakların nitelik ve nicelik olarak yeterliliğe haiz olup olmadığının tespitini yaparak işe başlamak istedi.

Yüklenici firma baraj temelini oluşturan kayaçların belli bölgeleri için yazılı itirazda bulundu. Şirket, kazı çalışmalarına başladığında Kaya-1 gereç alanından elde edilen malzemenin sözleşme dökümanlarında belirtilen nitelikten farklılık gösterdiğini fark etti. Alınan numuneler DSİ ve İTÜ laboratuvarlarına gönderilerek malzemenin sözleşme konusu işe uygun olmadığı ortaya çıktı.

DSİ sorunun önüne duvar ördü

DSİ sorunun önüne duvar ördü

Baraj zeminin sağlamlığı ile ilgili şüphelerinin bulunduğunu belirten şirket dava dilekçesinde, “Baraj temel parametrelerinin tespitine yönelik ilave zemin araştırılması yapılması İdare'den ısrarla talep edilmiş ancak şirketin bu yöndeki talepleri, inatla reddedilerek adeta sorunun önüne duvar örülmüştür” denildi.

Şirket baraj ve ünitelerin yapılacağı alanlarda 14 adet 735 metre araştırma sondajı talep etti. Ancak DSİ 14. Bölge Müdürlüğü 1 Mart 2013 tarihli yazısında talep edilen sondajları uygun bulmadı.

Baraj temelinin taşıma gücü ve zemin parametreleri ile şüpheleri bulunan şirket uluslararası deneyime sahip Paul C. Rizzo'ya rapor hazırlattı. Raporda baraj temelinin oturacağı zemin parametrelerinin taşıma gücü ve kaymaya karşı yeterli dayanıma sahip olmayacağı tahmini ve ilave zemin araştırılmasının gerekli olduğu belirtildi. Bu durum ve rapor toplantıda DSİ yöneticilerine aktarıldı. Ancak bürokratlar, yüklenici firmanın ilave temel araştırma taleplerini kendisine keşif artışı yaratmak için yaptığı şeklinde değerlendirdi.

Şirket ile endişe taşıdıklarına dair beyanları teftiş raporlarında yer alan bürokratlar, zemin etüdü ile ilgili yüklenici firmanın taleplerini reddetti.

Barajın tipini değiştirmek istiyorlardı

Barajın tipini değiştirmek istiyorlardı

Düzenlenen teftiş raporunda ise DSİ 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar'ın Genel Müdür yardımcısı ve Barajlar ve HES Dairesi başkanının da bulunduğu toplantıda, “… izin almadan yabancı müşavir çalıştırıp, yabancı müşaviri kullanarak ilave temel araştırmaları yapıp barajın tipini değiştirmek istiyorlardı. Geri püskürttüm” dediği ifadeleri dilekçede yer aldı.

Dilekçede, idarenin baraj gövde beton imalatına planlandığı tarihi aksatmayacak şekilde ivedilikle başlanması talimatının verildiği ve bu şekilde imalatın başladığı belirtildi. Şirket zemin şartlarının baraj gövde betonu için uygun olduğuna dair İdare'nin görüşünü yansıtan tek taraflı tanzim edilen tutanaklara imza atmaktan kaçındığını dilekçesinde belirtti. Yüklenici firma idarenin talimatlarıyla inşaata devam edilmesi için zorlandığını ileri sürdü.

2017'de baraj temelinde öngörülenden fazla oturmaların ve derz açılmalarının gözlemlenmesinden sonra zemin araştırmaları yapıldı. Melen Baraj gövdesinde oluşan derz çatlakları ile ilgili Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın 2017 tarihli ön araştırma raporunda, baraj gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığı tespit edilerek, ilave zemin araştırmalarının yapılması önerildi.

Yüklenici firma kullandığı malzemelerin ayıplı olmadığını, baraj gövdesinde oluşan derz açılmalarından iş sahibi İdare'nin sorumlu olup kendilerinin sorumlu olmadığının tespitini mahkemeden istedi. Melen Barajı İnşaatı ve ikmal işlerine ait tasfiye hesabının çıkarılmasını isteyen şirket, teminat mektuplarının iadesini, alacaklarının faiziyle İdare tarafından ödenmesini mahkemeden istedi.

DSİ ise yapılan işin ayıplı olduğunu öne sürerek alacakların zamanaşımına uğradığını iddia etti.

Ölü doğum

Ölü doğum

İhaleyi 2 yıl önce en son alan firmaya İdare'nin işe başlatmadığını belirten İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise “Devasa bir barajın 2 yıl 9 ayda yapılması mümkün değilmiş. Dönemin bakanı 6 Mart 2014'te temel atarken “Tarih tutun” diyerek bitirilme tarihini vermişti. Barajın bu hale gelmesinin nedeni başta sakat başlıyor. Yani ölü doğum. Baraj tipinin yanlış seçimi, baraj yerinin yanlış seçimi. Aceleyle yapıldığı için sonunda barajın dolgusu çatlıyor” dedi.

Bir buçuk milyar TL harcanan barajın tadilatı için yeni ihale açıldığını belirten Fahrettin Yokuş, “Bunlar dört yıl önceki rakamlardır. 2 yıl önce 412 milyon TL'ye yeni firmaya ihaleyi verdiler. Hala firmaya işi başlatmadılar. Tamiratı için, belki en az 1 milyar TL'ye mal olacak. Yazık değil mi bu milletin parasına puluna? Verdikleri firma da iki yıl oldu hâlâ çivi çakmadı. Niye acaba? Herhâlde İstanbul’u susuz bırakmaya kararlı bunlar,  Meclisteki konuşmamda neden işin başlatılmadığını Bakan Pakdemirli'ye sordum. Bu konulara hiç girmedi.

İşin garibi o dönemim DSİ Genel Müdürü şimdi Bakan Yardımcısı. Yanlışı yapan terfi ettiriliyor. Bir de o dönemin Barajlar Genel Müdür Yardımcısı Dinçer Aydoğan hakkında soruşturma olmasına rağmen O da terfi ettiriliyor. Kamu zarara uğratılıyor ama dile getirmemize rağmen itibar edilmiyor” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2015 yılında başladığım Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde gazetecilik ve medya faaliyetlerine ilişkin teorik dersler aldım. Eğitimim sürecim boyunca, üniversitenin basın-yayın biriminde yazı işleri faaliyetleri yürüttükten sonra lisans eğitimimi tamamladım. 2020 yılında yerel bir gazetede yazı işleri ve gazete tasarımı yaparak basın sektöründeki ilk iş tecrübemi edindim. 2022 yılında Onedio platformunda ‘Gündem editörü’ olarak işe başladıktan sonra mesleğim olan gazeteciliği ulusal çapta icra etmeyi ve farklı kaynaklardan olayları teyitlemeyi öğrendim. 2023’ten bu yana ise yine Onedio çatısı altında ‘Video editörü’ olarak medya faaliyetlerime devam etmekteyim.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Laplace's Demon

Bu orospu çocukları gitmeden bu ülkede hiç bir iş yoluna girmeyecek belli.

atlas kadar

Kunduz hayvanının yaptığı baraj sağlam bizim DSİ nin yaptığı baraj açılamıyor bile.