Görüş Bildir
Haberler
Adana’nın Kurtuluşunun 100’üncü Yıl Dönümü: Adana’da Okullar Bugün Tatil mi?

Adana’nın Kurtuluşunun 100’üncü Yıl Dönümü: Adana’da Okullar Bugün Tatil mi?

Adana’nın, düşman işgalinden kurtulmasının 100. yıl dönümü bugün kutlanacak. 1. Dünya Savaşı Sonrası Adana ve çevresindeki birçok bölge, Fransız kuvvetleri tarafından işgal edilmişti. 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile işgalci Fransız kuvvetlerinin Adana’dan çekilmesine karar verildi. 5 Ocak 1922'de tüm işgal kuvvetleri kenti terk etti ve vatandaşlar bu büyük günü büyük coşku ile kutladı. Bu sebeple her 5 Ocak Adana’da sevinçle kutlanıyor. Öğrenciler, 5 Ocak gününün resmi tatil olmuş olmadığını araştırıyor. İşte 5 Ocak Adana’nın kurtuluşu ile ilgili tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

I. Dünya Savaşı'ndan sonra Adana ve çevresi Fransa tarafından işgal edildi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı esnasında gösterdiği diplomatik başarı sonucu yapılan 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Fransa, Adana ve çevresinden çekilmek zorunda kaldı.

Adana'da 1902-1994 yıllarında yaşamış eski belediye başkanı ve milletvekillerinden Kasım Ener, 'Çukurova -Kurtuluş Savaşında Adana Cephesi' adlı kitabında konuyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Türk birliğinin 20 Aralık 1921'de Adana şehrini teslim alışını gözönünde tutarak, 5 Ocak kurtuluş bayramı gününün yanlış olduğunu ileri sürenler vardır. Ankara Anlaşması'nın uygulanması sırasındaki olaylar ile politik durum incelenmeden bu durum doğru görülür. Nitekim 1958 yılında İçişleri Bakanlığı törenin 20 Aralık'ta yapılmasını bildirmişti. Ancak bu istek halk üzerinde büyük tepki yarattı..Fransızların isteği üzerine boşaltma işi 4-5 Ocak tarihine dek uzatıldığından işgal görevlilerin bir kısmı henüz Adana'da bulunuyordu. Askeri birlikler ise Mersin ve Payas'a çekilme işlemini bütünlememişlerdi…Muhittin Paşa'nın 5 Ocak 1922'de Genelkurmay Başkanlığı'na bildirdiği gibi Adana ve dolaylarının işgali sona erip, halkın tüm erkinliğine kavuştuğu bayram olarak kabul edilmesi doğru idi.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan Kutlama Mesajı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan Kutlama Mesajı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 5 Ocak Adana’nın kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü, yayımladığı mesajla kutladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 5 Ocak Adana’nın kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü, yayımladığı mesajında, '100. yılını kutladığımız kurtuluşumuzu da kapsayan milli mücadeleyi başlatan Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk, 'Beni övme sözlerini bırakınız, gelecek için neler yapacağız onlardan bahsediniz' demişti. Gelecek için yapılacak ilk şey, geçmişi bilip anlamak olacaktır' dedi.

Adana’da 5 Ocak’ta Okullar Tatil mi?

Adana’da 5 Ocak’ta Okullar Tatil mi?

Adana’nın kurtuluşunun tüm şehirde coşku ile kutlanacağı

bugünde okullar tatil olmayacak. Öğrenciler yüz yüze olarak eğitimlerine devam

edecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Ş.

Canım memleketim.