Aday Gösterilmeyen Başkan Bakan'ı Yuhalattı!
Aday Gösterilmeyen Başkan Bakan'ı Yuhalattı!
ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon davasında gerekçeli kararın 7 ay gecikmesine rağmen yazılmadığını hatırlatarak, 'Haklarında hüküm tesis edilenler bakımından gerekçenin hala yazılamamış olması bir hak ihlalidir. Gerekçeyi yazmaları gerekip de bugüne kadar yazmayanlar da hukukun çizdiği sınırları aşmışlardır. Yani hakkın iyi niyetli kullanımı olarak nitelendirilemez' dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kastamonu kent girişindeki Kadıdağı mevkiinde Vali Erdoğan Bektaş, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, İl Jandarma Komutanı Albay Tevfik Anzerlioğlu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Yoldan, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ve partililer tarafından karşılandı. Bakan Bozdağ, buradan Vali Bektaş’ın makam aracına binerek Devrekani İlçesi’ne gitti.
İlçe girişinde partililer tarafından karşılanan Bakan Bozdağ, Kaymakam Serdar Kaya’yı makamında ziyaret etti.
UZUN TUTUKLULUK ELEŞTİRİLERİ KARŞILANDI
Bakan Bozdağ, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bakan Bozdağ, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tahliyesi ve Ergenekon davasında beklenen diğer tahliyelerle ilgili soru üzerine, 10 yıl olan tutuklama üst sınırının 5 yıla çekildiğini, böylece uzun tutukluluk süresi konusundaki eleştirilerin karşılandığını söyledi. Ayrıca uzun tutukluluğun Türkiye’de artık olmaması gerektiğine dair bir yasal irade ortaya konulduğunu vurgulayan Bozdağ, 'Umarız ki bundan sonra yargılama süreçlerinde tutuksuz yargılamalar yapılır. Zorunlu hallerde elbette tutuklama tedbiri uygulanabilir. Ama bu zorunlu hallerin de toplumun ve herkesin arzu ettiği gibi belli alanlarla ve belli şartlarla yasal çerçevede sınırlı olmasını temenni ederiz. Bu açıdan Genelkurmay Başkanı’nın yargılandığı bir davada tutuklu yargılama baştan yanlıştı. Biz o zaman da ifade ettik. Tutuksuz yargılanması doğru olandır' dedi.
Mahkum olan kişilerle ilgili AİHM, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlar olduğunu hatırlatan Bakan Bozdağ, 'Bütün bu kararlar 5 yıllık tutukluluk süresinin mahkemenin karar verdiği tarih ile sona erdiğini ifade ediyor. Yani tutuklamanın fiilen uygulanmaya başladığı tarih ile mahkemenin mahkumiyet hükmünü verdiği tarih arasındaki geçen süre, bu 5 yıllık azami sürenin hesabında dikkate alınacak olan kısımdır. Yargıtay’da yani temyiz aşamasında geçecek sürenin bu sürenin kapsamında olmadığını hem AİHM, hem Yargıtay Ceza Genel Kurulu, hem de Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru üzerine söylüyor. Yargının bu konuda kararı böyle. Tabii bundan sonra bu karar değişir mi değişmez mi onun da kararını verecek yine yargıdır' diye konuştu.
’GEREKÇENİN YAZILMAMASI HAK İHLALİDİR’
Bakan Bozdağ, tahliyelerle birlikte Ergenekon davasının çöktüğü yönündeki toplumda algı oluştuğunun hatırlatılması üzerine, yargılama süreci devam eden bir konuda davanın esasına dair görüş belirtmesinin doğru olmayacağını söyledi. Bakan Bozdağ, şöyle dedi:
'Ancak kararı veren mahkemenin 7 ay geçmesine rağmen gerekçeli kararı yazmamış olması kabul edilebilir bir durum değildir. Çünkü bizim mevzuatımız karar esnasında gerekçeli kararın da dosyaya konulmasını, karar anında konulamıyorsa en geç 15 gün içinde konulmasını emrediyor. Ergenekon diye bilinen davanın kararı verileli 7 ayı geçti. 7 ayı geçmesine rağmen gerekçeli kararın yazılmamış olması, hakkında mahkumiyet hükmü verilenler bakımından hak ihlalidir. Onların hak arama yolları böylelikle geciktirilmiştir. Kararın geç yazılması hem temyize gitmeyi hem bireysel başvuruyu hem de AİHM’e gitmeyi geciktiren bir durumdur. Ayrıca Yargıtay beraat verdiğinde o kişi gerekçeli kararın geç yazıldığı süreyi haksız yatmış olacak. Bunların hiçbirisi hukuken kabul edilebilir değildir. Haklarında hüküm tesis edilenler bakımından gerekçenin hala yazılamamış olması bir hak ihlalidir. Gerekçeyi yazmaları gerekip de bugüne kadar yazmayanlar da hukukun çizdiği sınırları aşmışlardır. Yani hakkın iyi niyetli kullanımı olarak nitelendirilemez.'
’ÇOK ÜZÜLDÜM’
TİB’in, 2012 ve 2013 yıllarında 1 milyonun üzerinde kişinin dinlendiğini açıklaması ile ilgili de Bakan Bozdağ, şöyle dedi:
'Ben bu açıklamaları dinleyince çok üzüldüm. Yasal da olsa Türkiye’de yüzbinlerce insanın dinleniyor olması hukuk devleti bakımından kabul edilemez bir durumdur. Bu konuda ortaya çıkan fotoğraf hepimizi rahatsız eden bir fotoğraftır. Bugün insanlar yan yana oturduklarında bile telefonlarını yanında bulundurmaktan çekinir hale geldi. Telefonda doğru dürüst konuşmaz hale geldi. Bu hukuki güvenlik bakımından, özel hayatın gizliliği, haberleşme hürriyeti, kişi hürriyeti güvenliği bakamından son derece önemli sorunlar ortaya çıkarmıştır. Dileriz ki bundan sonra Türkiye’de böylesi kötü manzaralar olmasın.'
DİNLEMELER HUKUKA UYGUN DEĞİL
Adli dinlemelerin hukukta başvurulması gereken son çare olduğunu hatırlatan Bakan Bozdağ, 'Şimdi baktığınızda son çare değil neredeyse dosya açılır açılmaz dinleme taleplerinin yapıldığını, dinleme kararlarının verildiğini görüyoruz. Bu hukukun himaye ettiği bir durum değildir. Talep eden savcı, karar veren hakim de olsa, talep eden, karar veren bakımından hukuka uygunluk var ama işin özü bakımından bana göre hukuka uygun değil. Onun içi dinlemeler konusunda adım attık. Onun için dinlemelerin Ağır Ceza Mahkemelerince oybirliğiyle karara bağlanmasının yolunu açtık. Dinlemelere sınır getirdik. Örgüt faaliyeti kapsamında olsa dahi 6 aydan fazla kimsenin dinlenemeyeceğini yasaya yazdık. Umarız ki bu düzenlemeler bundan sonraki süreçte dinlemelerin soruşturmada daha kolay neticeye ulaşmak için kullanılan bir yol değil, hukuki güvenlik bakamından yasaların öngördüğü bir yol olduğu herkes tarafından anlaşılır ve de öyle uygulanır' dedi.
Dinlemeler konusunda muhalefetin samimi davranmadığını ifade eden Bakan Bozdağ, 'Dinlemeler böyle ortaya dökülürken ne ana muhalefet partisi ne diğerleri hukuku kullanarak, hukukun çiğnendiği bu yapılar karşısında bir cümle kurma zahmetinde dahi bulunmamışlardır. Umarım onlar da bu konuda hukuktan yana ahlaktan yana tavır takınırlar' diye konuştu.
YENİDEN ADAY GÖSTERİLMEYEN BAŞKAN, BAKAN’A YUH ÇEKTİRDİ
Bakan Bozdağ’ın Kaymakamlık ziyareti sırasında, AK Parti’den aday gösterilmeyince istifa ederek bağımsız seçime giren Devrekani Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu’nu destekleyen kalabalık bir grup ilçe merkezinde toplandı. AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü’ye tepki gösterip ’Hakkının değil halkın dediği olacak’ yazılı döviz taşıyan kalabalık, Bakan Bozdağ önlerinden geçerken sloganlarla tepki gösterdi. Belediye Başkanı Aliustaoğlu ise Bakan Bozdağ’ın yanına yaklaşık 'Hoşgeldiniz' diyerek elini sıktı. Bakan Bozdağ’ın, 'Bu yaptığın terbiyesizlik' demesi üzerine Başkan Aliustoğlu da kalabalığa, 'Yuhalayın arkadaşlar' diye bağırdı. Bunun üzerine kalabalık Bakan Bozdağ’ı yuhaladı. Bakan Bozdağ’ın arkasından sloganlarla yürümek isteyen gruba polis engel oldu. Polis ve kalabalık arasında arbede yaşandı.
’MEYVESİ OLAN AĞAÇ TAŞLANIR’
AK Parti seçim bürosu açılışında konuşan Bakan Bozdağ, Türkiye’nin geleceğini Türk milletinin belirleyeceğini söyledi. Seçim meydanlarında herkesin konuştuğunu belirten Bakan Bozdağ, şöyle dedi:
'Siz sayın Bahçeli’nin, sayın Kılıçdaroğlu’nun, diğerlerinin, ’Oy verirseniz projelerimiz şudur, yapacaklarımız bunlardır, bunları yapmak için sizden yetki istiyoruz’ dediğini duydunuz mu? Yok böyle bir şey. Yatıyorlar kalkıyorlar, yalan, iftira. Başka heybelerinde bir şey yok. Eğer sizin heybenizde proje varsa, program varsa, plan, hizmet varsa onu millete sunarsınız. Yetkiyi ona göre itersiniz. Yapmıyorlar. Neden? Çünkü alışmışlar eski Türkiye’nin siyasetine. Yalanla, dolanla, hileyle, allem edip kallem edip milletin oyunu alıp yan gelip yatmaya alışan bir siyasetin temsilcileri bunlar. Herkes Tayyip Erdoğan’a vuruyor, herkes AK Parti’ye vuruyor. Sanki tek parti, tek rakip AK Parti. Ama biz bundan rahatsız değiliz. Meyvesi olan ağaç taşlanır. Bizim hamdolsun ağacımızda meyve var. Onun için taş atıyorlar. Partiler arasında yarış yok. AK Parti ile diğer partiler arasında yarış var.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!