Adil Öksüz İki Gün Gözaltında Tutulmuş…
15 Temmuz darbe girişiminin kritik isimlerinden olan Adil Öksüz, 16 Temmuz sabahı Akıncı Üssü'nde gözaltına alınmasının ardından zannedildiği gibi aynı gün serbest bırakılmamış. Kayıtlara göre iki gün gözaltında tutulduğu ortaya çıkan Öksüz 'imam' olduğu bilgisiyle hareket edilmediği için elini kolunu sallayarak ortadan kaybolmuş.
Kendisini sorgulayan savcının 'anlattıklarını inandırıcı bulmayarak' tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etmesine rağmen hâkim tarafından serbest bırakılan Öksüz, hâlâ firari...
FETÖ'nün 'hava kuvvetleri imamı' olduğu söylenen Adil Öksüz, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin en kritik isimlerinden birisi ve hâlâ firari...
Adil Öksüz'ün 15 Temmuz'da gece boyu Akıncı Üssü'nde olduğu, ertesi sabah yakalanması ile ortaya çıkmıştı.
Al Jazeera Türk'ten Selahattin Günday'ın haberine göre İzmir’de darbeye katılıp yakalandıktan sonra itirafçı olan bir generalin 'Bizi Ankara’ya götürdüler. Bir villada Adil Öksüz darbe yapılacağını söyledi. Planı anlattı' dediği Adil Öksüz, darbeyi soruşturan polis ve askerler tarafından iki gün boyunca gözaltında tutulmuş. Yani Adil Öksüz, sanılanın aksine gözaltına alındıktan hemen sonra serbest kalmadı.
11 Temmuz'da ABD'ye gitti, 13 Temmuz'da Türkiye'ye döndükten iki gün sonra darbe girişimi yaşandı
Öksüz’ün 2002 yılından bu yana 109 kez yurt dışı seyahati yaptığı tespit edildi. Hatta darbe planı ile ilgili askerlerle toplantı yaptıktan sonra 11 Temmuz’da tekrar ABD’ye gitti. Öksüz 13 Temmuz’da tekrar Türkiye’ye döndü ve iki gün sonra darbe girişimi yaşandı.
İki gün boyunca ne emniyetten, ne istihbarattan, ne de TSK’dan bir bilgi iletilmişti...
18 Temmuz’da sabaha karşı savcılığa sevk edilen Öksüz sorgusunun sonra tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.
Savcılığa sevk edilen Öksüz’ün dosyasında ‘Gülen yapılanmasına mensup olduğu veya hava kuvvetleri imamı’ olduğu yönünde bir bilgi yoktu.
İki gün boyunca emniyet, istihbarat ve TSK'dan herhangi bir bilgi iletilmemişti.
Peki kaçmasının ardından önemi anlaşılan Adil Öksüz ile güvenlik ve istihbarat birimlerinde bir bilgi var mıydı?
Haberin kaynağı Selahattin Günday, soruşturma savcısı Cihan Ergün ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki kaynaklarından edindiği bilgilere göre Öksüz ile ilgili savcılık arşivlerinde bilgi olmadığını aktardı.
Sorgulayan savcı açıklamıştı: Öksüz sorgusunda arsa bakmak için geldiğini söylemiş
Öksüz'ü sorgulayan ve ‘anlattıklarını inandırıcı bulmayarak’ tutuklanmasını isteyen Ankara Batı Adliyesi Savcısı Cihan Ergün, Öksüz’ün serbest kalmasının ardından bazı basın yayın organlarına açıklamalar yaptı.
Öksüz’ün sorgusunda arsa bakmak için geldiğini söylediğini ifade eden savcı Ergün tutuklama talebinin gerekçesini şöyle açıklamıştı:
'Arsa almaya geliyorsanız pazarlık yaptığınız birinin olması lâzım. Birbirinizin telefonu olması lâzım. Arsa alacağınız kişinin telefonu var mı? Yok. Soyadı nedir? O da yok. Arsa nerede? O da yok. Kim buluşturacaktı? Bilmiyorum. Evini biliyor musun? Hayır. Bu gibi cevaplar. Vaziyet o ki; doğru bir şey söylemiyorsunuz ama bulunmamanız gereken bir saatte orada bulunuyorsunuz. Darbe girişiminin hemen sabahı (16 Temmuz Cumartesi) saat 09.00’da taksi ile geldiğini söylüyor. 09.00’da taksi ile gelirseniz orada o zaman bombalar patlıyor. Uçaklar havalanıyor. Başka yerden gelen uçaklar pisti bombalıyor. Siz gayet rahat orada dolaşıyorsunuz ve 1 saat sonra yakalanıyorsunuz.”
Savcının bu değerlendirmelerine rağmen Öksüz çıkartıldığı mahkemede hâkim tarafından serbest bırakıldı.
Tutuklama kararı vermeyen hâkimler görevden uzaklaştırıldı
Tutuklama talebiyle sevk edilen Öksüz, hâkim Köksal Çelik tarafından ‘sabit ikametgâh sahibi olması ve delileri karartma imkanı olmaması’ gerekçeleriyle serbest bırakıldı. Savcılık bu karara itiraz etti.
İtirazı değerlendiren hâkim Çetin Sönmez de tutuklama talebini reddetti. İki hâkim hakkında HSYK tarafından soruşturma başlatıldı. Hâkimler geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.
FETÖ'nün yapılanmasının bir dönem 'emniyet imamı' olan Kemalettin Özdemir Öksüz ile ilgili geçtiğimiz yıllarda bilgi verdi mi?
Savcılık arşivlerinde kendisi ile ilgili bilgi yok. Ancak MİT ve Emniyet'te bilgi olup olmadığı konusunda ise henüz bir açıklama yok.
FETÖ'nün yapılanmasının bir dönem emniyet imamı olan Kemalettin Özdemir’in anlatımlarına göre olması lazım.
Kemalettin Özdemir, 18 Ağustos’ta CNN Türk’te katıldığı bir programda “Adil Öksüz ile aynı yerdeydik (Sakarya üniversitesi) o yüzden onu tanımamam söz konusu değil. Çok iyi tanıyorum. Hava imamı olduğuyla alâkalı olarak hem Terörle Mücadeleye, hem Milli İstihbarata hem savcılığa bu konuda beyan verdim. 2012 yılında verdim bu beyanımı ben, 2013 yılında verdim” demişti.
Al Jazeera’nin ulaştığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki kaynaklar, ‘Özdemir’in “Adil Öksüz ismini verdim” yönündeki beyanlarını doğrulamadı. Aynı kaynaklar, Kemalettin Özdemir’in Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2015 Nisan’da 28 sayfalık bir ifade verdiğini ancak bu ifadede Adil Öksüz’den bahsetmediğini belirtti.
Abdülkadir Selvi de köşesine taşıdı: 'Burnuma kötü kokular geliyor'
Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi de konuyu bugünkü (31.08.2016) köşesine taşıdı.
Öksüz'ün darbe planının tamamını bilen kişi olduğunu söyleyen ve 15 Temmuz'dan hemen önce Gülen'den son talimatları alarak Türkiye'ye döndüğünü söyleyen Selvi, 'SAT komandoları bile yakalandı ama Adil Öksüz’ün yakalanamaması size tuhaf gelmiyor mu?' dedi ve ekledi:
'Burnuma kötü kokular geliyor. Adil Öksüz yakalanamıyor mu, yoksa korunuyor mu? Sahi Adil Öksüz’ü doğru yerde mi arıyoruz?'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
adil öksüz ün yakalanması en ağır darbelerden biriydi konuşturamadık yasal boşluktan adam duman oldu yazık
tövbeler olsun ya ressmen sinir oluyorum. yıllarca herkes her şeyi gördü - göz yumdu - işlerine geldi, şimdi bu insanların yakalanması kıymetli oldu. zaten s... Devamını Gör