onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ağrı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Ağrı'da Ne Yenir?

Ağrı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Ağrı'da Ne Yenir?

Elif Ateş
03.11.2021 - 09:00

Ağrı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Kuzeyinde Kars ve Iğdır, batısında Erzurum ve Muş, güneyinde Bitlis ve Van, doğusunda ise İran bulunur. Şehir adını, Türkiye'nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı'nda almıştır. Bundan dolayı şehrin topraklarının çoğu dağlık araziden oluşmaktadır. Ağrı, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en soğuk ve kuru iklime sahip şehirlerinden biridir. Ağrı'nın ilçeleri ise Eleşkirt, Doğubayazıt, Hamur, Diyadin, Patnos, Taşlıçay ve Tutak'tır. Bu şehirlerde tarihi değer taşıyan pek çok yapı da bulunmaktadır. Peki, Ağrı'da gezilecek yerler nerelerdir? Ağrı'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ağrı şehri, tarihte Ararat, Karakilise ve Karaköse adlarıyla anılmıştır. Orta Asya'dan gelen bazı kavimler için Ağrı, Anadolu'ya geçiş noktası olmuştur. Ağrı ve çevresine ilk olarak Hititler yerleşmiştir. 1340 yılında bölgeye hakimiyet kuran Hurriler, krallığın merkezi Urfa'dan uzak olunca Ağrı şehrini elinde tutamamıştır. Burada en köklü uygarlığı Urartu Devleti oluşturmuştur. Özellikle Ağrı Dağı'nda eteklerindeki Karakoyunlu  ve Taşburun köylerinde bulunan yazıtlar da, Urartuların burada egemenlik kurduğunun kanıtıdır. M.Ö 712 yılında Kimmerler bölgede geçici hakimiyet kurmuşlardır. Daha sonra Ağrı şehrine Persler, Abbasiler ve Bizanslılar yerleşmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı ile bölgeye Türk akınları gerçekleşmiştir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Ağrı'nın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Ağrı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Ağrı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Ağrı Dağı: Volkanik oluşumlardan biri olan Ağrı Dağı'nın küçük bir kısmı Iğdır'da, büyük bir kısmı da Ağrı'da bulunur. Türkiye'nin en büyük dağı olarak nitelendirilir. Hem tırmanış hem de kayak yapılabilmektedir.

  • Nuh'un Gemisi: Ağrı Dağı'nın güneyinde iki köy arasında bulunan yerde gemi silueti bulunmaktadır. Nuh'un gemisinin nerde olduğu ile ilgili pek çok bilgi bulunsa da en yaygın görüş bu bölgede bulunduğudur.

  • Doğubayazıt  Eski Cami: Şafii Cami olarak da bilinen bu yapı, 1514 yılında inşa edilmiştir. Tek minerali ve merkezi kubbeli bir camidir. Yapımında ise kesme taş kullanılmıştır.

  • Hamur Kümbeti: Diğer adı İbrahim Paşa Kümbeti olarak da bilinir. Şehrin simgeleşmiş yapıların biridir. Bir giriş odası ve mezar odasından oluşur. Yapılan araştırmalara göre mezarların 1912 yılında inşa edildiği tahmin edilmektedir.

  • Diyadin Kaplıcaları: Bu kaplıca suyunun sülfatlı, klorürlü ve bikarbonatlı olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca romatizma, cilt hastalıkları, kireçlenme gibi birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

  • Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi: Kış turizminin gözde merkezlerinden biridir. Kayak merkezinde yürüyüş parkurlarından oyun parklarına kadar pek çok alan bulunmaktadır. Ayrıca burada konaklamak isteyenler için oteller ve tesisler mevcuttur.

Ağrı'da Ne Yenir?

Ağrı'da Ne Yenir?
  • Abdigör Köftesi: Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde oldukça sık tüketilen bir yemektir. Bu köfteyi diğerlerinden ayıran özelliği ise kıyma ile değil, tokmak ile dövülen et ile yapılır.

  • Haşıl: Şehrin yöresel lezzetlerinden biri olan haşıl yemeği, oldukça kolay yapılır. Buğday, tereyağı ve sarımsak ile de oldukça doyurucu bir yemektir.

  • Hengel: Kıymasız mantı olarak da bilinen Hengel, bölgenin en sevilen hamur işlerinden biridir. Yapımı ise mantıya göre oldukça kolaydır. Küçük kareler şeklinde kesilen hamur, suda haşlanır ve üzerine özel bir sos dökülür.

  • Murtuğa: Doğu Anadolu Bölgesi'nde oldukça sık yapılan bir yemektir. Ancak Ağrı'da yapılan murtuğa yumurtasız olarak pişirilir. Görünüş itibariyle un helvasına çok benzer.

  • Çiriş Ketesi: Ağrı ketesi olarak da bilinen çiriş ketesi, bir çeşit börektir. Hamurun içine yöreye ait çiriş otu koyulur. Sac üzerinde pişirildikten sonra servis edilir.

  • Sac Kavurma: Ağrı mutfağının sevilen et yemeklerinden biridir. Selekeli olarak da bilinen bu yemek, sebze kullanılmadan yapılır. Bu yemekte taze kuzu ve oğlan etleri kullanılır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın