Akıllara Takılan Bir Sorunun Cevabını Arıyoruz: Çocuklar Neden Sümüklerini Yer?
Daha önce hiç çocukların neden sümüklerini yediklerini merak ettiniz mi? Sadece meraktan mı sümüklerini yiyorlar yoksa bu sorunun altında bilimsel bir neden yatıyor mu gelin birlikte öğrenelim. Hadi buyurun 👇
Beş veya daha fazla çocuktan oluşan bir grubu gözlemlediğinizde en az birinin burnunu karıştırdığını görebilirsiniz.
İğrenç olmasının yanı sıra, uzmanlar da burnunuzu karıştırmanızı önermezler.
Sümük yemeye ya da daha bilimsel bir adla mukofajiye gelince, sağlık açısından farklı görüşler var.
2013'te Kanada'daki Saskatchewan Üniversitesi'nde biyokimya doçenti olan Scott Napper, sümük yemenin bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin bir yolu olduğuna ve sümüklerin lezzetli olmasına dair bir teori öne sürdüğünde dünya çapında çok konuşuldu.
Scott Napper, çocukların burunlarını silmek yerine sümüklerini yutmasının, maruz kalma yoluyla bağışıklıklarını artırdıklarını öne sürdü.
Bununla birlikte, diğer bilim insanlarının da belirttiği gibi, burnumuzda üretilen mukusun çoğu zaten yutulur. Bu yüzden Scott Napper'ın teorisinin aksine, birçok bilim insanı sümük yemenin bağışıklığı arttırması gibi bir ekstra yarar sağlamasının pek olası olmadığını savunuyor. Çünkü burnunuzu karıştırıp sümük yemeseniz bile burundaki mukus tabakası zaten yutulur.
Çocukların sümükleri neden yedikleri sorusuna verilecek daha isabetli bir cevap, sırf tadını sevdikleri içindir.
Lezzet, Napper'ın teorisinin anahtarıdır ve psikiyatrist Sidney Tarachow'un coprophagia'nın (kaka yeme) türevlerine 1966'da sıkça atıfta bulunulan bir incelemesi şöyle diyor:
'Hastalar bu aktivitelerden zevk alıyor. Sümüklerin oldukça lezzetli, daha doğrusu tuzlu olduğu bildiriliyor.”
Yorum Yazın