Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Aklınızın Bir Köşesinde Mutlaka Bulunsun! Hayati Durumlardan Tek Bir Çizik Almadan Kurtulmanın 7 Yolu

etiket Aklınızın Bir Köşesinde Mutlaka Bulunsun! Hayati Durumlardan Tek Bir Çizik Almadan Kurtulmanın 7 Yolu

Rinascita
07.12.2019 - 08:30

Hayat kendinizi hiç beklemediğiniz bir anda tehlikeli durumlarla karşı karşıya bulabileceğiniz bir yer sonuçta.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Sokakta saldırıya uğrarsanız:

1. Sokakta saldırıya uğrarsanız:
  • Bir saldırıya uğrama ihtimalinizin yüksek olabileceğini düşündüğünüz bir yerde yürüyorsanız, müzik dinlemediğinizden ve telefonunuzla meşgul olmadığınızdan emin olun.

  • Eğer saldırıya uğradıysanız ve saldırganın elinde bıçak veya benzeri bir silah varsa, tabanları yağlayın ve elinizden geldiği kadar yüksek sesle yardım isteyin.

  • Eğer kaçmanız olası değilse saldırganın gözleri, boynu ve böbrekleri gibi hassas olarak düşünülebilecek yerlerine zarar vermeyi deneyin. Isırmak, çizmek ve hatta saldırganın saçını çekmek bile savunma olarak uygulanabilir. Saldırganın ayak bileği, dizi veya burnuna yönelik uygulayacağınız bir hamle arkanızdan gelmesini engelleyecektir.

2. Denizde dalgaya yakalandığınızda:

2. Denizde dalgaya yakalandığınızda:
marycarver.com
  • Genel olarak yalnızca cankurtaranın sizi kurtarabileceği bölgelerde yüzün. 

  • Paniğe kapılmamak esastır. Dalgaya karşı yüzmeye çalışmayın, kaçmanın tek yolu akıntıya dik bir şekilde yüzmektir.

  • Kontrolü kaybetmeye başlarsanız, nefes almaya çalışırken su yutarsınız. Nefes almak için suyun onlarca santimetre üzerine çıkmaya çalışmak enerji kaybıdır, kafanızı hafif geriye yatırarak bir kaç santimetre yüzeye çıkmak nefes almanız için yeterli olur.

3. Buzun veya çok soğuk suyun içinde sıkışmak:

3. Buzun veya çok soğuk suyun içinde sıkışmak:
  • Eğer bir uçak veya gemi kazasından sağ çıktıysanız, soğuk suya düşme tehlikesi yaşıyor olabilirsiniz. Vücut ısısının büyük bir kısmı baş kısmından kaybedileceği için kafanızın suyun üzerinde ve kuru kalmasını sağladığınızdan emin olmalısınız.

  • Eğer kıyıya yüzmek imkansız gözüküyorsa, vücuttaki ısı kaybını en aza indirgeyen H.E.L.P(Heat Escape Lessening Postures) pozisyonunu tercih edin bu kol ve bacaklarınızı karın bölgenize çekerek ısıyı hapsettiğiniz pozisyondur.

  • Eğer yanınızda başka insanlar varsa yakınlaşmak ve sarılmak sizi ılık tutabilecek en iyi çözümdür. Kıyıya çıktığınız anda kıyafetlerinizi en hızlı şekilde çıkarmak ve varsa kurularıyla değiştirmek elzemdir.

4. Eğer yanan bir binada mahsur kaldıysanız:

4. Eğer yanan bir binada mahsur kaldıysanız:
  • Çıkış işareti ilk bakacağınız şey olmalıdır.

  • İkinci olarak yangın anında yükselen sıcak hava, zeminde temiz hava kalmasına olanak sağlayabilir. Bu yüzden elinizden geldiğince yere yakın bir şekilde sürünmeye çalışın.

  • Eğer çaresizseniz cama yakın bir bölgeden işaret vermeye çalışmayı veya imkanınız varsa hızlıca itfaiyeyi aramayı unutmayın.

5. Bir kasırga veya güçlü bir fırtınaya maruz kalırsanız:

5. Bir kasırga veya güçlü bir fırtınaya maruz kalırsanız:
  • Eğer böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi söz konusuysa önceden alınacak önlemler sizi kurtarır. Örneğin camlarınızı kapatmak veya yakındaki bir ağacın hassas dallarını budamak gibi...

  • Eğer tahliye olma şansınız yok ve önlem alamadıysanız, camlardan uzak durun. Evin tüm kapılarını kapatın ve odanın köşesinde sığınmayı tercih edin.

  • Fırtınalardan sonra doğal sistemlerde arızalar yaşanabilir. Sel riskleri, su kaynaklarının kirlenmesi gibi... Sel alanlarında elektrik boşalması olabilirken, su kaynakları kirlenebilir, aceleci davranmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Deprem durumunda hayatta kalmak:

6. Deprem durumunda hayatta kalmak:
  • Bir masanın veya sandalyenin altına saklanabilirsiniz. Ancak büyük bir depremde nesneler hareket edeceğinden sabit bir şey bulmanız önemlidir.

  • Üzerinize düşebilecek mobilyalardan ve pencerelerden uzak durmaya çalışın.

  • Asansör kullanmayı düşünmeyin.

  • Dışarıdaysanız elektrik hatları, yüksek binalar ve ağaçlardan uzak durun. Deprem sırasında arabanızda iseniz geniş ve boş bir alan bulmaya özen gösterin.

7. Ormanda kaybolduğunuzda:

7. Ormanda kaybolduğunuzda:
  • S.T.O.P (Stay calm-Think-Observe-Plan) metodunu kullanın. Yani panik yapmayın ve sakin kalın, anksiyete burada düşmanınızdır. Mantıklı düşünün, örneğin kuzeyi bulmaya çalışın yada aklınızda kalmış olabilecek bir işareti. Gözlemleyin. Su ne kadar uzakta olabilir, kuşlar hangi tarafa uçuyor, eğim ne tarafa, bir ayak izi var mı? Son olarak bir plan yapın.

  • Eğer yüksek bir yere çıkmanız mümkünse, düşünmeden bunu yapın. Araziyi incelemeniz size en az bir işaretçi sunacaktır.

  • Eğer gece vakti kaybolduysanız sabahı beklemeniz en iyisidir. Hayvanları çekeceğinden su kaynaklarından uzak durmalı ve kendinize bir sığınak inşa etmelisiniz.

  • Sizin zor durumlarda faydalı olabileceğini düşündüğünüz ipuçlarınız var mı? Bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmayın..

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
590
117
48
30
23
15
6
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Simurgg

#6 şiddetli bir depremde masa altina girerseniz ezilerek ölürsünüz.. Keşke tavsiye vermeden önce biraz araştırma yapsaydınız.

moondark

#3 ucak veya gemi kazasindan kurtulmak, yakinsa kiyiya yuzmek ve kuru giysiler 😆 cok uzak ihtimaller

Tüvana Tuğsavul

Reina saldırısından kurtulan biri olarak en mantıklısı sakin kalıp dışarıdaki kişilerle iletişimde kalmanız. Sakın panik yapmayın, net ölür ya da yaralanırsı... Devamını Gör

SaFa Cakır

gerçekten mi ? yani ordamıydın ?