onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Aklınızın Bir Köşesinde Olması Gereken Bilgi: Lastik Üzerindeki Harflerin Anlamı Nedir?

Aklınızın Bir Köşesinde Olması Gereken Bilgi: Lastik Üzerindeki Harflerin Anlamı Nedir?

'Lastik üzerindeki harflerin anlamı nedir?' sorusunu sık bir şekilde alıyoruz. Lastik kodlarını anlamak, aracınız için en iyi lastik setini aldığınızdan emin olmak için harika bir yol olabilir. Lastiklerinizin üzerindeki harfler, lastiğin türü, boyutu, yük endeksi ve hız derecesi gibi önemli bilgileri ifade eder.

Bu makalede, bu harflerin her birinin ne anlama geldiği ve yeni lastik satın alma konusunda bilinçli bir karar vermenize nasıl yardımcı olabilecekleri açıklanacaktır. İşte sizlere lastik üzerindeki harflerin anlamını anlatan detaylı bilgi içeriğimiz!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Lastik Üzerindeki Harflerin Anlamı Nedir?

Lastik Üzerindeki Harflerin Anlamı Nedir?

Lastik üzerinde farklı anlamlarda karşınıza çıkan birden fazla harf olabilir. Bu harflerin her birisinin farklı bir anlamı olduğu gibi farklı özellikleri niteler. Lastikler üzerindeki farklı farklı harflerin ne anlama geldiğini anlamak istiyorsanız bu içeriğimiz sizlere detaylı bir şekilde yardımcı olacaktır.

  • İlk harf lastik tipini veya servis tanım kodunu ifade eder. Yaygın tipler binek araç lastikleri için “P”; “LT” (Hafif Kamyon); “T” (Geçici Yedek); “C” (Ticari Hafif Kamyon); ve “ST” (Özel Treyler lastikler).

  • İkinci harf, lastiğin yanaktan yanağa ölçülen genişliğini milimetre cinsinden gösterir. Örneğin, P215/60R15 215 milimetre genişliğinde bir lastiği gösterir.

  • Üçüncü ve dördüncü sayılar lastiğinizin en-boy oranını veya yanak yüksekliği/genişliği oranını ifade eder. Bu sayı yüzde olarak ifade edilir. Bu örnekte 60, lastiğin yanak yüksekliğinin genişliğinin %60’ına eşit olduğu anlamına gelir (bu durumda 215 mm).

  • Beşinci harf kodu, lastiğinizin radyal veya bias ply yapı türünü ifade eder. Radyal lastiklerde neredeyse her zaman “R” harfi bulunurken, bias ply lastiklerde “B” harfi bulunur.

  • Son iki sayı, tekerleğin inç cinsinden çapıdır. Örneğin, 15, lastiğin 15 inçlik bir tekerleğe uyacak şekilde tasarlandığı anlamına gelir.

Bu bilgilerle, aracınız için yeni lastiklere karar verirken bilinçli bir karar verebilirsiniz. Herhangi bir değişiklik yapmadan veya satın almadan önce her zaman bir profesyonele danışmayı unutmayın. Lastik kodlarını anlamak uzun vadede size zaman ve para kazandırabilir.

Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar?

Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar?

Yeni lastik satın almak söz konusu olduğunda, en önemli faktör lastiğinizin nerede ve ne zaman üretildiğini anlamaktır. Bu bilgi lastiğin yanağında bulunur ve “DOT” harflerinden önce gelen dört basamaklı bir sayı ile gösterilir.

İlk iki rakam üretim haftasını temsil ederken, ikinci iki rakam yılı belirtir. Örneğin, bir lastiğin üzerinde DOT 3519 görüyorsanız, bu lastiğin 2019’un 35. haftasında üretildiği anlamına gelir. Lastikler eskidikçe daha az güvenli hale geldiğinden, üzerlerinde ne kadar diş ömrü kaldığına bakılmaksızın bu tarihi bilmek çok önemlidir. Kauçuk zamanla bozulduğu için lastikleri üretim tarihlerinden en az 6 yıl sonra değiştirmek en iyisidir. Bu da güvenlik performansının düşmesine neden olur. Üretim tarihini bilmek, lastiklerinizin güvenli ve yola hazır olmasını sağlamanın anahtarıdır. Bunun gibi konularda daha fazla bilgi için yapayzekalar.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın