‘AKP'nin Dokunulmazlıklarla İlgili Teklifinin Çarşambaya Kadar Netleşmesi Bekleniyor’
AKP'nin dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda muhalefet partilerine ilettiği anayasa değişikliği teklifiyle ilgili takvimini Çarşamba gününe kadar netleştirmesi bekleniyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz hafta başında yaptığı açıklamada, Meclis'te bekleyen 500'ün üzerindeki dosyayla ilgili dokunulmazlıkların anayasaya geçici bir madde eklenerek kaldırılması çağrısı yapmış ve siyasi partilerden yanıt vermelerini istemişti.
Haber ajansı Reuters'a konuşan bir yetkili, 'Yarın akşam saatlerinde AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında konunun gündeme gelmesini bekliyoruz. Muhtemeldir ki, Davutoğlu Çarşamba günü AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda bu konuda partinin Meclis'teki anayasa girişiminin takvimini de ortaya koyacaktır' dedi.
Geçtiğimiz hafta Cuma Günü AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı da, Parlamento'da bulunan diğer üç partinin yetkililerine bu konudaki önerilerini götürmüştü.
'Davutoğlu dokunulmazlık sürecinin hep içerisinde'
Reuters'a konuşan yetkili, 'Davutoğlu dokunulmazlık sürecinin hep içerisinde. Cuma günü AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı Meclis'te muhalefet partileriyle görüşmeleri yaptıktan sonra, o an Brüksel'de bulunan Davutoğlu'na aldığı cevapları iletmişti. Dolayısıyla planın hazır olduğunu ancak bu arada muhalefete süre tanındığını düşünüyorum' diye konuştu.
Bostancı diğer parti yetkilileriyle yaptığı görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada, 'Muhalefetin 'yetmez ama evet' diyeceği bir teklif sunduk' diyerek Meclis'te bekleyen 500'ün üzerindeki fezlekenin bir anayasa değişikliği ile mahkemelere gitmesinin yolunun açılması gerektiğini belirtmişti.
AKP'nin anayasa değişiklik teklifinin kabul edilmesi durumunda, milletvekillerinin sadece Meclis'e intikal eden dosyasıyla ilgili dokunulmazlığı kalkmış olurken, geleceğe dönük diğer olası suçlar için dokunulmazlıkların kalkması söz konusu olmayacak.
Muhalefetin desteği şart
Meclis'te 317 sandalyesi bulunan AKP'nin, oy kullanma imkanı bulunmayan Meclis Başkanı çıkarıldığında anayasa değişikliklerini referanduma götürebilmek için dahi 14 sandalye eksiği bulunuyor.
Dolayısıyla muhalefet partilerinden destek almadan AKP'nin bu anayasa değişikliğini Meclis'ten geçirmesi mümkün görünmüyor.
Davutoğlu, muhalefetin tekliflerine destek vermemesi durumunda, kendilerinin yine de dokunulmazlıklar konusunda tek maddelik anayasa değişiklik tekliflerini Meclis'e sunacaklarını açıklamıştı.
HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer'in, Şubat ayında Ankara'da meydana gelen bombalı saldırının sorumlusu için kurulan taziye çadırına gitmesi çeşitli soruşturmalardan dolayı milletvekilleri için düzenlenen ve TBMM'de bekleyen fezlekeleri bir kez daha gündeme getirmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da, 'Meclisimize gönderilen bu fezlekeler Meclis'te karşılığını bulmalıdır' diyerek, HDP'li bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda Parlamento'ya çağrıda bulunmuştu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın