Ali İsmail Korkmaz Davasında Tutuklama Yok!
Ali İsmail Korkmaz Davasında Ara Karar
Kayseri'de görülen Ali İsmail Korkmaz davasında savcı, tutuksuz yargılanan polis Yalçın Akbulut hakkında tutuklama talep etti. Mahkeme heyetinin, savcının talebini reddettiği dava 12 Mayıs 2014'e ertelendi.Duruşma 14 saat sürdü.
AVCI TUTUKSUZ YARGILANAN POLİSİN DE TUTUKLANMASINI İSTEDİ
Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifadelerin alınmasının ardından hayet savcıya mütala için söz verdi. Cumuriyet savcısı, duruşmada tutuksuz olarak yarğılanan polis memuru Yalçın Akbulut'un da tutuklanmasını, Eskişehir'deki çok sayıda şahitle ilgili ifadelerin alınmasını istedi. Savcı, bu arada silinip jandarma kriminal biriminde kurtarılan Harman Fırını'nın kamerası görüntülerinde dövülen kişinin Ali İsmail Korkmaz olup olmadığının belirlenmesi için TÜBİTAK'a gönderilen görüntülerle ilgili henüz mahkemeye iletilmeyen raporun gönderilmesini istedi.
DHA
Ali İsmail Korkmaz Davasında Polis Sanık 'Tekme Atmadım, Dürttüm' Dedi
Ali İsmail Korkmaz davasının ilk duruşması gergin sürüyor. Son olarak duruşma salonunda silahlı kişilerin olduğu belirtildi ve gerginlik çıktı
Gezi eylemleri sırasında Eskişehir'de Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşmasında gergin anlar yaşandı. Sanık polis Şaban Gökpınar , 'Ali İsmail diye tabir edilen şahıs' deyince salondakiler tepki gösterdi. Diğer sanık polis ise 'Yere düşmüş vaziyetteydi, hafifçe ayağımla dürterek kalkmasını istedim' dedi.
Eskişehir'de geçen yıl 2 Haziran’da Gezi Parkı eylemleri sırasında saldırıya uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz ’ın ölümüyle ilgili açılan davanın görüldüğü Kayseri’de ilk duruşma öncesi yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kent dışından gelen otobüsler durduruldu, içindekiler tek tek arandı. Duruşmada Ali'nin acılı annesi oğlunun resmini sanıklara göstererek, ''Ben Ali'yi temiz ellerimle büyüttüm. O pis ellerinizde dokunmayın çocuğuma'' diye feryat etti, avukatlar gözyaşlarına boğuldu. Duruşma salonunda sivil giyimli iki kişinin üzerinde silah çıktı, sivil giyimli bir kişinin ise tutuklu polisin yakını olduğu ortaya çıktı.
Mahkeme heyeti, Ankara'da polisin silahından çıkan kurşunla ölen Ethem Sarısülük 'ün abisi Mustafa Sarısülük ile Gezi protestoları sırasında hayatını kaybeden ilk isim Abdullah Cömert 'in abisi Zafer Cömert, Mehmet Ayvalıtaş 'ın abisi Muharrem Ayvalıtaş da şikayetçi olduklarını ve müdahil olma taleplerini reddetti. İddianamede Ali İsmail Korkmaz'aı döven polislerin sonrasında ''iyi stres attık'' dediği yer aldı. Sanıklar, savunmalarında suçlamaları reddetti.
Duruşmada sanık polis Mevlüt Saldoğan , 'Yerdeki şahsı ayağımla hafifçe dürttüm' şeklinde savunma yaptı.
Silah gerginliği
Duruşma salonuna bir kişinin silahlı olarak içeriye girdiği ortaya çıktı. Avukatlar polisin etrafını sardı ve kimlik tespitini istedi. Salonda arbede çıktı ve polis olduğu iddia edilen kişi, polisler tarafından dışarıya çıkarıldı. Bu arada Ali İsmail Korkmaz in ablası salondaki gerginlik nedeniyle bayıldı.
Silahlı polisi, Pınar Sağ fark etti. Salonda iki polis daha fark edildi. Avukatlar etrafını çevirdi. Polislerden biri yan kapıdan kaçmak isteyince avukatlar yakaladı. Bu arada polislerin ' biz vekil korumasıyız' dediği öğrenildi. Fakat hiçbir vekilin koruması olmadığı belirlendi.
Silahla girdiği iddia edilen kişinin uzman çavuş İbrahim Kahraman olduğu ortaya çıktı. Kahraman, tekrar salona getirildi ve kimliği soruldu. Burdur’da görev yaptığını ifade eden Kahraman, sanıklardan Mevlüt Saldoğan’ın teyzesinin oğlu olduğunu ve davayı izlemek için geldiğini, üzerinde silah olmadığını söyledi. Salonda ikinci bir jandarmanın olduğunu iddia eden avukatlar ise itiraz ediyor.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise twitter hesabından yaptığı açıklamada 'Duruşmayı izlemeye gelen avukatlardan birisi salondaki izleyicilerden birinin cebindeki sert cismi (cep telefonu) silah sanmıştır. Duruşma salonunda bazı kişilerin üzerinde silah bulunduğuna ilişkin bilgiler doğru değildir' diye yazdı.
300 avukat adına açıklama
Etrafı demir barikatlarla çevrilen ve arama noktalarından girilen adliye binası önünde, Eskişehir Barosu başta olmak üzere 300 avukat adına bir basın açıklaması yapıldı. Avukat Ali Özgür tarafından okunan bildiride şöyle denildi:
'Eskişehir’de 2 Haziran Gezi parkı protestoları sırasında uradığı saldırı sonucunda ağır yaralanan ve 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite örgencisi Ali İsmail Korkmaz’ın davası, Eskişehir’den kaçırılarak, Kayseri’ye getirildi. Ali İsmail, dosyasının güvenlik nedeniyle Eskişehir’den Kayseri’ye taşıyan Yargıtay 5'inci Hukuk Dairesi, 1993 yılında da Lice’de katledilen Tuggeneral Bahtiyar Aydın dosyasını güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakletmişti. Ali İsmail Korkmaz davasının güvenli bir şehir olduğu yıllardır bu tür davalarda uygulanan nakil kararları ile tescil edilmiş olan Eskişehir’den güvenlik gerekçesiyle kaçırılmış olması ve doysa Kayseri’ye nakledilmişken, 24 tanığın Eskişehir’de yapılacak duruşmada dinlenmesine karar verilmiş olması, naklin aslında hukuki bir sebebe dayanmadığının en açık göstergesidir. Güvensiz denilen Eskişehir’de 6 Ocak tarihinde yapılan ve hiçbir güvenlik sorunu yaşamayan talimat duruşmasına 100’dan fazla avukatla katılan bizler, Kayseri duruşmasına bu kez 300 avukatla katılıyoruz. Yolları kesseniz de Ali İsmail’in ailesi, milletvekilleri, uluslararası heyetler, sendika, parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileriyle Kayseri’deyiz. Siz haksızlığı büyüttükçe, biz bu davanın daha kalabalık takipçisi olacağız. Ali’yi aramızdan aldılar ama adaleti hangi delikte saklanırsa saklansın çıkaracağız.’’
Duruşma öncesi yaşananlar
Kentte her türlü gösteri valilik tarafından yasaklandı. Yaklaşık 2 bin 30 polis memuru, 3 TOMA, bir panzer ve bir polis helikopterinin görev yaptığı duruşma öncesi, şehrin giriş ve çıkışlarına arama noktaları kuruldu. Davada 1’i polis olmak üzere 5’i tutuklu 8 kişi kasten adam öldürmek ve bu suçu kolaylaştırmaktan 10 yıl ile ömür boyu hapis arasında ceza istemiyle yargılanıyor.
Kayseri'ye 9 otobüs
Eyüp Kelebek ve Mükremin Öksüzgil 'in Doğan Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Ali İsmail Korkmaz’ın ölümü ile ilgili 5’i tutuklu 8 sanığın bugün Kayseri’de yapılacak olan ilk duruşması izleyecek olanlar Eskişehir’den 9 otobüsle Kayseri’ye hareket etti. Yaklaşık 300 kişi dün akşam saat 22.00 sıralarında Eskibağlar Mahallesi Espark Alışveriş Merkezi önünde toplandı. Kalabalık sık sık 'Ali İsmail Korkmaz onurumuzdur', 'Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür' şeklinde slogan attı. Eskişehir'in yanı sıra, İstanbul, Ankara, Bursa ve Mersin'den de otobüsler Kayseri'ye hareket etti.
Otobüslerde arama
Sosyal medyada ise Ali İsmail Korkmaz davası için Kayseri'ye gelen otobüslerde güvenlik güçlerinin arama ve kimlik kontrolü yaptığı bildiriliyor.
Sosyal medyada ise Ali İsmail Korkmaz davası için Kayseri'ye gelen otobüslerde güvenlik güçlerinin arama ve kimlik kontrolü yaptığı anlara dair kareler paylaşılıyor.
Ali İsmail'in babası ve annesi de duruşmya geldi
Ali İsmail Korkmaz'ın anne ve babası da duruşma için Adliye'ye geldi. Acılı anne baba duruşma salonuna girmek için uzun süre kapıda bekledi.
'Nasıl kıydınız oğluma'
Oğlunu yitiren acılı anne duruşmanın başlamasını beklerken adliye koridorlarında gözyaşlarıyla oğlunun resimlerini göstererek ''Nasıl kıydınız çocuğuma? Ne yaptı çocuğum size? Kendi çocuklarınıza nasıl bakıyorsunuz'' diye isyan etti.
Aramayı önlemek için
Bir otobüsün üzerine durdurulmasın diye ''İHH ve MİT'e aittir'' diye yazıldığı da görüldü.
Aile alkışlarka duruşma salonunda
Ali İsmail'in ailesi duruşma salonuna alkışlarla girdi. Duruşmada yer yokluğu zaman zaman tartışmalara neden oldu.
CHP'li vekiller de duruşmayı izledi
CHP'li vekiller Hüseyin Aygün , Sezgin Tanrıkulu , Veli Ağbaba , Süheyl Batum , Musa Çam ve Tufan Köse de duruşmayı izlemek için Kayseri'ye gitti.
Aygün, Twitter'dan ''Ali İsmail için Kayseri Adliyesi önündeyiz'' yazarak bu kareyi paylaştı.
İddianame okundu
Duruşmada savcı iddianameyi okumaya başladı. Ali İsmail'in annesi Emel Korkmaz da kucağında oğlunun resmi, kafasını sallayarak ve ağlayarak dinledi. Emel Korkmaz, gözlerini sanıklardan da bir an olsun ayırmadı.
Sanıklar Ali İsmail'in küfrettiğini iddia etti
İddianamede sanıkların ''Ali İsmail bize küfrediyordu'' dediği yer alıyor. Tanıklara göre ise Ali İsmail ''Yapmayın etmeyin'' diye yalvarıyordu. İddianame okunurken Ali İsmail'in babası da ''Nasıl yaptınız bunu oğluma'' diye haykırdı.
Döven polisler 'iyi stres attık' demişler
İddianamade tanıkların anlatımına göre Ali İsmail'i döven polislerin ''İyi stres attık'' dedikleri belirtildi.
Ali İsmail'in yılan hikayesi
Ali İsmail'in ailesi salon çıkışı sanıklara tepki gösterdi. Ali İsmail'in abisi Gürkan Korkmaz sanık polislere, 'Bir suçu varsa gözaltına alsaydınız, neden öldürdünüz kardeşimi?' diye seslenerek şu anısını anlattı:
'Babam bahçedeki yılanı öldürmek istedi, kardeşim karşı çıktı, bırak doğada yaşasın dedi. Ali İsmail bir yılana kıyamazken siz ona nasıl kıydınız?'
Sanıkların hepsi ayrı ayrı savunma yaptı
Saat 14.15'de duruşmanın öğleden sonraki bölümü başladı. Sanıkların hepsi ayrı ayrı avukatları olduğunu ve savunma yapacaklarını belirttiler.
Müdahil olanlar
Korkmaz ailesine davaya müdahil olup olmayacakları soruldu. Anne Emel Korkmaz, 'Tabii ki, Ali İsmail'le birlikte katılacağım' dedi.
Ankara'da polisin silahından çıkan kurşunla ölen Ethem Sarısülük 'ün abisi Mustafa Sarısülük ile Gezi protestoları sırasında hayatını kaybeden ilk isim Abdullah Cömert 'in abisi Zafer Cömert, Mehmet Ayvalıtaş 'ın abisi Muharrem Ayvalıtaş da şikayetçi olduklarını ve müdahil olmak istediklerini söylediler. Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği de müdahillik talebinde bulundu.
Sanıklar, aile dışındaki müdahillik taleplerinin reddini istedi
Sanıklar, aile dışındaki müdahillik talepleri için 'Tanımıyorum, kabul etmiyorum' dediler.
Bu ifadelere aile ve avukatları tepki gösterdi. Gürkan Korkmaz, sanıklara 'Ali İsmail'i tanıyor musun?' diye seslendi.
Kayseri 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Ali İsmail Korkmaz davasının ilk duruşmasında Korkmaz ailesi dışındaki tüm müdahillik taleplerini reddetti.
Mahkeme heyeti, Gezi olaylarında öldürülen Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa’nın, Abdullah Cömert’in ağabeyi Zafer’in, Mehmet Ayvalıtaş’ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş’ın, Ali İsmail Korkmaz’ın amcasının oğlu Dönmez Korkmaz ’ın, Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Hüseyin Aslan , Özgürlükçü Hukukçular Derneği Başkanı Fırat Hepözdemir ’in müdahil olma isteklerini, ”Olaydan sadece direkt zarar görenler müdahil olabilir” diyerek, geri çevirdi.
Ali İsmail Korkmaz’ı savunan avukatların 8 sanığın birbirinden etkilenmemesi için polislerin ayrı, sivillerin ayrı mahkeme heyetinin karşısına çıkarılması isteği kabul edilmedi.
'Ara sokaklara girenleri engelleme görevi verildi'
Sanık polis Şaban Gökpınar ifadesinde 'İzinliydim, sözlü talimatla göreve çağrıldım, ara sokaklara girenleri engelleme görevi verildi bize' dedi.
'Ali İsmail diye tabir edilen şahıs' gerilimi
Gökpınar, ifadesine 'Ali İsmail diye tabir edilen şahıs' diyerek başladı. Emel Korkmaz itiraz etti: 'Tabir edilen şahıs değil, Ali İsmail Korkmaz.'
Anne Emel Korkmaz: Adalet istiyorum
Anne Emel Korkmaz, ses düzeninin daha güçlü hale getirilerek, salondaki herkes tarafından duyulması için duruşmaya verilen arada, 'Buradaki insanlar şahit Ali İsmail'in ne kadar dürüst bir delikanlı olduğuna. Onu vuranlar utansın'' diye gözyaşı döktü.
Anne Korkmaz, adliye bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlunun öldürülmesine karışanların kimsenin yüzüne bakamayacak hale geleceğini söyledi.
'Binlerce, milyonlarca Ali İsmail var' diyen anne Korkmaz, 'Alişim küçücüktü. Ben onun büyüdüğünü, bu hale geldiğini fotoğraflarda gördüm. Saçını uzatırdı, her türlü hayatı seven bir çocuktu. Doğayı, dünyayı, insanları, hayvanları seven bir çocuktu. Benim oğlum çocuklara hayrandı. Çocuğuma bunu yapanlar bir gün çocuklarına bakamayacak hale gelecekler. Tüm dünya görecek bunu. Allah kimseye bu acıyı yaşatmasın' ifadesini kullandı.
'Talimat olursa gereğini yaparım'
Sanık polislerden Hüseyin Engin ise Ali İsmail’i tanımadığını, kimseye vurmadığını öne sürdü. Sanığın çapraz sorguda müdahil avukatının ''Elinizdeki sopayla göstericilere vuruyor musunuz?'' sorusuna verdiği “Talimat olursa gereğini yaparım” yanıtı tepkilere neden oldu.
Bıyık ve gözlük sorusuna yanıt yok
Müdahil avukatı teşhis sırasında Engin’e neden bıyığını kesip, gözlük taktığını sordu, yanıt alamadı. Engin, Ali İsmail koşarken ilk vuranlardan biri olduğu iddiasını reddetti.
Kovalayan polis o mu?
Sanık polis Yalçın Akbulut çapraz sorgu sırasında şöyle konuştu:
Yerde yatan şahıs küfür ediyordu. Talimatım da olmadı, müdahalem de. Ben geri döndüğümde, yerde yatan şahıs yoktu. Benim gördüğüm şahıs 1.75 boylarındaydı, Ali İsmail ile alakası yok. Koyu renk kapişonu vardı peşinden koştuğum şahsın. Ali İsmail 1.60 boyunda, kot pantolonlu, tişörtlüydü. Görüntüleri defalarca izledim. Sadece şahsı uzaklaştırmak için kovaladım. Kovalarken yalnızdım.
Sanık Saldoğan: Ayağımla yerdeki şahsı hafifçe dürttüm
Duruşmada sanık polis Mevlüt Saldoğan'ın ifadesi Korkmaz ailesinin tepkisine neden oldu. Saldoğan ifadesinde şunları söyledi:
''TEM’de çalıştım, meslek hayatım boyunca ne olursa olsun Ali İsmail gibi bir gencimizi kaybettiğimiz için çok üzgünüm, buradan baş sağlığı diliyorum, ailesine de sabır diliyorum. Ben 31 Mayıs sabahı mesaiye başladım, akşam mesai bitiminde basın açıklaması olacağı şeklinde bilgi geldi, amirimiz olay yerinden ayrılmamamızı söyledi, harekete geçerek AKP binası önüne geldik. Olay günü sabahına kadar 72 saat bilfiil görev yaptım. Olay gecesine gelince, daha gündüz saatleriydi amirlerimizin emirleri sonucu AKP önünde görev aldık, bize önce söylenen Çevik Kuvvet arkasında bir gözaltı yapılacaksa onu yapmamızdı. Çevik TOMA ile görev yaparken bir müdahale olmadı. Yetkili amirlerimiz güvenlik şube, özel donanımlı yüksek sesle görev yapan araçla eylemin kanuna aykırı olduğu şeklinde defaten, yalvarırcasına ikaz etti. Daha sonra grup dağılmadı. Cadde üzerine kurulan barikatın arkasından taş, sopa, demir, sapanla saldırılar oldu. Barikatı açmak için Çevik ile harekete geçtik. Saldırı olunca geri çekildik. Çevik Kuvvet’in önünden kaçanlar bize saldırdı. Daha sonra sıralı amirlerimizden biri, elinde telsizle o bölgedeki grubu oradan gözaltı yapılmadan uzaklaştırmamız istendi. Sokağa giriş nedenimiz oydu. Benim vurduğum şahıs kesinlikle Ali İsmail değildi. Çünkü şahıs benden uzun boyluydu. Şahıs önümden geçti, müdahalede bulunmadım. Yalçın bey koşuyordu, ileride üç dört şahsın önüne geçitiğini gördüm. Şahıslara 'bırakın dokunmayın' dedim, yere düşmüş vaziyetteydi, hafifçe ayağımla dürterek kalkmasını istedim. Şahıs arkamdan küfür etti. 'Küfretme, ayıp, erkek insana küfür etmek yakışmaz' dedim.''
Bu ifadeye tepki gösteren ağabeyi Gürkan Korkmaz yerinden kalkarak, “Erkek misin sen? Elinde kan var, tuttuğun oruç oruç değil, kıldığın namaz namaz değil” diye bağırdı.
T24
Ali İsmail'i Döven Polisler 'İyi Stres Attık' Demişler
Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemlerinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın davası Kayseri'de başladı. 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada Ali İsmail Korkmaz'ın annesi elindeki oğlunun fotoğrafını sanık polisin suratına tutup, 'Oraya değil buraya bak, çocuğum var derken gözlerimin içine bak' dedi.
Davayla ilgili olarak Kayseri'ye çeşitli illerden 40'a yakın otobüs, midibüs, minibüs ve özel araçlarla 5 bine yakın kişi geldi. Eski adliye binasındaki duruşmaya girmek isteyen 300'e yakın avukatla güvenlik görevlileri arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Duruşma öncesi avukatlar yaptıkları ortak açıklamada, 'Ali'yi aramızdan aldılar. Adaleti hangi deliğe girerse girsin oradan çıkaracağız' dedi.
Kayseri'nin Ankara ve Adana girişindeki Pastırmacılar Parkı arama noktasında durdurulan, davayı izlemeye gelenler kimlik ve GBT sorguları yapıldıktan sonra kente alındı. Duruşmayı izlemek için gelen milletvekilleri, avukatlar ve sivil toplum örgütü yöneticileri duruşmaya gireceklerin onaylanmış listesine bakılarak tek tek eski adliye binasına alındı.
Ali'nin annesi feryat etti, avukatlar ağladı
Ali İsmail Korkmaz'ın duruşmasını izleyenlerin salona alınmasının ardından anne Emel Korkmaz, sanıklara dönerek 'O pis ellerinizde dokunmayın çocuğuma, nasıl bakabiliyorsunuz çocuklarınızın yüzüne. Ben Ali'yi temiz ellerimle büyüttüm' diye feryat etti, salondaki avukatlar ağladı. Anne Korkmaz, elindeki oğlunun çerçeveli büyük fotoğrafını sanık polisin suratına tutup, 'Oraya değil buraya bak, çocuğum var derken gözlerimin içine bak' dedi.
İddianame okundu
Duruşmada savcı iddianameyi okudu. Ali İsmail'in annesi Emel Korkmaz da kucağında oğlunun resmi, kafasını sallayarak ve ağlayarak dinledi. İddianamede sanıkların ''Ali İsmail bize küfrediyordu'' dediği yer alıyor. Tanıklara göre ise Ali İsmail ''Yapmayın etmeyin'' diye yalvarıyordu. İddianame okunurken Ali İsmail'in babası da ''Nasıl yaptınız bunu oğluma'' diye haykırdı.
Döven polisler 'iyi stres attık' demişler
Tanıkların anlatımına göre Ali İsmail'i döven polisler ''İyi stres attık'' demişler.
'Mahkemenize tarihi bir sorumluluk yüklendi'
Üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın, Eskişehir'deki Gezi Parkı odaklı eylemde darbedilerek hayatını kaybettiği iddiasıyla açılan davanın Kayseri'de görülen ilk duruşmasında mahkeme heyetince söz verilen Feyzioğlu, davanın buraya gelmesinde avukat arkadaşlarının çok ciddi mücadelesi olduğunu söyledi.
Mahkemeden tüm toplumu tatmin edecek bir sonucun çıkması gerektiğine dikkati çeken Feyzioğlu, şunları kaydetti: 'Defalarca silinen kayıtlar, birtakım görüntüler, avukatlar tarafından tek tek toplandı. Bütün bu cümlelerin ardından avukatların provokasyon yapabileceği düşüncesiyle 'davanın Eskişehir'de görülmesi uygun değildir' denildi. Mahkemenize tarihi bir sorumluluk yüklendi. Kayseri'de Ali İsmail Korkmaz için adalet çıkması lazım. On binlerce polis teşkilatı mensubu için de adalet çıkması lazım. Aksi takdirde bütün polis teşkilatı zan altında kalacaktır.'
Silahlı kişi ihbarı üzerine duruşmaya ara verildi
Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüyle ilgili 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 09.20'da başlayan duruşmaya, 2 kadın avukatın salonda silahlı bir kişinin bulunduğu ihbarı üzerine saat 10.20'de ara verildi. Sivil kıyafetli ve tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan'ın teyzesinin oğlu olduğu bildirilen Uzman Çavus İ.K. polisler tarafından salondan çıkarılarak başka bir odaya alındı. 2 avukat ve CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun şahitliğinde polisler tarafından yapılan aramada, Burdur 58'inci Piyade Alayı'nda görevli Uzman Çavuş İ.K.'ın üzerinden herhangi bir silah çıkmadı.
Tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan'ın teyzesinin oğlu olduğu bildirilen Uzman Çavus İ.K'nin üzerinde silah olduğu iddiası salonda gerilime neden oldu.
İ.K., hakimin isteği üzerine duruşma salonuna getirdi. İ.K. mahkeme heyetine, 'Benim üzerimde silah yok. Salona da silahla girmedim. Boyum kısa olduğu için ayaklarımın üzerinde yükselmeye çalışınca, buradaki avukatlar bunda silah var diye şüphelenmişler. Üzerime yürüdüler' dedi.
Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da İ.K.'da silah olmadığını ve bu durumun tutanakla tesbit edildiğini belirtti. Aramanın ardından CHP'li Kulkuloğlu da, koridorda bekleyen avukatlara, aramada silah bulunmadığını söyledi.
Duruşma saat 11.00'de yeniden başladı.
Yüzlerini gizlediler
Kayseri Kapalı Cezaevi'ne önceki gün duruşmayla ilgili nakledilen tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırın sahibi İsmail Koyuncu ve akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatanseven, Ebubekir Harlar cezaevi aracıyla eski adliye binasının mahkum girişine kadar getirildi. Jandarmanın adeta etten duvar ördüğü kapıdan 5 tutuklu, yüzlerini ellerindeki dosyalarla, atkılarla kapatarak duruşma salonuna götürüldü. Tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban G. Hüseyin E., Yalçın A. da adliyeye, polis kontrolündeki yan kapıdan girdi.
300 avukat adına açıklama
Etrafı demir barikatlarla çevrilen ve arama noktalarından girilen adliye binası önünde, Eskişehir Barosu başta olmak üzere 300 avukat adına bir basın açıklaması yapıldı. Avukat Ali Özgür tarafından okunan bildiride şöyle denildi:
'Eskişehir'de 2 Haziran Gezi parkı protestoları sırasında uradığı saldırı sonucunda ağır yaralanan ve 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite örgencisi Ali İsmail Korkmaz'ın davası, Eskişehir'den kaçırılarak, Kayseri'ye getirildi. Ali İsmail, dosyasının güvenlik nedeniyle Eskişehir'den Kayseri'ye taşıyan Yargıtay 5'inci Hukuk Dairesi, 1993 yılında da Lice'de katledilen Tuggeneral Bahtiyar Aydın dosyasını güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e nakletmişti. Ali İsmail Korkmaz davasının güvenli bir şehir olduğu yıllardır bu tür davalarda uygulanan nakil kararları ile tescil edilmiş olan Eskişehir'den güvenlik gerekçesiyle kaçırılmış olması ve doysa Kayseri'ye nakledilmişken, 24 tanığın Eskişehir'de yapılacak duruşmada dinlenmesine karar verilmiş olması, naklin aslında hukuki bir sebebe dayanmadığının en açık göstergesidir. Güvensiz denilen Eskişehir'de 6 Ocak tarihinde yapılan ve hiçbir güvenlik sorunu yaşamayan talimat duruşmasına 100'dan fazla avukatla katılan bizler, Kayseri duruşmasına bu kez 300 avukatla katılıyoruz. Yolları kesseniz de Ali İsmail'in ailesi, milletvekilleri, uluslararası heyetler, sendika, parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileriyle Kayseri'deyiz. Siz haksızlığı büyüttükçe, biz bu davanın daha kalabalık takipçisi olacağız. Ali'yi aramızdan aldılar ama adaleti hangi delikte saklanırsa saklansın çıkaracağız.'
CHP ve HDP'li vekiller de izliyor
Öte yandan, davayı izlemek üzere CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, İlhan Cihaner, Şevki Kulkuloğlu, Süheyl Batum, Nurettin Demir M. Ali Edipoğlu, Melda Onur, Mahmut Tanal, Musa Çam, M. Ali Edipoğlu, Refik Eryılmaz, HDP milletvekili Levent Tüzel, MHP milletvekili Mümin İnan, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da Kayseri eski adliye binasına geldi. Adliye binası çevresinde 2 TOMA, 1 polis helikopteri ve çeşitli illerden gelen bin 900 polis devriye görevi yaptı. Bu arada çevredeki gençler, 'Ali İsmail ölümsüzdür. Katiller hesap verecek' sloganları attı.
CNN Türk
Ali İsmail Korkmaz'ın Annesi: 'Oğluma Bakarak Konuşun'
Gezi eylemleri sırasında Eskişehir'de Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşmasında gergin anlar yaşandı. Duruşmaya silahlı girdiği iddia edilen uzman çavuşun üzerinde silah çıkmadı.
Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'den Kayseri'ye alınan davanın ilk duruşması öncesinde olağanüstü güvenlik önlemleri alandı. Binlerce polis ve TOMA Kayseri Adliyesi önünde nöbet tuttu. Kent dışından davayı izlemeye gelenlerin otobüsleri durduruldu, içindekiler arandı. Yaklaşık 2 bin polis memuru, 2 TOMA ve bir polis helikopterinin görev yapacağı duruşma öncesi, şehrin giriş ve çıkışlarına arama noktaları kuruldu.Duruşmayı CHP ’li Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, İlhan Cihaner, Veli Ağbaba, Hüseyin Aygün, Musa Çam, Aylin Nazlı Aka, Muharrem Işık, Şevki Kulkuloğlu, Melda Onur, Refik Eryılmaz, Mehmet Ali Ediboğlu, Tufan Köse, Süheyl Batum, HDP milletvekili Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş geldi.
Biri polis olmak üzere 5’i tutuklu 8 kişinin 'Kasten adam öldürmek' ve 'Bu suçu kolaylaştırmaktan' 10 yıl ile ömür boyu hapis arasında ceza istemiyle yargılandığı davanın duruşmada avukatların ve gazetecilerin salona alınması sırasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Korkmaz ailesi duruşma salonuna alkışlarla alındı.
ANNE KORKMAZ'DAN SANIKLARA: NE YAPTI SİZE
Korkmaz'ın anne Emel Korkmaz elinde oğlunun fotoğraflarının bulunduğu çerçeve ile sanıkların karşısına oturdu. Anne Korkmaz, sanıklara Ali 'Oğluma bakarak konuşun. Nasıl kıydınız oğluma? Ne yaptı size, ırzınıza mı girdi, çocuklarınızı mı dövdü? Annelerinizin yüzüne nasıl bakıyorsunuz?' diye bağırdı. Sanıkların kimlik tespiti sırasında anne Emel Korkmaz, oğlunun resmini yüzlerine tutarak, 'buraya bakarak konuşun' dedi. Sanık avukatlarının 'Hakaret ediliyor' itirazı üzerine Korkmaz, ellerini göstererek, 'Katillerin önümden çekilmesini istiyorum. Ben oğlumu bu temiz ellerle büyüttüm. Onlara dokunmam. Oğlumu bu ellerle gönderdim Eskişehir’e, alamadım maalesef' dedi.
SALONDA SİLAHLI KİŞİ İDDİASI
Duruşma devam ederken silahlı bir kişinin içeriye girdiği iddia edildi. Silahlı olduğu iddia edilen kişiyi Pınar Sağ fark etti. Avukatlar polisin etrafını sardı ve kimlik tespitini istedi. Bu arada yan kapıdan kaçmaya çalışan kişinin biz vekil korumasıyız' dediği öğrenildi. Fakat hiçbir vekilin koruması olmadığı belirlendi. Salonda arbede çıktı. Silahlı olduğu iddia edilen kişi polisler tarafından dışarıya çıkarıldı. Bu arada Ali İsmail Korkmaz in ablası salondaki gerginlik nedeniyle bayıldı. Silahla girdiği iddia edilen kişinin uzman çavuş İbrahim Kahraman olduğu ortaya çıktı. Kahraman, tekrar salona getirildi ve kimliği soruldu. Burdur’da görev yaptığını ifade eden Kahraman, sanıklardan Mevlüt Saldoğan’ın teyzesinin oğlu olduğunu ve davayı izlemek için geldiğini, üzerinde silah olmadığını söyledi. Salonda ikinci bir kişinin olduğunu iddia eden avukatlar ise itiraz etti.
SİVİL UZMAN ÇAVUŞUN ÜZERİNDE SİLAH ÇIKMADI
2 avukat ve CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun şahitliğinde polisler tarafından yapılan aramada, Burdur 58'inci Piyade Alayı'nda görevli Uzman Çavuş İbrahim Kahraman'ın üzerinde herhangi bir silah çıkmadı. Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da İbrahim Kahraman'da silah olmadığını ve bu durumun tutanakla tespit edildiğini belirtti. Aramanın ardından CHP'li Kulkuloğlu da, koridorda bekleyen avukatlara, aramada silah bulunmadığını söyledi. Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise twitter hesabından yaptığı açıklamada 'Duruşmayı izlemeye gelen avukatlardan birisi salondaki izleyicilerden birinin cebindeki sert cismi (cep telefonu) silah sanmıştır. Duruşma salonunda bazı kişilerin üzerinde silah bulunduğuna ilişkin bilgiler doğru değildir' diye yazdı.
İsmail Saymaz | Radikal