Almanya'da Seçimlerin Ardında Türkiye-Almanya İlişkileri Nasıl Şekillenecek?
Almanya'da Seçimlerin Ardında Türkiye-Almanya İlişkileri Nasıl Şekillenecek?
Almanya’daki seçimleri 4. kez Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratik Birlikleri kazandı. İkinci dünya savaşından sonra ilk kez 6 parti birden %5 barajını aşarak parlamentoda sandalye sahibi oldu. Bu durumda, bir önceki seçimlere göre %9 oy kaybeden Merkel’in bir koalisyon kurması gerekiyor. Önünde de iki seçenek var; Merkel’in partisi ya Sosyal Demokrat Parti ile önceki koalisyonunu sürdürecek, ya da Hür Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi ile birlikte üçlü bir koalisyon hükümeti kuracak.
Hükümetin nasıl kurulacağı ve Türkiye açısından nasıl bir politika izleneceği de önümüzdeki süreçte büyük bir öneme sahip olacak. Peki bu partilerin Türkiye-Almanya ilişkilerine dair tutumları nasıl?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Merkel’in partisi, Hristiyan Demokratik Birlikleri, Temmuz ayında kabul edilen bildirgesinde Türkiye’nin stratejik ve ekonomik olarak büyük bir önem taşıdığını belirtmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak Ankara-Berlin hattındaki gerilimlerin artması üzerine Merkel, Türkiye karşıtı tutumunu sertleştirmeye başlamıştı. Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesine onay vermeyeceğini ve AB müzakerelerinin durdurulmasının gündemleri arasında olduğunu söylemişti.
Bu seçimde oy oranı gerileyen Sosyal Demokrat Parti ise Türkiye’nin izole edilmesinin Avrupa’nın çıkarına olmayacağını ve sivil toplumların, Türk-Alman akademisyen, sanatçı ve gazetecilerin desteklenmesi gerektiğini savunuyor.
Buna rağmen partinin lideri Martin Schulz, Merkel ile katıldığı seçim düellosunda parti programıyla ters düşerek Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine son verilmesinden yana olduğunu açıklamıştı.
Hür Demokrat Parti ise Türkiye’nin AB üyeliğine karşı iken, güvenlik ve ekonomi alanlarında yakın işbirliğinin sürdürülmesinden yana.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yeşiller Partisi ise seçim öncesinde AB ve Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşmasına son vereceği vaadinde bulunmuştu. Ancak parti, demokratik bir Türkiye için AB kapılarının açık tutulması gerektiği de ısrarla vurguluyor.
Seçimin en kritik sonuçlarından biri de aşırı sağcı, İslam ve göç karşıtı Almanya İçin Alternatif partisinin %13 civarında oyla meclise girmeyi başarması.
Bu parti Avrupa devletlerinin savunma ve ekonomik anlamda daha bağımsız olmaları gerektiğini, sınırların korunarak göç politikalarının yeniden düzenlenmesini ve Avrupa’nın İslamlaştırılmasının önlenmesini savunuyor.
Türkiye'deki göçmenler tarafından kurulan Alman Demokratlar Birliği ilk seçiminde meclise girecek yeterli oy oranını sağlayamamış olsa da, federal meclisteki Türk milletvekili sayısı 11’den 14’e yükseldi.
Almanya'nın Seçim Sonuçları | Bülten +
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın