Almanya'dan Sonra İngiltere: 'Bazı İsimlerin Gülenci Olması Darbeyi Onların Yönettiği Anlamına Gelmez'
Alman Haberalma Servisi Başkanı Brono Kahl'ın 'Darbe girişimin arkasında Gülen yapılanmasının olduğundan şüphe ettiği' yönündeki açıklaması tartışma yaratmaya devam ederken İngiltere'de dikkat çekici bir rapor yayımlandı. İngiliz Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, 'Darbedeki bazı kişiler Gülenci olsa da, bu darbeyi onların yönettiği anlamına gelmek zorunda değil' denildi.
Al Jazeera Türk'te yer alan habere göre, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasının Dış İlişkiler Komisyonunun yayımladığı raporda iki ülke arasındaki ticari, savunma sanayi ve güvenlik alanındaki ilişkilerin içerdiği fırsatlar öne çıkarıldı.
Türkiye'nin merkezi önem taşıyan bölgesel bir güç olduğu değerlendirmesinde bulunularak, Türkiye'nin alacağı kararların bölgenin kaderini de belirleyeceği ifade edildi.
Türkiye'nin IŞİD'le mücadele ve sığınmacılar konusundaki önemi de vurgulanan raporda, bölgede istikrarın sağlanmasında da rolünün önemli olduğu, ancak PKK'nın Suriye kolu YPG'nin de IŞİD ile etkili bir savaş yürüttüğü belirtildi. Raporda, İngiltere'nin PKK/PYD'nin federalizm çabalarının desteklenmeyeceği de vurgulandı. Türkiye'nin Menbic hedefi hatırlatılarak taraflara birbirleri ile savaşmak yerine IŞİD ile savaşa odaklanması istendi. Türkiye'nin yeni hedefinin Menbic olduğuna dair sözlerini hatırlatarak 'İki tarafı da birbiriyle savaşmak yerine IŞİD'e odaklanmaya davet ediyoruz' denildi.
Raporda İngiltere'nin Gülen örgütü konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı savunuldu
Darbe girişimine de değinilen raporda, bu olayın ülkenin demokrasisini hedef aldığı ve İngiltere'nin bu konuda Türkiye'ye verdiği desteğin yerinde olduğu ifade edildi.
Raporda, İngiltere Dışişleri Bakanlığının 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'ye verdiği hızlı desteğin, Türkiye'de İngiltere'nin yakın bir müttefik ve dost olarak algılanmasını sağladığı kaydedildi.
Ancak rapor Gülen yapılanması konusunda ise temkinli ifadeler içeriyor. Raporda, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin bu konudaki söylemine inandığı ama dünyanın en etkin istihbarat teşkilatlarından birine sahip olan İngiltere'nin Gülen örgütü konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı savunularak şu ifadelere yer verildi:
'Darbedeki bazı kişiler Gülenci olsa da, Türkiye’deki Gülen destekçilerinin ve kuruluşlarının sayısı düşünüldüğü zaman, bu Gülenciler ya da liderlerinin darbeyi yönettiği anlamına gelmek zorunda değil'
Rapor İngiliz hükümetine tavsiye niteliğinde
İngiltere'nin Türkiye ile ilişkilerinin masaya yatırıldığı ve İngiliz hükümetine Türkiye ile ilişkilerinde tavsiyelerde bulunan rapor için tahkikata geçen yıl temmuz ayında başlanmıştı.
İngiliz hükümetine tavsiye niteliğine sahip rapor kaleme alınmadan önce komisyon üyeleri Türkiye'de ziyaret ve temaslarda bulunmuştu. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen ocak ayında Komisyon Başkanı Crispin Blunt ve beraberindeki heyeti kabul etmişti.
Rapor, komisyonun Türkiye ziyaretinin yanı sıra Londra'da dinlediği kişilerden aldığı görüşler sonrası kaleme alındı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
şu haberleri gördükçe gülmekten ölüyorum ya :d ee tamam fetocu darbeciyse baş gülenci neden darbeci değil ? ha o kandırılmıştı demi pardon jsxjkjk. ulan koca... Devamını Gör
AKP nin bir zamanlar hoca efendi hazretleri dedigi adam 10 yıl sonra belli bir hazirlanma ve programlanmanin ardindan ülkemizde darbe yapiyor ve suclusu batı... Devamını Gör
katılmamak elde değil ama millet salak değil ona katılmıyorum. Millet art niyetli. Bir güç olgusuyla kendilerini tatmin ediyorlar ve de bilinçaltındaki bu ta... Devamını Gör
Adil öksüz neden kayıp ve bulunamıyor, ve kimsenin bir fikri yok.Hakan Fidan bağlantısını araştıran savcı neden görevden alındı? Fetöcü diye marksist, ateist... Devamını Gör