onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Altınok Öz Kartal'lı Tasarımcılar Geleceklerini Tasarlayacaklar!

Altınok Öz Kartal'lı Tasarımcılar Geleceklerini Tasarlayacaklar!

Emlakhaberi.com
27.02.2015 - 16:50 Son Güncelleme: 27.02.2015 - 17:06

Altınok Öz Kartal'lı Tasarımcılar Geleceklerini Tasarlayacaklar!

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Şişli Marriott Otel'de gerçekleşen 2. “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm sempozyumunda; Kartal’ın yerinde dönüşüm ve deprem dönüşümünü anlattı.

Sempozyuma TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, İMB Başkanı Halil İbrahim Abdik, ULI Başkanı Haluk Sur, İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu ve Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedat Gürgen, Kartal Belediyesi Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü Nuran Keriş, Kartal Belediyesi Meclis üyesi Dila Damla Öner, Yücel Süslü, Tuncay Şahan, Önder Turmuş ve Mustafa Yüksel’de katıldı.

Başkan Altınok Öz, bir kenti yönetmede önce teşhisin konulması ve sonrasında tedavi uygulanması gerektiğini ifade etti.

Önce teşhis, sonra tedavi!

Başkan Altınok Öz, kentin iyi yönetilmesi gerektiğini ve teşhisin ve tedavinin doğru olması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “İyi bir doktor ve iyi bir cerrah önce teşhisi iyi koyacak, ona göre iyi bir şekilde tedavisini yapacak. İyi bir kent yöneticisi o kentin sorunlarını iyi tespit edecek ve çözüm yollarını bulacak. Önce teşhis, sonra tedavi. Tıpta bir terim vardır. O da ‘Primum non nocere’…. Önce hastaya zarar vermeyeceksin. İyi bir kent yöneticisi de, yöneticisi olduğu kente zarar vermemeli.” diye konuştu.

Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduk

Kartal Belediyesi olarak deprem dönüşümü ve yerinde dönüşümün sağlıklı olabilmesi için ‘Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduğunu belirten Başkan Altınok Öz, “Kartal Belediyesi olarak ‘Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü’nü kurduk. Kartal’da çalışma yaptık. Yani teşhis ettik. Kartal’da 359 site var. Bunlardan 107 tanesi 775’e tabi. Onları bir kenara koyduk, kalan 252 siteyi bizzat incelediler. Bunlardan 83 site 2001 deprem yönetmenliğinden sonra yapıldığı için depreme uygun nitelikte olduğu için onları da bir kenara koyduk. Kalan 169 siteyi tek tek gözden geçirdik. Burada kriterler koyduk. Ufak tefek dokunuşlarla ve birleşmelerle, ada yapmakla dönüşebilenler, hiçbir şey yapmanıza gerek yok sadece bilgilenmeyle dönüşebilenler ve hiçbir şekilde dönüşemeyecek olanlar vardı. Hiçbir şekilde dönüşemeyecek sitelerden en somutu Tüm-Emek İş Sitesi’ydi. 332 dairenin belediye de kaydı bile yoktu. Dönüşme şansı yok, bizim işin peşine düşmemiz, hak sahiplerinin bu işin içinde olması Bakanlığı’nda bu yolu açması ve ilaveten kira vermesi buranın dönüşümüne neden oldu. 2009 yılında halkı bilgilendirme toplantılarına başladık. Hatta dernekler kurdurduk. Bizden önce dernekler vardı. Onlarda ‘Kentsel Dönüşüm Mağdurları Derneği’ diye dernek kurmuşlar. O Kentsel Dönüşüm Mağdurlar Derneği bir süre sonra Kentsel Dönüşüm Platformu’na döndü.

Neden? Çünkü halka gereken bilgileri net bir şekilde verdiğimiz için. Süreç-takip sistemi kurduk. Bu kurduğumuz sistem bakanlık için önemli bir altyapı oldu.

Taahhütname aldık. Yıkımdan önce riskli yapı raporu alıp tapuya bildirdiğiniz zaman ‘itiraz etmeyeceğiz’ diye vatandaştan taahhütname aldık. Alır almaz da yıkım ruhsatını yine müdürlüğümüz verdi. Yani deprem nedeniyle dönüşecek yerlerde ruhsatı Deprem Dönüşüm Müdürlüğü veriyor, İmar Müdürlüğü değil. Bunun gibi uygulamalarla kentsel dönüşümü hızlandırmaya çalışıyoruz.'

Kartal’ın bir tarihi var

Başkan Altınok Öz, Kartal’ın bir sanayi kenti olduğunu ve Kartal’ın bir tarihi olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Kartal bir sanayi kentiydi. Daha doğrusu 1947 yılında İstanbul’a yakın ama İstanbul’un dışında olması nedeniyle sanayi bölgesi ilan edildi. Daha sonra onların oluşturduğu alanda fabrikaların, emekçilerinin oluşturduğu planlanmayan yerleşimler oluştu. Dolayısıyla Kartal 2 büyük göç dalgası aldı. Birincisi işçilerin gelmesi ile, ikincisi de 1980 sonrası alanların imara açılması ve kooperatifçilik teşviki ile çarpık kentleşme oluştu.”

Önce tapu sonra yapı

Kartal’da tapu sorununun çözüldüğünü ve vatandaşlara tapularının verildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Altınok Öz, “Kartal Belediyesi olarak bütün tapuları verdik. Sonra da Milli Emlak’a ait olanları verdik. Yani önce tapu, sonra yapı dedik. Uğur Mumcu’dan Yakacık’a doğru giderken görünür. 11 gecekondunun birleşmesiyle oluşan bir site var. Birleştirdiniz mi, tapu sorunun çözdünüz mü halkın kendisi ortaya koyuyor. Yerinde dönüşümde bazı siteler var ki kamuya ait mülkiyetin o sitelere nakliyle ancak dönüşme fırsatı olabiliyor. İşte onlardan iki tanesine örnek olarak Belde Sitesi ve Astsubaylar Sitesi’dir. Astsubaylar Sitesi ‘Gökdeniz Kartal’ olarak var oluyor. Burada halkın yüzde yüzünün katılımıyla oluştu.” dedi.

Kurtuluş Apartmanı dönüşümde Türkiye’nin simgesidir

Başkan Altınok Öz, Kurtuluş Sitesi’nin dönüşümde Türkiye’nin simgesi olduğunu belirterek,

“Kurtuluş Apartmanı, dönüşümde Türkiye’nin simgesidir. Deprem dönüşümün en güzel örneğidir. İnsanların birlik içerisinde, yaşam kaygısı nedeniyle birleşmeleri, ekonomik olarak yük altına girmeleri ve insanca yaşamanın koşullarına dönebilmelerini sağladı. Kurtuluş Apartmanı, bir birlikteliğin sadece Kartal değil Türkiye’deki en güzel örneğidir.” diye konuştu.

“Etap 1 ve Etap 2 Dönüşüm Modelidir”

Etap 1 ve Etap 2’yi dönüştürmek için proje geliştirerek dönüştürmeye çalıştıklarını anlatan Başkan Altınok Öz, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile konuştuğumuzda Kartal’ın merkezinde Etap 1 ve Etap 2 alanını riskli alan ilan edip, proje geliştirip dönüştürmeye çalışıyoruz. Burada bakanlık yetkiyi belediyelere vermiştir. Birinci ihale aşaması bitmiştir. İkinci aşamada ve 3’üncü de yapım aşamasına geçecektir. Bu kendi mecrasında devam etmekte olan bir dönüşüm modelidir.” dedi.

Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı hazırlandı.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, deprem dönüşümün sağlıklı olabilmesi ve taraflar arasında haksızlıklara yol açılmaması için ‘Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı’ hazırladıklarını da vurguladı. Başkan Op. Dr. Altınok Öz, hazırlanan taslağın üzerine bu güne kadar bir taslak hazırlanamadığını da belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Sözleşme taslağı hazırladık. Biz vatandaşa şunu söyledik. ‘Hukukçularınız bu sözleşmeyi incelesin’ dedik. Sonra da ‘Olumsuzluklara karşı anlaşacağınız firmanızı inceleyelim’ dedik. Biz firmaların peşinden koşmayalım. Kartallılara öyle bir sözleşme taslağı hazırlayalım ki, vatandaşın kaprisinden müteahhit boğulmasın, müteahhitlerden de vatandaş mağdur olmasın. Bu olumsuzlukların olmaması için 43 sayfalık ‘Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı’ hazırladık. Şu ana kadar önümüze başka bir ‘Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı’ gelmedi.” dedi.

“Deprem dönüşümün kitabını yazdık”

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, 2009 yılından bugüne kadar yaptıkları sitelerle ilgili toplantıları kayıt altına aldıklarını ve bu kayıtların çözülerek, “Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin” adlı kitabı çıkardıklarını vurguladı. Başkan Altınok Öz, “2009’dan itibaren sitelerle toplantılar yaptık. Halkın ne dediklerini anladık. Daha önce ne söylemiştik ve daha sonra ne söylediler, hangi noktaya geldiler. Bu hem dönüşümcüler, belediyeciler ve şehir plancıları için, hem de dönüşümün sosyolojik tabanının incelenmesi için önemlidir. Yaptığımız bütün toplantıları kayıt altına aldık. O kayıtlardan çözümleme yaparak kitaplaştırdık. “Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin” adlı kitabı çıkardık.”dedi.

Kartallı tasarımcılar geleceklerini tasarlayacakla r.

Gönüllü gençlerin mahallelerde bir araya gelerek sorunlar üzerinde tartışıp çözüm üreteceklerini vurgulayan Başkan Altınok Öz, “TAK KARTAL, Kartal’ın sorunlarını, tasarım, araştırma ve katılım yoluyla çözmeye çalışan bir program. Özellikle gönüllü gençleri mahallelilerle bir araya getiren TAK Kartal, sorunların tartışılmasını ve sorunların çözümünde tasarımı bir araç olarak kullanarak bir takım program ve projelerin gerçekleştirilmesini sağlayan bir ortam. Bir otobüsümüz olacak. Tasarımcılar otobüsle mahalleleri dolaşacak ve mahallelere konteynerler koyacağız. Biz buna ‘TAK KONDU’ dedik. Mahalleliler burada tasarımcılarla bir araya gelecekler. TAK programlarını diğer kentlerde de çoğaltmayı umuyoruz. İstanbul hatta Anadolu’da, buradan kazandığımız deneyimleri çoğaltacağız.” diye konuştu.

Kaynak: http://www.emlakhaberi.com/haberler/d...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın