onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Anadolu Ajansı 14 Mayıs'ta Verileri Nasıl Aktaracak?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Anadolu Ajansı 14 Mayıs'ta Verileri Nasıl Aktaracak?

Anadolu Ajansı'nın yöneticileri 14 Mayıs akşamı seçim verilerini nasıl aktaracaklarını anlattı. Yöneticiler 'Eğer verdiğimiz hizmette en küçük bir aksaklık görülürse, hizmet alanlar bizi savcılığa şikayet etsin' açıklamasını yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ekrem İmamoğlu'nun İBB başkanı seçildiği 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde veri akışını durduran Anadolu Ajansı (AA) ile ilgili muhalefetin kaygısı sürüyor. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs seçimleri için yaptığı açıklamada, YSK'ye de AA'ya da güvenmediklerini belirtmişti. 

Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan AA Genel Müdürü Serdar Karagöz ve Yardımcısı Yahya Bostan, seçim gecesi veri akışının nasıl yapılacağını anlattı. Saygı Öztürk yöneticilerin 'Eğer verdiğimiz hizmette en küçük bir aksaklık görülürse, hizmet alanlar bizi savcılığa şikayet etsin' dediğini aktardı.

Veriler iki kaynaktan sağlanacak

Veriler iki kaynaktan sağlanacak

'Bu kez veri akışı yine duracak mı?' sorusuna yanıt veren Karagöz, “Her türlü önlemi aldıklarını, bunlar arasında AA'ya yapılabilecek siber saldırılara karşı teknik önlemlerin de bulunduğunu, seçim gecesi elde edilecek tüm verilerin müşterileriyle kesintisiz paylaşılacağını' söyledi. Karagöz, şöyle devam etti:

'Türkiye'de seçim sonuçlarını açıklayan merci Yüksek Seçim Kurulu'dur. Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi, sandık başından topladığı kesinleşmemiş sonuçları abone/müşterilerine servis eden bir şirkettir. Bu kapsamda AA'nın seçim verilerini müşterilerine sağlıklı ve güvenilir bir şekilde servis etme sorumluluğu bulunmaktadır. AA'nın seçim verisi toplama sistemi iki ana kaynağa dayanacak.

Birinci kaynak: 14 Mayıs Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde editöryal ve idari çalışanlar ile serbest habercilerden oluşan 2 bin 500 kişilik AA ekibi sahada görev yapacak.

İkinci Kaynak: Araştırma şirketi çalışanları. (Anlaşma gereği bu şirketin ismi açıklanmıyor.) Türkiye genelindeki tüm sandıklardan seçim verilerini toplayabilmek için bir araştırma şirketi ile iş birliği yapacağız. Araştırma şirketi, AA çalışanlarının ulaşmadığı sandık sonuç verilerini toplayarak AA sistemine yükleyecek.

AA çalışanları 191 bin sandığın yaklaşık 50 binine doğrudan ulaşacak. Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerdeki sandıkların önemli bir bölümünün verileri AA çalışanları tarafından toplanacak. AA ekipleri, sandık sonuç verilerini toplarken AA yazılımcılarının ürünü olan özel mobil uygulamayı ve yazılımı kullanacak.'

Amazon ile işbirliği yapılacak

Amazon ile işbirliği yapılacak
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Saygı Öztürk, AA'nın seçim verilerini toplama işinde Amazon ile işbirliği yapacağını aktardı. Buna göre, sandık sonuç tutanaklarının fotoğraflarında yer alan veriler Amazon'un OCR (Optik Kareler Tanıma) teknolojisiyle otomatik olarak taranarak dijital ortama aktarılacak. Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Yahya Bostan da sistemin nasıl işleyeceğini aşama aşama şöyle anlattı:

“Sandık sonuç verilerinin toplanmasından sorumlu olan görevliler, cep telefonlarına indirdikleri mobil uygulama üzerinden hangi sandıklarda görevli olacaklarını görecek. Bu görevlendirme, çalışanların kayıtlı adreslerine göre yapıldı. Her bir görevli, kayıtlı adresine en fazla 3 kilometre uzaklıkta olan sandıklarda görev yapacak. Bir görevli en az 10, en çok ise 40 sandığın sonucunu sandık sonuç tutanağının fotoğrafını çekmek suretiyle sisteme aktaracak.

Bu çerçevede AA çalışanları yaklaşık 50 bin sandığın verisine doğrudan ulaşabilecek. AA ekipleri sandıklar kapandıktan ve oy sayım işlemi başladıktan hemen sonra, görevli oldukları sandıkların başında olacak. Oy sayım işlemi tamamlandığında ve sandık sonuç tutanağı oluşturulduğunda bu tutanağın fotoğrafını çekip mobil uygulama üzerinden AA sistemine aktaracak. Sisteme giren sandık sonuç tutanakları Amazon'un OCR uygulamasıyla yazılım tarafından okunacak ve dijital alana taşınmış olacak.

Bu sistemin tamamen sağlıklı bir şekilde işlemesi için bir kontrol mekanizması kurulmuştur. Görevlilerin sandık başından gönderdiği veriler, OCR sistemiyle okunduktan sonra Ankara'daki Genel Müdürlük binasındaki 300 veri kontrol sorumlusu tarafından titizlikle kontrol edilecek. Bu sorumlular, sandık sonuç tutanağı fotoğrafı ile sistemdeki sonuçları karşılaştıracak. Verilerde herhangi bir hata olması durumunda düzeltme işlemini yapacak ve verilere son onayı verecek.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
4
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kayra han

Kimi kime şikayet ediyorsunuz amk. Savcılık da hemen harekete geçecek değil mi ksksjsksjsnjssjjsns

Nurettin Bayar

Osmanlı zamanında bir söz vardı "ananı s*ken kadı, kimi kime şikayet ediyon"

Kaan Bey

Atı alan üsküdarı geçtikten sonra, yemişim savcılığı.. 300-500 bin para cezası ödersin, konu kapanır, neyin tatavası bu.