onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Anadolu'daki İlk Türk Beyliği Hangisidir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Anadolu'daki İlk Türk Beyliği Hangisidir?

Elif Ateş
29.09.2021 - 09:45

Büyük Selçuklu İmparatoru Alparslan, 1071 Malazgirt Savaş'ında Bizans İmparatoru Romen Diyojen'i yenilgiye uğrattı. Böylelikle Anadolu'da Bizans hakimiyeti kırıldı. Türk akıncıları olarak bilinen Süleyman Şah, Tuğrul ve Çağrı Beyler yaptıkları akınlar sonrasında Anadolu'da birçok beylikler kurulmuştur. Bundan sonraki döneme ise Anadolu Beylikleri denilmektedir. Bu beylikler dönemi Birinci Anadolu Beylikleri ve İkinci Anadolu Beylikleri olmak üzere iki ayrı dönemden oluşmaktadır. Beylikler dönemi Türk tarihinin seyri açısından oldukça önemlidir. Her bir beylik daha sonra birleşerek güçlü devlet oluşturmuşlardır. Peki, Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliği hangisidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra kurulan Birinci Anadolu Beylikleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurulmuşlardır. Bu dönemde kurulan Anadolu Selçuklu Devleti ise Türkmen aşiretler ile Bizans sınırlarına yerleşti. Böylelikle hem devletin sınırlarını güvence altında tuttular hem de Türkmenler üzerinde hakimiyet kurabildiler. Ancak Selçuklu Devleti, Moğollarla yaptığı Kösedağ Savaşı'nda yenildikten sonra Anadolu'da siyasi birlik bozuldu. Selçuklu Devleti'nin bölgede bulunan Türkmenler üzerindeki denetimi de zayıfladı. Bu süreçte Moğolların bir kolu olan ilhanlı Devleti, Anadolu'da hakimiyeti ele geçirdi. Bölgede bulunan beyliklerin bazıları İlhanlılara bağlıyken daha sonra bağımsız devletler haline geldiler. Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliği hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Anadolu'daki İlk Türk Beyliği Hangisidir?

Anadolu'daki İlk Türk Beyliği Hangisidir?

Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliği Saltuklular'dır. Bu beyliğin kurucu ise Ebü'l- Kasım İzzedin Saltuk Bey'dir. Anadolu'nun fethedilmesinde önemli hizmetleri bulunduğundan dolayı Kars, Pasinler, Oltu, Erzurum, Tortum, Bayburt, Tiflis gibi yöreler kendisine verildi. Erzurum ve çevresi kendisine verilmekle kalmamış çocuklarına da veraset yoluyla intikal etmiştir.

Saltuk Bey'in ölümü üzerine yerine oğlu Ali geçti. Gürcü bir kral olan II. David, 1115'te Rostof'u almasıyla bir sonraki yıl Emir Ali'nin hakimiyeti altındaki topraklara girdi. Pasinlere kadar ilerleyen kral, 1118 yılında Azerbaycan taraflarına saldırmaya başladı. Emir Ali ve Selçuklu valisinin oğlu İlgazi, Tiflis'e doğru hareket ederlerken II. David onları mağlup etti. Böylelikle Tiflis, Gürcülerin eline geçti.

Saltuklu hanedanı 1122 yılından sonra Saltukoğulları olarak bilinmiştir. Birkaç yıl sonra Emir Ali'nin ölmesi üzerine yerine Muzaffer Ziyaeddin Gazi geçti. 1126 yılında Oltu'ya kadar gelen Gürcülere karşı düzenlenen sefere katılan Ziyaeddin Gazi, 1131 yılında kralı bozguna uğrattı. 1168 yılına kadar Gürcüler, Saltuklu topraklarına saldırmayı devam etti. Saltuklu Beyliği, Alaeddin Melikşah dönemindeyken Gürcülere karşı müdahale etmede zorluklar yaşamaya başladı. Gürcüler, Kafkasya'dan inerek Türk topraklarını işgal etti. Masum halkı öldürüp bölgeyi yağmaladılar. 1202 yılında ise Anadolu Selçuklu Sultanı II. Süleyman Şah, Doğu bölgesinde bulunan hükümdarlara ve beylere birleşip Gürcistan seferine katılmalarını istedi. Ancak Saltuklu beyi Melikşah, geç kaldığı için hapsedildi. Süleyman Şah ise Saltuklu beyliğine son vererek, bu bölgeyi kardeşi Tuğrul Şah'a teslim etti. Böylelikle Saltuklu hanedanlığı son buldu. Anadolu'da Saltukoğulları'ndan sonra birçok beylikler kurulmaya devam etti.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın