onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Elif Ateş
22.12.2021 - 12:16

Sağlık kuruluşlarında bulunan anestezi ve reanimasyon, ameliyat sürecinde hastalarla ilgilenen bir bölümdür. Bu bölüm daha çok anestezi olarak bilinir. Reanimasyon ise hastanın hayata geri döndürülmesi, yeniden canlandırılması gibi anlamlara gelmektedir. Ameliyat sırasında solunumun durmasında, dolaşım sistemini yeniden işlevsel hale getirmek için reanimasyon denilen bir işlem yapılır. Hastanın ameliyat öncesi ve sonrasında gelişebilecek komplikasyonları önlemek için gerekli yöntemleri kullanılır. Bu nedenler oldukça önemli bir birim olarak görülmektedir. Peki, anestezi ve reanimasyon nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ameliyat öncesinde kullanılan anestezi yöntemi, duyuların ortadan kaldırıldığı hissizlik hali olarak tanımlanmaktadır. Ağrılı ya da ağrısız fark etmeksizin, bazı tıbbi işlemler sırasında oldukça sık başvurulan yöntemdir. Hastaların ağrıyı hissetmemesi için yapılır. Sadece büyük cerrahi işlemlerde kullanılmaz. Tomografi işlemi sırasında kendini rahat hissetmeyen kişilere, kolonoskopi, endoskopi, diş operasyonları gibi işlemlerde de anestezi yapılabilmektedir. Bu ameliyat dışı işlemlerde kullanılan anestezi yöntemine sedo- analjezi denilmektedir. Anestezi ve reanimasyon hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Nedir?

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Nedir?

Tüm cerrahi operasyonlarında başlatma yetkisi bulunan ve bu süreci yöneten bölümün adı anesteziyoloji ve reanimasyon denir. Operasyon süreci boyunca hastanın genel sağlığının takip edilmesi ve can güvenliğinin sağlanması bu bölüm tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca hastaya ameliyat öncesi anestezi de bu birim tarafından uygulanır. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastaların yaşam değerlerini takip etmek de anestezi ve reanimasyon uzmanlarının görevidir. Ayriyetten algoloji bölümünde ağrı şikayeti ile gelen hastalara da tedavi uygulayabilmektedirler.

Hangi Hastalıklara Bakar?

Hangi Hastalıklara Bakar?

Anestezi ve reanimasyon bölümü tüm hastalıkların cerrahi tedavisine bakmaktadır. Bölümde hastalıklara göre uygulanan genel, bölgesel ve lokal olmak üzere üç ayrı anestezi çeşidi bulunmaktadır. Genel anestezi karın, kol, bacak, gibi  bölgesel ameliyatlara uygulanır. Özellikle kişide kalp hastalığı ya da solunum yollarından kaynaklı bir hastalık varsa ameliyat öncesi tüm vücut uyuşturulur.

Bölgesel anestezi ise kol, bacak gibi orta büyüklükte ki bölgeleri ya da vücudun belden aşağısını uyuşturacak şekilde yapılır. Özellikle kasık fıtığı ameliyatları, kalça ve diz protezleri, omuz ameliyatları, normal ya da sezaryen doğum, idrar kesesi ameliyatı, anal bölgeye yapılan ameliyatlarda lokal anestezi kullanılır.

Lokal anestezi, bölgesel anesteziye göre daha küçük bir bölgenin ameliyat işlemi öncesinde yapılır. En sık lokal anestezi yapılan hastalık, deri üzerinde bulunan iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörlerin ve benlerin alınması sırasında lokal anestezi uygulanır. Bu bölümün reaminasyon kolu ise ameliyat sırasında kişinin solunumu zayıfladığı veya durduğu zaman kalp masajı uygulamakla görevlidir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın