Ankara'nın Başkent Oluşu Kutlu Olsun! Hadi Gelin Biraz da Ankaralı Atatürk'ü Konuşalım
Ankara'nın Başkent Oluşu Kutlu Olsun! Hadi Gelin Biraz da Ankaralı Atatürk'ü Konuşalım
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hepimiz biliriz ki 27 Aralık 1919'da, mayıs ayından beri türlü zorluklarla mücadele edip Anadolu direnişini örgütleyen Gazi'nin son durağı Ankara olur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Canım Ankara... Öyle hazırlıksız yakalanır ki Gazi'nin gelişine ona layık bir binası dahi yoktur.
Ankara ahalisi öyle bağrına basar ki Gazi'yi, bugün müze köşk olarak andığımız Çankaya'daki bağ evini 30 Mayıs 1921'de hediye eder ona.
Atatürk Ankara'ya geldiği gün şöyle der: "Ankara’ya ilk kabul olunduğum gün; sadece bir vatandaş, ulusun bir bireyi idim. Hiçbir sıfatım, selahiyetim ve ünvanım yoktu."
5 Ekim 1922'de şöyle der Atatürk bir mektubunda: “Beni Ankara’nın hamiyetli hemşehrileri arasına girmeye davet suretiyle tecelli eden iltifatınıza samimi ruhumdan arz-ı şükran eylerim…”
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ve tarih 13 Ekim1923'e gelir, Cumhuriyet fiilen devrededir ama bunu dünyaya haykırmak gerekir. Ve tabii ki Cumhuriyet, ancak bir başkentte ilan edilebilir.
Ankara başkent olur olmasına ama Lozan'da bağımsızlığımızı kabul ettirdiklerimiz, Cumhuriyet'in kalbine elçi göndermek istemezler başlarda.
Ve emin adımlarla, planlı bir şekilde gelişen; belediye başkanlığını neredeyse Atatürk'ün bizzat kendisinin yaptığı Ankara çağdaş bir başkent olur çok kısa bir sürede.
Düşünün ki 1929'larda köylüler dahi Çiftlik'in bu şekilde ağaçlandırılabileceğine ihtimal vermezler, şöyle derler: "Gazi Paşa, üzerine binip çalıştığı demir tekerlekli traktörle burayı canlandıracakmış, düşmanları da yendi ama, bu iş zor."
Hani, "Nerelisin?" diye sorulduğunda adetten doğum yeri söyleriz ya hemen, Atatürk de bu durum farklıdır; tamam Selanik'te doğmuştur; ancak Atatürk, Ankaralıdır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Biraz geç yayınlamış galiba, 13 Ekim geçeli oldu bayaaaaa
Mustafa Kemal, başkentin Ankara olacağını ilk kez İstanbul doğumlu Yahudi gazeteci Josef Hans Lazar’a iletti. Kendisi Avusturya'nın Türkiye konsolosunun oğlu... Devamını Gör