onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Anne ve Bebek Birlikte mi Uyumalı?

Anne ve Bebek Birlikte mi Uyumalı?

Şebnem Sucu
30.03.2022 - 10:18

Heyecanlı ve zorlu bir gebelik sürecinden sonra beklediğiniz an, eve dönme vakti geldi! Aylar öncesinden hazırlanan yatağı, odası ve eşyaları bebeğinizi bekliyor. Ancak bebeğinizin güvenli ve sağlıklı bir uyku süreci geçirmesi için nerede uyuması konusunda ikilemede olabilirsiniz. Hatta çevrenizdeki konuyla ilgili söylentilerde kafanızı fazlasıyla karıştırıyor olabilir. Tam da bu nokta da anne ve bebek birlikte mi uyumalı? Sorusunu yanıtını ararken bulabilirsiniz kendinizi. Peki, doğrusu nedir? Anne ve bebek birlikte mi uyumalı? İşte yanıtı…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yenidoğan bebekler neredeyse günün dörtte üçünü uykuda geçirir. Ancak her bebeğin uyku düzeninin kendine özgü ve farklı olabileceği unutulmamalıdır. Hepimizin bildiği üzere bebekler uyudukça büyürler. Kaliteli ve kesintisiz uyuyacakları zaman ise gece uykusudur. Buna göre bebeğin uyku düzeni kadar diğer bir önemli konusu ise bebeğin nerede uyuması gerektiğidir. Özellikle yenidoğan döneminde bebekler ebeveynlere daha çok ihtiyaç duyuyor ve kendini güvende ve konforlu hissettiklerinde bu, uykularına da yansıyor. Peki, anne ve bebek birlikte mi uyumalı? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

Anne ve Bebek Birlikte Mi Uyumalı?

Anne ve Bebek Birlikte Mi Uyumalı?

Evet, uzmanlar anne ve bebeğin bir yıl aynı odada uyumasını öneriyor. Zira gece boyu annesinin yanında olan bebek güven duygusu kazanıyor.  Ayrıca stres duygusu da azalarak uyandığında kendi başına uykuya dalabiliyor, bu da bebeğin zamanla uyku kalitesinin artmasına yardımcı oluyor.

Bebekle aynı odayı paylaşmanın duygusal bağ kurmanın yanı sıra başka dezavantajları da var.  Başta besleme sıklığı ve emzirme açsısından oldukça konforlu bir seçim olduğunu belirtmek mümkün. Yenidoğan bebeklerin uykuları düzensiz olduğundan bu durum annenin uyku düzenini olumsuz etkileyebiliyor ve sonuç olarak yorgunluk, stres ve bebekle iletişim kurma konusunda sıkıntılar doğurabiliyor. 

Anne ve bebeğin aynı ortamda yatması bebeğinin nefes alışverişinin takibini kolaylaştırıp solunum sıkıntısına bağlı meydana gelebilecek boğulma riskini en aza indirebiliyor. Ancak anne ve bebeğin aynı odayı paylaşması bebeğin ebevyenlerinin ortasında yatması olarak algılanmamalıdır. Ezilmeler gibi kazalara karşı bebekle aynı odada uyumanın güvenli yolu bebek için anne yanı beşik ya da park yatak kullanımıdır. Bu sayede anne geceleri zaman kaybetmeden bebeğine ulaşabilir ve emzirme döneminde rahat eder.

Bebek Odası Ne Zaman Ayrılmalı?

Bebek Odası Ne Zaman Ayrılmalı?

Bebeğe uyku alışkanlığı kazandırmak için ebeveynlerin seçebileceği iki yol vardır; ya bebek ilk günden itibaren kendi odasına yatırılır ya da belli bir zaman sonra bebek odasına alınır. Buna göre iki seçenekte ebeveynlerin dikkat etmesi ve karar vermesi gereken bir konu. En önemlisinde oda ayırma sürecinin çok ileri yaşlara atılmamasıdır. Genel olarak 1-1,5 yaşından itibaren bebeğin odasını ayırmak gerekir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın