Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Anneler Buyurun: Hamilelik Sürecinde Uymanız Gereken Diş Sağlığı Kılavuzu Karşınızda!
Diş sağlığı, hepimizin fazlasıyla önem vermesi gereken bir alan. Hatta bebek sahibi olmak istiyorsanız, hamileyseniz ya da bebeğinizi emziriyorsanız daha da fazla dikkatli olmalısınız!
İsveç’te yapılan araştırmaya göre herhangi bir diş rahatsızlığı olmayan binlerce kadın çeşitli diş hastalıklarına sahip olan kadınlardan iki ay önce hamile kalmış. Peki diş sağlığınızı korumak için ne yapmalısınız?
Hamile kalmaya çalışırken:
Diş eti sağlığınızı korumak için günde iki kere dişinizi fırçalamalısınız. Her yemekten sonra fırçalayabiliyorsanız daha da iyi olur!
Dikkat etmeniz gereken bir başka madde ise triklozan. Triklozanın enzim üretimini aksattığı; dolayısıyla üremeyi etkileyen hormon seviyelerini etkilediği ortaya çıkmış.
Aynı zamanda erkeklerde de sperm sayısını azaltıyormuş. Dolayısıyla bir sonraki diş macunu alışverişinizde bu iki maddenin içindekiler kısmında olmamasına dikkat edin.
Diş eti hastalıklarından kurtulmak için bir başka yapabileceğiniz şey diş ipi. Tadı olan ya da olmayan iplerinin birbirinden farkı yok. Rahatlıkla ikisini de kullanabilirsiniz.
Dişlerinizi temizletirken de bir sıkıntı yok. Kullanılan diş macunu benzeri üründe florür yok. Dolayısıyla doğurganlığınız üzerinde bir etkisi de yok.
Fakat yine de florür içeren tedavilerinden eşiniz de siz de kaçınmalısınız. Ek olarak diş doktorunuza durumunuzu belirtip, tedavilerinizin içeriğini sormalısınız.
Dişlerinizle ilgili bir prosedür geçirmeniz gerektiğinde ise riskleri ve yararları karşılaştırarak bir karar vermelisiniz. Dental prosedürün yapılmaması doğurganlığa etki ediyorsa ve yani yaptırmanızın yararı her koşulda zarardan çoksa; diş doktorları da prosedürü geçirmenizi önerir. Ama diş beyazlatma gibi bir prosedür geçirmek istiyorsanız ertelemekte yarar var.
Dolgu yaptırmanız gerekiyor ise de metal olmayanlardan kullanılmasını isteyin. Çünkü metal olanın içinde cıva var. Kanınızda cıva ne kadar az, o kadar iyi.
Dental prosedür kesin geçirmeniz gerekiyorsa karşımıza çıkan bir başka sorun anestezi. Eğer kesin gerekmiyorsa ertelemenizi ya da lokal anestezi kullanmanızı öneriyor uzmanlar.
Ek olarak röntgeninize ihtiyaç duyulduğunda diş doktorunuza bebek sahibi olmak istediğinizi ve gerekliyse karın bölgenizi ve göğsünüzün kapatılarak röntgen çektirmek istediğinizi söyleyin.
Hamilelik sırasında:
Hormonlarınızın artması diş etlerinizin şişmesine ve kanamasına ve dolayısıyla dişlerinizin arasına yemek sıkışmasına sebep olabilir. Yemek artıkları da diş eti hastalıklarına ortam hazırlar. Bu oral enfeksiyonlarda bebeğinizin gelişmesine olumsuz etkide bulunabilir. Hatta prematüre doğuma bile neden olabilir. Çünkü 100 prematüre doğum arasından 18’inin diş hastalıkları sebebiyle olduğuna inanılıyor.
Dolayısıyla hamilelik sırasında da dişlerinize fazlasıyla özen göstermelisiniz. Hamile kalmaya çalışırken durumunun aksine, bebeğiniz gelişirken florür içeren diş macunu kullanmanız bebeğinizin diş gelişimini olumlu yönde etkiler. Bu sayede bebeğiniz güçlü ve sağlıklı dişlere sahip olur.
Ek olarak bu dönemde vitamini bol, özellikle A, C, D vitaminlerini içeren besinler tüketmelisiniz. Protein, kalsiyum ve fosfor içeren besinleri asla atlamamalısınız.
Dişlerinizi diş ipiyle günde en az bir kere temizlemelisiniz. Diş etleriniz kabarmış olduğu için, dişlerinizin arasına yemekler kolaylıkla girer. Diş ipiyle yemekleri oradan çıkarmazsanız, artık yemekler probleme dönüşebilir.
Hamileliğinizin herhangi bir zamanında diş beyazlatma tedavisini uzmanlar kesinlikle önermiyor. Neden zararlı olduğuna dair kesin bir araştırma olmasa da herhangi bir riski önlemek için bebeğin doğmasını beklemeyi öneriyor.
Doğal yollardan dişlerinizi beyazlatmak isterseniz:
1. Kabartma tozu ve limon suyu karıştırarak bir macun oluşturabilir ve dişlerinizi bununla temizleyebilirsiniz.
2. Bir çileği ezip, tuz ve kabartma tozunu karıştırarak lekelerden kurtulabilirsiniz.
3. Bir kaşık hindistancevizi yağını alıp ağzınızda çalkalayabilirsiniz.
Dolayısıyla hamileyken diş sağlığınıza ekstra önem vermelisiniz.
Geçireceğiniz operasyonlar, çektirmeniz gereken röntgenler olduğunda hamile olduğunuzu belirtin ve doktorunuza her adımınızı danışın. Dişinizle ilgili bir operasyon geçirmeniz gerekiyorsa ilk üç aydan sonra yaptırın. Çünkü bebeğin organları ilk üç ayda oluşuyor ve operasyondaki herhangi bir adım bebeğiniz için riskli olabilir. Röntgen çekilmesi gerekiyorsa ya erteleyin ya da karnınızın kapatıldığından emin olun. İlaç kullanmanız gerekiyorsa doktorunuzun sizin ve bebeğiniz için en iyi ilacı kullandığından emin olun.
Emzirme döneminde:
Diğer iki dönemde olduğu gibi bu dönemde de diş sağlığınıza fazlasıyla önem vermelisiniz. Çünkü ağzınızda bir problem olduğu zaman bakterileri sütünüz üzerinden bebeğinize geçirme şansınız var. Dolayısıyla dikkatli olmaya devam etmek lazım!
Nasıl dikkatli olmaya devam edebiliriz derseniz:
Florürlü diş macunu ve ağız bakım suyu kullanmanızda bir sıkıntı yok! Çünkü florür sütünüze geçmiyor.
Röntgen çektirmenizde de bir sıkıntı yok çünkü sütten radyasyon geçmesi gibi bir durum yok.
Kullanıcağınız ilaçlar için ise doktorunuzla yakın iletişimde bulunmaya devam edin. Bebeğiniz ve sizin için en iyisini doktorunuz bilecektir.
Yorum Yazın
En iyi diş macunu kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Kendin için en iyi diş macununu bulabilmek adına ilk olarak kendi diş ve ağız tipini tespit edebil... Devamını Gör
Bebeklerde diş sağlığı videosuna da bakın. https://www.youtube.com/watch?v=PPQqBu2z1-8&t=2s
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı konulu yazıyı da okuyun... https://www.cocukludunya.com/uzman-yazilari/hamilelikte-agiz-ve-dis-sagligi.html