Anormal Şekillerde Pahalılanıp Hepimizi Çileden Çıkartan Zam Şampiyonu 16 Temel Gıda
Dolar kurundaki artışa paralel olarak, sel ve ardından yoğun kar yağışı da sebze fiyatlarını yarı yarıya katladı. Hepimizin mutfaklarının değişmez ve çok temel parçalarını teşkil eden hemen hemen tüm sebzelerin fiyatları pazarda dahi el yakıyor. Market fiyatları ise ayrıca alıp başını gitmiş durumda. Anlayacağınız, “Şu kadarcık şey 50 lira tuttu!”
Fazlasıyla zamlanmış 16 ürünü haber siteleri, ajanslar ve TÜİK verilerinden derleyip burada listeledik. Bakalım daha neler göreceğiz. 🙁
1. Sarımsak
2. Salatalık
3. Çarliston biber
4. Sivri biber
5. Yaş üzüm
6. Kabak
Kabak 7.5 lira! Ki kış boyunca genelde fiyatı 3 liranın üzerini hiç görmezdi.
7. Domates
Domateste fiyat artışı alıp başını gitti. Salkım domates markette 10 lira. Diğer domates çeşitleri ise 8 liraya kadar çıkıyor. En düşük fiyat pazarda 5 lira.
8. Yeşil Fasulye
Yeşil (ya da taze) fasulyenin fiyatı aslında zaten bu dönemde hep yüksek seyreder ama bu da rekor kırıyor. Marketlerde bulmanın zor olduğu yeşil fasulye fiyatı 15 lirayı geçti. Pazarda ise 12 lirayı geçiyor.
9. Patlıcan
Tüketici fiyatları bazında geride bıraktığımız Aralık ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 60,01 ile patlıcanda oldu. Patlıcan 8 liraya çıktı.
Sera ürünü olarak gösterilen kabak ve patlıcan fiyatında, Antalya’da donun etkili olduğu belirtiliyor.
10. Hamsi
Geçtiğimiz kar yağışının ardından 20 lirayı gören hamsi şu ara 13-15 lira civarında.
Fiyat küçük balıkta genel olarak arttı. Bakınca yıl boyunca da pek düşmedi. Balıkçılara göre buna neden olan şey öncelikle palamutun bolluğu. Hamsi fiyatı düşmüyor çünkü palamut bol olunca hamsiyi yiyor; çinekop da istavritle besleniyor ve bu nedenle küçük balık fiyatı düşmüyor.
11. Yumurta
Yumurtaya bir acayip zam geldi hakikaten, hem de sadece 20 gün içinde üst üste. Yumurta tam ikiye katlanmış durumda şu an. 7 lira olan 30’lu yumurtanın koli fiyatı son gelen zamlarla 14 liraya kadar çıktı. Sonra bir miktar düştüyse de 10 liranın altına bulmak biraz zor.
Üreticilere göre öncelikli sebep dolar kurundaki artış. Bununla beraber 20 civarı ülkede kuş gribi vakaları olduğu için bu ülkeler yumurtayı Türkiye'den almaya başladı. Talep artınca fiyat da arttı, ve bu arada yurt içi satışları da epey düşmüş.
12. Kıvırcık salata
Genel olarak yeşil olan her şey fırladı gitti diyebiliriz ama soğuklarla beraber yapraklı sebzeler iyice etkilendi. Diğerlerine göre daha zor durumda kalan kıvırcık fiyatları artmaya devam ediyor.
Demeti 2 lira olan kıvırcık 3.5 liraya çıktı.
13. Ispanak
Aynı şekilde yapraklı sebzelerden olan ıspanakta da kıvırcığa benzer bir durum var. Pazarda 2 lira olan ıspanak 4-4.5 liraya çıktı.
14. Nohut
Nohut geçtiğimiz yılın zam şampiyonu oldu! Totalde yüzde 58 arttı ve kilogram fiyatı 11 lirayı geçti; bazı yerlerde 18 liraya dayandı.
15. Leblebi
Türkiye genelinde rekolte düşüklüğü nedeniyle nohut fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine çıkması, leblebinin de kilogram fiyatını yüzde 36 artırdı.
Daha önce 12 ila 15 lira arasında satılan sarı leblebinin kilogramı yeni zamla 17 ila 19 liraya yükseldi.
16. Yeşil soğan
İTO verilerine göre yeşil soğan 2016 Aralık ayı itibariyle yüzde 43.12 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu.
Kasımdan itibaren listelerin en tepelerindeki yeşil soğan gerçekten tam manasıyla rekora doymuyor. Kilosu 13 liraya kadar çıkan yeşil soğanın kar yağışı öncesi fiyatı 7 liraydı...
Yorum Yazın
olsun bizde ekmek arası köprü yeriz.
Rica ediyorum senden köprüleri kullanma olur mu?
Boşverin gençler bunlar çok lüks Biz , Makarna , Kömür birde ortaya duble yol yaptırdıkmı bizden iyisi yok.
Nasıl olsa 2023'de ekmek arası bor yiyecez. Bu ufak artışları takmayın bence.